Τα απίστευτα κι όμως αληθινά …

…του κρατικού παραλογισμού και της αντρικής αντίληψης: η γυναίκα μου μού ανήκει όπως, ο σκύλος μου μού ανήκει που εντόπισε στο Singleparent.gr η Βέρα Σιατερλή

Εφορία ζητούσε να πάει ο νεκρός να υπογράψει για το κλείσιμο της εταιρίας του

Πάω στην εφορία για να κλείσω την επιχείρησή του άντρα μου, λόγω θανάτου. “Πείτε στο σύζυγο να έρθει να υπογράψει” μου λένε. “Δεν μπορεί, έχει αποβιώσει” τους απαντώ. “Ακούσατε τί σας είπα, πρέπει να έρθει ο ίδιος” επιμένουν. “ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ!”. “Δεν γίνεται να κλείσουμε την επιχείρηση 15 μέρες μετά, αφού τόσες μέρες, δεν χτυπήσατε ταμείο. Θα κάνετε ψευδή δήλωση ότι την έκλεισε μια μέρα πρίν πεθάνει” μου προτείνουν. “Και ποιός θα υπογράψει τη ψευδή δήλωση;” ρωτώ. “Μα εσείς!” μου απαντούν πολύ φυσικά. Μάλιστα…ψάχνουμε λοιπόν και βρίσκουμε νόμο που λέει ότι σε περίπτωση θανάτου, η επιχείρηση μπορεί να κλείσει και μετά από 3 μήνες. Τον πήγα στην εφορία και δεν τον ήξεραν. Γλίτωσα έτσι 3.600 ευρώ πρόστιμο για την ημερομηνία κλεισίματος ταμειακής μηχανής” Τη παραπάνω ιστορία, μοιράστηκε μαζί μας αναγνώστρια, στη σελίδα μας στο facebook, και σπεύσαμε να την προωθήσουμε στον συνεργάτη λογιστή-φοροτεχνικό της σελίδας μας κύριο προκειμένου να μας διαφωτίσει σχετικά με το κλείσιμο επιχείρησης του/της συζύγου, σε περίπτωση θανάτου. Ο οποίος, μας έγραψε τα εξής:

Στις 31-12-2013 βγήκε η πολ.1006 η οποία μεταξύ άλλων στο άρθρο 8 αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 8 Δήλωση Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

1. Τα φυσικά πρόσωπα της παρούσας, υποχρεούνται, να υποβάλλουν, εντός δέκα (10) ημερών από την οριστική παύση της δραστηριότητάς τους, το έντυπο Μ4 «Δήλωση Διακοπής Εργασιών».

Σε περίπτωση θανάτου και συνέχισης της επιχείρησης, λόγω κληρονομικής διαδοχής, η δήλωση διακοπής υποβάλλεται, ταυτόχρονα με τη δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, εντός της ίδιας προθεσμίας και πάντως, πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής, από τους κληρονόμους. Σε περίπτωση μη συνέχισης της επιχείρησης, η δήλωση διακοπής υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον κληρονόμο, εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα.

2. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, υποβάλλουν το ίδιο έντυπο, εντός δέκα (10) ημερών, από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το Γ.Ε.ΜΗ όπου απαιτείται. Στις περιπτώσεις που τα εν λόγω πρόσωπα, δεν τίθενται σε εκκαθάριση, υποβάλλουν το ίδιο έντυπο, εντός δέκα (10) ημερών από τη λύση τους ή την παύση των εργασιών τους, κατά περίπτωση.

3. Πριν την καταχώρηση της δήλωσης στο μηχανογραφικό σύστημα, ακυρώνονται υποχρεωτικά τα θεωρημένα φορολογικά στοιχεία, η θεώρηση των οποίων, διενεργήθηκε από το χρόνο παραγωγικής λειτουργίας του σχετικού υποσυστήματος TAXIS, σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και υποβάλλεται από το φορολογούμενο υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του, με την οποία δηλώνεται ότι, δεν υφίστανται αποθέματα της επιχείρησης, πάγια ή εμπορεύσιμα, χρηματικές απαιτήσεις ή υποχρεώσεις.

4. Η διακοπή της επιχείρησης, ολοκληρώνεται, ανεξάρτητα της ύπαρξης βεβαιωμένων χρεών ή της μη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

5. Με την καταχώρηση της δήλωσης αυτής στο υποσύστημα Μητρώου ολοκληρώνεται η διαδικασία διακοπής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Επομένως όπως καταλαβαίνετε σε 10 ημέρες από την λήξη της προθεσμίας αποποίησης πρέπει να υποβάλλουμε την δήλωση διακοπής. Το άρθρο 1847 του Α.Κ. δίνει τέσσερις (4) μήνες προθεσμία.

Πέτρος Νταΐδης-Λογιστής & Φοροτεχνικός Διοίκηση Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. Ο κύριος Πέτρος Νταΐδης, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί του, εντελώς δωρεάν.

Μου βάζει σαν όρο να μην ξαναπαντρευτώ για να μου δώσει διατροφή

Ερώτημα

“Με τον άντρα μου πάμε για συναινετικό. Κάναμε ιδιωτικό συμφωνητικό και κανονίσαμε τις ώρες και μέρες επικοινωνίας με τα παιδιά μας (8 και 12 ετών) και το ποσό της διατροφής αλλά μέσα στο συμφωνητικό έβαλε όρο ότι μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά να μην ξαναπαντρευτώ και να μην συζήσω ποτέ με κανέναν αλλιώς θα κόψει τη διατροφή. Και μου ζητάει αυτό το πράγμα να το δεχτώ και να το υπογράψω!!!Είναι δυνατόν να δεχτώ κάτι τέτοιο; Δεν έχω σχέση αλλά που ξέρω τι γίνεται αύριο; Δεν είναι παράνομος και καταχρηστικός ένας τέτοιος όρος; Τι μπορώ να κάνω;”

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Αγαπητή κυρία,

Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο όρος είναι παράνομος και καταχρηστικός αλλά ακόμα και να υπογραφεί από εσάς , δεν θα τον αποδεχθεί το δικαστήριο, το οποίο θα εκδώσει το συναινετικό σας διαζύγιο και στο οποίο θα κατατεθεί το ιδιωτικό συμφωνητικό για επικύρωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτός ο όρος δεν μπορεί να έχει καμία επίπτωση στην υποχρέωση του συζύγου σας για διατροφή των ανηλίκων τέκνων σας.

Ο σύζυγος σας είναι υπόχρεος διατροφής στα ανήλικα τέκνα σας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1485 επ. ΑΚ που ρυθμίζουν το ζήτημα της διατροφής από το νόμο μεταξύ ανιόντων και κατιόντων, κυρίως δηλαδή μεταξύ γονέων και παιδιών .Οι διατάξεις αυτές είναι αναγκαστικού δικαίου και ορίζουν Οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν τα ανήλικα τέκνα τους, ανεξαρτήτως της ευπορίας ή απορίας του καθενός. Το μέτρο της διατροφής προκύπτει από τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής του κατά περίπτωση δικαιούχου, δηλαδή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο επίπεδο διαβίωσης που προσήκει στο δικαιούχο ανάλογα με την ηλικία, την υγεία, ικανότητες και κλίσεις, εκπαίδευση κλπ., οι συνθήκες δε αυτές, σε συνδυασμό με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου γονέα, θα προσδιορίσουν το ύψος της διατροφής που οφείλεται (ανάλογη διατροφή).

Επομένως ο σύζυγος σας έχει υποχρέωση να καταβάλει οπωσδήποτε την αναλογούσα διατροφή στα παιδιά σας. Η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να καταργηθεί για κανέναν λόγο και υπό οποιονδήποτε όρο ακόμα και σε περίπτωση διακινδύνευσης της δικής του διατροφής, πόσο μάλλον υπό το καθεστώς των όρων που αναφέρετε.

Μαρία Μπαρμπατσάλου Δικηγόρος Θεσσαλονίκης Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr