25 Νοέμβρη: Οι εκδηλώσεις μας

Με συμμετοχή και παλμό πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως αναφέρθηκαν στο φυλλάδιο που εκδώσαμε.

Η πρωινή εκδήλωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών, είχε μαζικότητα και παλμό, με τα εργατικά τους συνθήματα και την αποφασιστικότητά τους. Μαζί και αγωνιστική ομάδα από την αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ, την Ανοιχτή ΕΡΤ και πολλές αλληλέγγυες. Παρευρέθηκαν και αρκετές βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ. Το δρώμενο ήταν τα κόκκινα βήματα που ζωγραφίστηκαν με κόκκινο σπρέι σε όλη τη διάρκεια της πορείας, από το Κέντρο Αγώνα της Καραγιώργη Σερβίας μέχρι τη Βουλή. Αυτό ήταν φθορά ξένης ιδιοκτησίας, είπε η αστυνομία, και απαγορεύεται. Δηλαδή φθορά της ασφάλτου, η οποία, όπως ξέρουμε, είναι ξένη, δεν είναι δική μας, δεν την έχουμε πληρώσει εμείς με τους φόρους μας. Μπροστά στη Βουλή ενώθηκαν με τη διαδήλωση οι αγωνιζόμενοι της Κόκα Κόλα με πανό και συνθήματα.

DSC_1099

Η εκδήλωση στις 5.30 ήταν οι φεμινιστικές ομάδες-οργανώσεις. Είχαμε τις φιγούρες «σιωπηλοί μάρτυρες» με ιστορίες βίας αυτής της χρονιάς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τράβηξε την προσοχή των διερχομένων. Στη συνέχεια έγινε το δρώμενο της κολλεκτίβας του Μωβ, με 9 αφίσες-πρόσωπα που δέχονται βία διαφορετικής μορφής, και το δρώμενο ήταν μια μικρή ιστορία για την κάθε μορφή. Η συγκέντρωση μαζικοποιήθηκε λίγο αργότερα, σε μια ώρα, οι καθαρίστριες και πάλι παρούσες με το πανό τους, και στο τέλος στη διαδήλωση ήταν όπως και πέρυσι, πάνω από 250 άτομα, με φεμινιστικά συνθήματα, όπως “αφεντικό μουρντάρης, μπαμπάς αυταρχικός, ο άντρας μου με δέρνει, τι κόσμος είναι αυτός;” ή “Γυναίκες ενωμένες, ενάντια στη βία, ντόπιες και μετανάστριες στην ίδια κοινωνία”, “Εμείς αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους βία, και από τον σύζυγο κι απ’ την αστυνομία”, “Δεν δεχόμαστε καμιά δικαιολογία, εδώ και τώρα να εξαλειφθεί η βία”, “Ντόπιες και μετανάστριες, νέες και γιαγιάδες τη βία δεν δεχόμαστε, στη βία αντιστεκόμαστε”. Μαζί μας ήταν οι βουλεύτριες Μάνια Παπαδημητρίου και Αφροδίτη Σταμπουλή και ο βουλευτής Δημήτρης Τσουκαλάς του ΣΥΡΙΖΑ.

DSC_1060

Η διαδήλωση κατέληξε στο κέντρο αγώνα των καθαριστριών, όπου αργότερα προβλήθηκε το έργο “Η Ζωή στους Βράχους” της Αλίντας Δημητρίου, που δείχνει τη ζωή των αγωνιζόμενων γυναικών της αντίστασης μέσα στις φυλακές και στις εξορίες στις οποίες βρέθηκαν για πολλά χρόνια. Αν και είχε ζητηθεί προβολέας και ηχοσύστημα από το Δήμο, τελικά δε μας παραχωρήθηκε.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο θέατρο Εμπρός, που ήταν γεμάτο από τις 8 που ξεκίνησε. Είχαμε ήδη μεταφέρει και εκθέσει τις φιγούρες της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας, εκεί, οι οποίες τραβούσαν την προσοχή του κοινού, ενώ εκθέσαμε επίσης και τις αφίσες-πρόσωπα του Μωβ που έδιναν το χρώμα της ημέρας στο θέατρο γιατί είναι μεγάλες και εντυπωσιακές.

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή του 25λεπτου φιλμ «Noir Project», που μας δείχνει μια ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, ευτυχώς με ένα καλό τέλος. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση για το φιλμ αλλά και για την ενδοοικογενειακή βία. Η προβολή ήταν συνεργασία της ομάδας του Μωβ με την σεναριογράφο Αναστασία Μπαρτζουλιάνου και την ομάδα Socartes, η οποία είχε συγκροτήσει το συνολικό και πλουσιότατο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Συνεχίστηκε με μια 30λεπτη περίπου παντομίμα από τη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, όπου παρουσιάζονταν για λίγα λεπτά 6 ιστορίες έμφυλης βίας διαφόρων μορφών, τις οποίες παρουσίαζε με λίγα λόγια η Άντα Τσαρέα. Η σκηνοθεσία ήταν της Μαρίας Τσαρέα.

Στο Εμπρός ήρθε αργότερα αρκετός κόσμος όταν τελείωσε η διαδήλωση του ΣΥΔ, οπότε πλημμύρισε και ο δρόμος από όσους και όσες δεν χωρούσαν μέσα, και γενικά πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ αυτή τη διάρκεια κάποιου είδους ενιαιοποίηση των εκδηλώσεων και συνάντησης ομάδων και προσώπων.

DSC_1118

Επιπλέον από την μαζική συμμετοχή, υπήρχαν πολλοί νέοι άνθρωποι, και ως θεατές/θεάτριες και ως συμμετέχουσες/συμμετέχοντες στα δρώμενα, πολλοί άντρες κάθε ηλικίας με άποψη για το ζήτημα της έμφυλης βίας. Οι εκδηλώσεις στο Εμπρός είχαν τον παλμό των εκδηλώσεων της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας του 2009, όταν πρωτοσυγκροτήθηκε. Χτες πήραμε όλες και όλοι από τις εκδηλώσεις στο Εμπρός ένα μήνυμα: ότι ο κόσμος νοιάζεται για το θέμα της βίας κατά των γυναικών κι αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους ζοφερούς καιρούς του σήμερα.

Τέλος να πούμε ότι πάντα μπορούμε και καλύτερα, πάντως αντιλμβανόμαστε με ευχαρίστηση ότι το θέμα της 25 Νοέμβρη έχει διαδοθεί πολύ, συζητιέται και απασχολεί το δημόσιο λόγο όλο και περισσότερο, και επιπλέον έγιναν πολλές εκδηλώσεις συνοικιακές και σε πολλές πόλεις της χώρας. Η Πρωτοβουλία μας, που αποτελεί ομπρέλα οργανώσεων και ομάδων τα τελευταία 4 χρόνια, έχει συμβάλει αρκετά γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Η ανάλυση της συνεργασίας μας

Ας θέσουμε και μια νότα ανάλυσης για το πνεύμα της συνεργασίας, αφού στη διάρκεια της προετοιμασίας για τις 25 Νοέμβρη, υπήρξε στη Φεμινιστική Πρωτοβουλία μια συζήτηση, συχνά έντονη, για το είδος της συνεργασίας με τις ομάδες που ήρθαν φέτος, τον τρόπο παρουσίασης αυτής της συνεργασίας, καθώς και την αξία της υπογραφής στο κοινό μας φυλλάδιο από ομάδες που, ενώ είναι υπαρκτές, δεν έχουν την μεγάλη δραστηριότητα του παρελθόντος.

Αυτή είναι μια συζήτηση που κατά καιρούς απασχολεί τα κοινωνικά κινήματα κάθε είδους, και ασφαλώς θα συνεχιστεί. Αγγίζει τα ζητήματα που είχαν τεθεί τόσο στη διάρκεια της συγκρότησης του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, όσο και στη διάρκεια της συγκρότησης της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών το 2000 και πιο πρόσφατα, πέρυσι, στο Alter Summit όπου είχαμε δυνατή φεμινιστική παρουσία. Πώς μπορεί να συνεργάζονται διαφορετικά κοινωνικά κινήματα και συλλογικότητες επηρεάζοντας το ένα το άλλο, χωρίς όμως να χάνεται η φυσιογνωμία, η ταυτότητα και η ιδιαίτερη συμβολή κανενός από αυτά;

Η αντίληψη της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μέχρι στιγμής, που συνάγεται από το είδος των εκδηλώσεων και των συνεργασιών σε όλες τις προηγούμενες 25 Νοέμβρη καθώς και στην τωρινή, είναι να υπάρχει το μέγιστο εύρος αλλά ταυτόχρονα η διατήρηση της ιδιαιτερότητας της κάθε συλλογικότητας, η αποδοχή και ο σεβασμός στις ιδιαίτερες δράσεις, και το αποτέλεσμα είναι θετικό τόσο ως προς τη μαζικότητα, όσο και ως προς την ποιότητα της παρέμβασής μας στην κοινωνία. Ευελπιστούμε στην συνέχιση και διεύρυνση αυτής της αντίληψης και της συνακόλουθης πρακτικής.

Η συντακτική επιτροπή του Μωβ

DSC_1028

DSC_1216 DSC_1165 DSC_1040