Αφγανές μεταφέρουν στο νεκροταφείο το πτώμα γυναίκας που λιντσαρίστηκε

Μια Αφγανή, που βρήκε φριχτό θάνατο στα χέρια του εξαγριωμένου πλήθους, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάψει ένα κοράνι, θάφτηκε στην Καμπούλ. Γυναίκες ακτιβίστριες κουβάλησαν το φέρετρό της σε μια σπάνια διαδήλωση για την ανδροκρατουμενη κοινωνία του Αφγανιστάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι, φωνάζοντας «Αλάχ-ο-Ακμπάρ», ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποδώσει δικαιοσύνη για τη δολοφονία της γυναίκας με το όνομα Φαρχοντέ. Η 27χρονη δολοφονήθηκε την Πέμπτη από ένα πλήθος, κυρίως αντρών, που τη χτύπησαν, έκαψαν το πτώμα της και το πέταξαν στον ποταμό Καμπούλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το λιντσάρισμα, που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια αστυνομικών, προκάλεσε κατακραυγή στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς. Ο διοικητής Φαρίντ Αφζαλί, αρχηγός του τμήματος εγκληματολογικής έρευνας της αστυνομίας, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι η γυναίκα βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο πατέρας της Φαρχοντέ δήλωσε στα μέσα ότι η κόρη του είχε πτυχίο ισλαμικών σπουδών και ήξερε το κοράνι απέξω. Επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση με το κάψιμο του ιερού βιβλίου.

Ο αδελφός της, Νατζιμπουλά Μαλικζαντά επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του πατέρα του. «Η Φαρχοντέ ήταν βαθιά θρησκευόμενη. Απήγγελε στίχους από το κοράνι και έκανε προσευχή πέντε φορές τη μέρα.»

Ο Μπαρί Σαλάμ, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε: «Πρόκειται για έγκλημα ενάντια στην οικογένεια αυτή, ενάντια σε μια αδερφή μας και ενάντια στην ανθρωπότητα.»

Ο πρόεδρος Ασράφ Γανί καταδίκασε τη δολοφονία ως ειδεχθή και ανέθεσε σε μια επιτροπή την έρευνα της υπόθεσης.

Είπε ότι η αστυνομία, που παίζει βασικό ρόλο στον πόλεμο ενάντια στους ταλιμπάν, δεν ήταν καλά εκπαιδευμένη για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.

«Σχεδόν το 90% της δραστηριότητας των αστυνομικών σήμερα είναι ένοπλες μάχες, πράγμα που δεν αποτελεί το συνταγματικό τους ρόλο, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους από το νόμο», είπε ο Γανί σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

«Η εστίαση στους πολίτες και στην επιβολή του νόμου είναι ο στόχος μας.»

Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει συλλάβει 21 άτομα, ανάμεσά τους και 8 αστυνομικούς.

«Θα ανακρίνω την αστυνομία… η διερεύνηση έχει ξεκινήσει. Ακόμη κι αν σκοτωθώ, δε θα αφήσω κανέναν ένοχο να γλιτώσει», δήλωσε ο στρατηγός Ζαχίρ Ζαχίρ, επικεφαλής της εγκληματολογικής έρευνας στο υπουργείο εσωτερικών.

www.aljazeera.com