Ο παρών και η παρών

Πάλι μπερδεύτηκα. Θυμήθηκα το σχολείο μου σήμερα, όταν φώναζαν τον κατάλογο των παρόντων και παρουσών.

Έλεγε η δασκάλα:

Παναγιώτης Παπαδόπουλος – Απάντηση, παρών

Ελένη Δημοπούλου – Απάντηση, παρούσα

Και μετά άρχιζε το μάθημα.

Και μου είχε κολλήσει αυτό, από τη συνήθεια, και όποτε μου ζητούσαν να δηλώσω την ύπαρξή μου, έλεγα παρούσα.

Σήμερα όμως, όταν άκουγα την εκφώνηση των ονομάτων στη Βουλή για την ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας, άκουγα ανδρικό όνομα, απάντηση παρών. Άκουγα γυναικείο όνομα, απάντηση παρών.

Τι έγινε, αναρωτήθηκα. Άλλαξε η γραμματική, άλλαξε ο σχηματισμός των καταλήξεων στα γένη και δεν το πήρα χαμπάρι, με τόσο πολλά χρόνια που με χωρίζουν από το δημοτικό και το γυμνάσιο;

Άνοιξα τα λεξικά του Τριανταφυλλίδη, βρήκα αυτά που ήξερα. Άνοιξα τα λεξικά του Τζαρτζάνου, τα ίδια.

Δεν μπορεί, σκέφτηκα, να ισχύουν αυτά που ήξερα στο ταπεινό Δημοτικό και το ταπεινό Γυμνάσιο, και να μην τα ξέρει κοτζάμ Βουλή των Ελλήνων.

Άρα, κάτι άλλαξε κι εγώ έχω χάσει επεισόδια.

Εξάλλου, γιατί όχι; Και στην αγγλική γλώσσα δεν υπάρχει διαφορετικός τύπος στο αρσενικό και το θηλυκό, μάλλον θα την εκσυγχρόνισαν και την ελληνική.

Και γιατί όχι; Σήμερα που ζούμε στην εποχή της λιτότητας και της οικονομίας, αν σκεφτούμε τι θα γλιτώναμε από σελίδες επί σελίδων της κάθε γραμματικής που κοστίζουν για να τις τυπώσεις, και πόσο θα απλουστευόταν η μάθηση επίσης, πάλι όφελος είναι.

Εξάλλου αυτό το όφελος το βλέπουμε και σε πολλά άλλα. Πάς στην τράπεζα, σου λέει να υπογράψεις, και λέει Ο Πελάτης. Πας σε κάποια δημόσια υπηρεσία, σου λέει να υπογράψεις, Ο Αιτών. Γιατί να μπερδευόμαστε με την πελάτισσα και την αιτούσα; Και κάθε φορά που ρωτάω, μα γιατί με βάζετε ο πελάτης, αφού είμαι πελάτισσα, μου απαντούν, έχουμε δουλειά κυρία μου, μην μας ζαλίζετε, υπογράψτε το χαρτί γιατί δεν θα πάρετε τα λεφτά σας.

Και φαίνεται ότι όλα τα κόμματα τον κατάλαβαν αυτόν τον εκσυγχρονισμό, εκτός από τις Ανεξάρτητες Ελληνίδες, που απαντούσαν «παρούσα». Έ, θα εκσυγχρονιστούν κι αυτές φαντάζομαι κάποια στιγμή. Υπάρχουν εξάλλου άλλες δύο ψηφοφορίες, κάποιος θα βρεθεί να τους σφυγίξει ότι εξελισσόμαστε, κι εσείς δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ακόμα.

Σίσσυ Βωβού