Διαχωρισμός Α.Φ.Μ. στην εφορία (ζευγάρια σε διάσταση) και κοινωνικός τουρισμός ΕΟΤ

  1. Δικαιολογητικά για διαχωρισμό Α.Φ.Μ. στην εφορία (ζευγάρια σε διάσταση)

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα κοινά , για όλες τις εφορίες δικαιολογητικά, κάθε Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει ξεχωριστά και επιπλέον δικαιολογητικά για να διαχωρίσει τον Α.Φ.Μ. σου από του/της συζύγου και να μπορείς να υποβάλλεις ξεχωριστή φορολογική δήλωση μόνος/η σου. Τα βασικά δικαιολογητικά που θα χρειαστείς είναι:
α) Αίτηση διαζυγίου
ή
β) αγωγή διετούς διάστασης
ή
β) Πρακτικό κατανομής κοινής περιουσίας σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου.
Με ένα ή με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά (ανάλογα τη Δ.Ο.Υ.που ανήκεις) και με τη ταυτότητά σου, πηγαίνεις στο Μητρώο και κάνεις διαχωρισμό Α.Φ.Μ.

Δικαιολογητικά για οικογενειακή μερίδα λόγω διαζυγίου ή τέκνου εκτός γάμου

Μεταβολή οικογενειακής μερίδας λόγω διαζυγίου
Η ενδιαφερόμενη με τη ταυτότητά της, πρέπει να προσκομίσει στο Δήμο, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  • Λύση γάμου από το ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί ο γάμος
  • Αίτηση για μεταφορά σε νέα οικογενειακή μερίδα

Εάν υπάρχουν παιδιά, σε ορισμένους δήμους, ελέγχεται και το θέμα της γονικής μέριμνας και επιμέλειας των παιδιών, για να γραφούν αυτά ανάλογα με την ονομαστική μερίδα της/του συζύγου. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται και η κατάθεση του ιδιωτικού συμφωνητικού των δύο γονέων, καθώς και της δικαστικής απόφασης λύσεως του γάμου που επικυρώνει το ιδιωτικό συμφωνητικό (εφόσον το διαζύγιο είναι συναινετικό) ή μόνον η δικαστική απόφαση επιμέλειας, εφόσον το διαζύγιο εκδίδεται κατ΄ αντιδικία, και το πιστοποιητικό Γραμματείας πρωτοδικείου που θα αναφέρει για την συγκεκριμένη απόφαση δεν ασκήθηκαν κατά αυτής άλλα ένδικα μέσα.
Προσοχή: Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας εδώ και σύμφωνα με το αρθ. 22 κ.ε. του Νόμου 344/1976, το τέκνο λαμβάνει την δημοτικότητα του πατέρα και μπορεί να είναι γραμμένο στις μερίδες και των δύο γονιών. Αν η μητέρα θέλει να είναι γραμμένο μόνο στη δική της μερίδα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συναίνεση του πατέρα.

Άνοιγμα οικογενειακής μερίδας λόγω τέκνου εκτός γάμου

Για τον δημότη
Αίτηση
Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης με τις μεταβολές στο περιθώριο λόγω αναγνώρισης (και με αυτεπάγγελτη αναζήτηση)
Συμβολαιογραφική Πράξη εκούσιας αναγνώρισης τέκνου από το πατέρα

Για την δημότισσα:
Αίτηση
Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης (και με αυτεπάγγελτη αναζήτηση)

  1. Δικαιολογητικά για κοινωνικό τουρισμό ΕΟΤ

Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας (για λογαριασμό της οποίας υλοποιεί προγράμματα ο ΟΑΕΔ) ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας καθώς και των μελών του Ταμείου Νομικών και με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

  • Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
  • Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της τέως Εργατικής Εστίας (ΟΑΕΔ), και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων του.
  • Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. ,Τ.Σ.Α, , πρώην ΤΑΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας .Εξαιρούνται τα μέλη του Ταμείου Νομικών (το οποίο υλοποιεί για τα μέλη του δικό του Πρόγραμμα) .
  • Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ και Τ.Σ.Α., με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας(νυν δικαιούχοι ΟΑΕΔ).
  • Oι ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ
  • Οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Β ΔΝΣΗ (πρώην ΤΑΥΣΙΤ) στους οποίους δεν γίνονται κρατήσεις για την τέως Εργατική Εστία (νυν ΟΑΕΔ) .
  • Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ (εν ενεργεία και συνταξιούχοι)
  • Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005)
  • Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη κύριων ασφαλισμένων δικαιούχων του Προγράμματος αυτού.
  • Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενα του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
  • Άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ με αυτασφάλιση και εφ όσον τα περισσότερα ένσημά τους προέρχονται από την αυτασφάλιση.
  • Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου.
  • Πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι, που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Ειδικές Διευκρινίσεις:

  • Οι διαζευγμένοι δικαιούχοι του Προγράμματος εφόσον έχουν υπό την προστασία τους τέκνα των οποίων έχουν τη δικαστική επιμέλεια (θα προσκομίζουν το ανάλογο πιστοποιητικό στο Κ.Ε.Π.) δικαιούνται δελτίου για τους εαυτούς τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους, ανεξάρτητα αν τα τέκνα είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους διαζευγμένους γονείς.
  • Οι εν διαστάσει γονείς, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριλαμβάνουν και τα τέκνα τους, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους ανεξάρτητα αν αυτά είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους εν διαστάσει γονείς.
  • Τα νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση από κοινού θα προσκομίζουν ληξιαρχική πράξη γάμου και τα ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, προκειμένου να υπολογισθεί το οικογενειακό εισόδημα από το άθροισμα των δύο φορολογητέων ποσών.
  • Σημειώνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων, όπως προκύπτει από το βιβλιάριο του ασφαλιστικού φορέα, δικαιούνται των παροχών μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους, ή του 24ου εφόσον είναι άνεργοι, ή του 26ου εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν, και ανεξαρτήτου ηλικίας εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω.
  • Επισημαίνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών δεν είναι υποχρεωτικό να καταλύσουν μαζί με τους γονείς.
  • Διευκρινίζεται επίσης ότι δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» χορηγείται και σε συνταξιούχους (συζύγους-τέκνα), που λαμβάνουν σύνταξη από τα ως άνω ταμεία λόγω θανάτου του κυρίως ασφαλισμένου, εφόσον η σύνταξη αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων τους.

Δικαιολογητικά