Νέα σελίδα μετά τις χθεσινές εκλογές, με το σταγονόμετρο η αύξηση των γυναικών

Η σελίδα γύρισε στην Ελλάδα με το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Ο λαός που το έδωσε ευελπιστεί σε μια νέα πολιτική πορεία για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης, σε ό,τι μας αφορά πιο ιδιαίτερα, της ισότητας των φύλων και των γυναικείων δικαιωμάτων.

Προεκλογικά, με το άρθρο της συντακτικής επιτροπής, είχαμε εκφράσει την απορία μας για το στενό ορίζοντα της προεκλογικής εκστρατείας, δηλαδή τον περιορισμό στο οικονομικό ζήτημα και το χρέος, και εκφράζαμε την αγωνία μας που απουσίαζε, εκτός λίγων εξαιρέσεων, κάθε ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα μεγάλης σημασίας για τους πολίτες και τα γυναικεία δικαιώματα.

Εκατοντάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες ήρθαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων και να συνεορτάσουν με τους πληττόμενους πολίτες τη νίκη απέναντι σε μια κυβέρνηση αντιλαϊκή και επιθετική με κάθε έννοια. Μεταξύ τους πολλές φεμινίστριες, οι οποίες μας πλησίασαν, μας πήραν συνεντεύξεις, ενδιαφερθηκαν για την κατάσταση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα και δήλωσαν διαθεσιμότητα για δικτύωση και κοινές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσίευσαν άρθρα μας από “Το Μωβ”, αλλά και επανέλαβαν την πεποίθησή τους, την οποία απόλυτα συμμεριζόμαστε, στη σημασία της αυτονομίας του φεμινιστικού κινήματος από κόμματα, κράτος και μηχανισμούς.

Έχουμε τώρα μια νέα βουλή, που ευτυχώς έχει περισσότερες γυναίκες, δηλαδή ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που φθάνει το 23,33 σε σύγκριση με το 21% που ήταν η προηγούμενη. Το ποσοστό αυτό, φυσικά, ναι μεν μεγαλύτερο, πλην όμως ισχνότατο σε σύγκριση με το στόχο της ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η σημερινή βουλή έχει 70 γυναίκες από διάφορα κόμματα την κατανομή των οποίων παραθέτουμε πιο κάτω. Ευελπιστούμε ότι κάποιες από αυτές τις βουλεύτριες -δυστυχώς προβλέπουμε λίγες- θα βοηθήσουν για την ανάδειξη των γυναικείων θεματων και την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων. Πάντως, η αύξηση των γυναικών στη Βουλή είναι αντικειμενικά ένα θετικό γεγονός από την οπτική της διεκδίκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, όπως υποστηριζόταν κατά τον αγώνα για τη γυναικεία ψήφο, η οποία μπορεί μεν να κατοχυρώθηκε το 1952 στην Ελλάδα, αλλά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ισότιμα εξακολουθεί να φαλκιδεύεται κοινωνικά και μέσα από όλους τους μηχανισμούς.

Χωρίς εξιδανικεύσεις, το πάρτι των μηχανισμών για την εκλογή και των ατομικών στρατηγικών διαφόρων υποψηφίων καλά κράτησε κι’ αυτή τη φορά από υποψηφίους των περισσοτέρων κομμάτων και πολλές γυναίκες, ανάλογα με το κόμμα στο οποίο έβαζαν υποψηφιότητα, δεν απείχαν από την δυσάρεστη αυτή και αντιδημοκρατική δραστηριότητα. Προσωπικά φυλλάδια, προσωπικές εκδηλώσεις, χρησιμοποίηση μηχανισμών και οικογενειοκρατίας καλά κράτησαν, επομένως πρέπει για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι αυτοί και αυτές που παίρνουν τους περισσότερους σταυρούς στις εκλογές δεν είναι οι πιο άξιοι και άξιες σε κανένα κόμμα. Οι σταυροί και η δημοφιλία συχνότατα συναρτώνται με όσα λέμε παραπάνω, αλλά αυτή είναι η χάλια δημοκρατία μας, κι αυτήν ευελπιστούμε να αλλάξουμε εκ βάθρων κάποια μέρα. Πρώτα απ’ όλα, βέβαια, πρέπει ν’ αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, και αυτή είναι μια πολύτιμη υπηρεσία που προσφέρει ο φεμινιστικός χώρος, έστω και με τη μικρή του απήχηση.

Εξειδικεύουμε την εκλογή γυναικών ανά κόμμα και το ποσοστό τους και σημειώνουμε ότι μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές ανάλογα με τις επιλογές βουλευτικής έδρας από κάποιους αρχηγούς κομμάτων. *

ΣΥΡΙΖΑ 149 βουλευτές, απο τους οποίους 45 γυναίκες – ποσοστό 30,20% (το μεγαλύτερο)

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 76 βουλευτές, απο τους οποίους 10 γυναίκες  – ποσοστό 13,15%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (δυστυχώς) 17 βουλευτές, απο τους οποίους 2 γυναίκες – ποσοστό 11,76%

ΠΟΤΑΜΙ 17 βουλευτές, απο τους οποίους 4 γυναίκες – ποσοστό 23,5%

ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 15 βουλευτές, απο τους οποίους 4 γυναίκες – ποσοστό 26,66%

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13 βουλευτές, απο τους οποίους 3 γυναίκες – ποσοστό 23,07%

ΠΑΣΟΚ 13 βουλευτές, απο τους οποίους, 2 γυναίκες – ποσοστό 15,38%

Να πούμε ότι το ποσοστό γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012 (που ήταν 35%), αλλά η αύξηση του συνολικού αριθμού έφερε συνολική αύξηση συμμετοχής γυναικών στο κοινοβούλιο και βελτίωσε κατά 2 μονάδες τη συνολική εικόνα.

Τέλος, να πούμε ότι το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, με το ελάχιστο ποσοστό του 3% για να μπει ένα κόμμα στη βουλή, εμπόδισε κάποια κόμματα είτε να μπουν στη Βουλή, είτε και να βάλουν καν υποψηφιότητα, κάτι που αφαιρεί από έναν απαραίτητο πλουραλισμό για κάθε κοινωνία. Επίσης, ενίσχυσε την νοοτροπία αλλά και πραγματικότητα της “χαμένης ψήφου”, εξίσου αντιδημοκρατικό. Ευελπιστούμε αυτό να καταργηθεί.

Βέρα Σιατερλή, Αλεξάνδρα Μακρή, Σίσσυ Βωβού

* Ζητούμε συγνώμη από τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του ΜΩΒ για κάποια μικρά λάθη στον πίνακα των εκλεγομένων γυναικών, τον οποίο φτιάξαμε χωρίς να παρατηρήσουμε ότι δεν είχαν βγει όλα τα αποτελέσματα ακόμα. Το διορθώσαμε, και εξηγούμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει με 1 γυναίκα ακόμα, με το ποσοστό του να έρχεται πρώτο, το ΚΚΕ έχει 4 γυναίκες και όχι 7 που γράφαμε και το Ποτάμι έχει 4 γυναίκες και όχι 3. Κατ’ αναλογίαν αλλάζουν και τα ποσοστά. Ο αριθμός των εκλεγομένων γυναικών παραμένει 70.