Επειδή Φούστα σημαίνει αλληλεγγύη― #OzgecanAslan

Οι Τούρκοι το είχαν ξανακάνει- είχαν πάει στο σχολείο με φουστίτσες όταν η όλο και πιο καταπιεστική κυβέρνησή τους προσπάθησε να επέμβει στο ντύσιμο των συμμαθητριών τους. Τώρα τις ξαναφόρεσαν σαββατόβραδο για να διαμαρτυρηθούν για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες. Πολλές διαδηλώτριες ζωγράφισαν στα πρόσωπά τους κόκκινα δάκρυα και σημάδια σφαίρας, ενώ οι άνδρες εμφανίστηκαν με φούστες στις πορείες και στη διαδικτυακή διαμαρτυρία.

Σε όλη την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έγιναν πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μια καμπάνια για την ισότητα των φύλων με αφορμή το θάνατο της Özgecan Aslan, εικοσάχρονης φοιτήτριας που βρέθηκε καμένη αφού δολοφονήθηκε άγρια όταν αντιστάθηκε (και με σπρέι πιπεριού) σε απόπειρα βιασμού.
Σε μια χώρα που έχει σοβαρό πρόβλημα με τη βία κατά των γυναικών είναι πισωγύρισμα οι απόψεις του Ερτογάν που, με το παλιό και προ πολλού καταρριφθέν επιχείρημα των διαφορών των φύλων, ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να υπάρξει ισότης. Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας σύστησε να κρατούν τα κορίτσια στο σπίτι ώσπου να παντρευτούν.
Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο δήμαρχος Murat Hazinedar (του CHP) και ο γνωστός ηθοποιός Ali Erkazan που είπε ότι ακούγονται όλο και πιο συχνά Τούρκοι πολιτικοί που υπερασπίζονται την πατριαρχία. «Δε θέλουμε τέτοιους πολιτικούς. Το Τουρκικό κράτος είναι Κοσμικό.
«Βλέπουμε να αυξάνεται η βια κατά των γυναικών τελευταία» εξηγεί ένας διαδηλωτής «και ακούμε συχνά “καλά να πάθει, ας μη φορούσε μίνι φούστα” ή και “τα ήθελε”, “προκάλεσε”. Το σύνθημά μας είναι “Δε μας ξεγελά η πατριαρχία σας. Είμαστε άνθρωποι”. Όπως δεν είναι απαραίτητο να είσαι Κούρδος ή Αλεβίτης για να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των Κούρδων ή των Αλεβιτών, έτσι δε χρειάζεται να είσαι γυναίκα για να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των γυναικών. Τα προβλήματα της πατριαρχίας έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.»

Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ σοκάρει τους πρώην καφτανο- ή φουστανελο-φόρους ο άνδρας με φούστα. Γι αυτό κι αποτελεί η ταπεινή μας φούστα μεγάλο εργαλείο αντίστασης στη σκλαβιά και την υποδούλωση των γυναικών.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σημειολογία του παντελονιού. Πώς κατάφερε, ιδίως στις χώρες που δε συνηθιζόταν, αυτό το ξενόφερτο «φράγκικο» ρούχο να γίνει σύμβολο ανδρισμού, μαγκιάς, γενναιότητας, ντομπροσύνης και γενικά όλων των χαρακτηριστικών που κατά κάποια ευφάνταστα μυαλά ανήκουν στον άνδρα το σωστό και μόνο σ΄αυτόν; Ακατανόητο μου φαίνεται το πώς ένα κουρέλι χρησιμοποιείται ως σύμβολο μέγα του ανδρισμού που πρέπει, να το σέβεται ο φορών― κι ας είναι εντελώς τυχαίο και αποκύημα πολιτισμικού ιμπεριαλισμού, το ότι στα δικά μας μέρη ο σύγχρονος άνδρας ο σωστός δε φορά φούστα όπως οι παππούδες του.

Η φούστα συμβολίζει την αλληλεγγύη, είπε ένας διαδηλωτής.
Αφερίμ αγόρι μου!

Τους χάιρομαι. Πολλά μπράβο από εμένα φουστοφόροι σύντροφοι στον αγώνα κατά του φαλλοκρατισμού.
daphnechronopoulou.blogspot.com