Φυλακισμένες μητέρες ανηλίκων- πατρίκιες και πληβείες

Μεγάλη αναταραχή για το πώς μπόρεσε να αποδράσει η κυρία Σταμάτη από το νοσοκομείο Δρομοκαίτειο, καταδικασμένη σε 12ετή κάθειρξη και στο Εφετείο, για συμμετοχή στη νομιμοποίηση εσόδων μαύρου χρήματος του συζύγου της και μεγάλου πατριώτη κυρίου Τσοχατζόπουλου. Φανταζόμαστε ότι κάτι θα της έχει μείνει από τη χρυσή εποχή για να βρει “συνεργάτες”, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα του παρόντος.

Το βασικό θέμα που συζητείται είναι η απόδραση, ενώ το κυρίαρχο θα έπρεπε να είναι η φυλάκιση. Μπορεί μια μητέρα ανηλίκου ή ανηλίκων να κρατείται στη φυλακή, όταν έχει διαπράξει κακουργήματα, εφόσον δεν υπάρχει ο άλλος γονέας είτε γιατί βρίσκεται στη φυλακή είτε γιατί έχει πεθάνει; Και συνεχίζουμε ότι, με βάση την νομική ισχύ της ισότητας των δύο φύλων, αυτό θα έπρεπε να επεκταθεί και στον πατέρα ανηλίκων εάν και εφόσον έχει εκλείψει η μητέρα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και τη βαριά ψυχική ασθένεια της κυρίας Σταμάτη, που γι’ αυτό το λόγο κρατείτο στο ψυχιατρικό κατάστημα. Και υπάρχει ήδη έντονα το αίτημα να αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι και κρατούμενες πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

Κι εδώ παρουσιάζεται ένα τεράστιο πρόβλημα, μια και οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται στις φυλακές έχουν ανήλικα παιδιά, και σε πολλές περιπτώσεις λείπει ο άλλος ή άλλη γονέας, άρα θα έπρεπε να καταργηθεί η ποινή φυλάκισης για πολλούς και πολλές γονείς ανηλίκων. Και στις περιπτώσεις που ο ή η άλλος γονέας δεν απουσιάζει από τη ζωή του παιδιού, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να “εκλείψει”, οπότε το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί σε πάρα πολλούς κρατούμενους.

Οι παραπάνω είναι κάποιες γενικές σκέψεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει το θέμα της διασημότητας, εξαιτίας της οποίας πριν το Εφετείο, τον Ιανουάριο του 2014, είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια αποφυλάκισης από την κυρία Σταμάτη, και γίνεται μεγάλη συζήτηση σήμερα, αφού κατάφερε να δραπετεύσει.

Το ζήτημα, θα λέγαμε, πρέπει να κρίνεται συγκεκριμένα και όχι μόνο με βάση την αρχή της ύπαρξης ανήλικων παιδιών. Για παράδειγμα, αν ισχύσει η αποφυλάκιση για την κυρία Σταμάτη, θα πρέπει ο κάθε συζυγοκτόνος πατέρας ανηλίκων να αφεθεί ελεύθερος, γιατί τα ανήλικά του δεν έχουν μάνα, αφού εκείνος την σκότωσε. Και μην ξεχνάμε ότι 5-10 άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες τους στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Χαρακτηριστική η περίπτωση του συζυγοκτόνου καθηγητή των Σερρών, που σκότωσε τη γυναίκα του το 2005 (εξαφάνισε και το πτώμα της που ποτέ δεν βρέθηκε) και στη δίκη του το 2007 καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την κράτησή του με το επιχείρημα “να μην τον στερηθούν οι κόρες του” (και οι δύο ανήλικες τότε). Ευτυχώς, μετά από παρέμβαση των συναδελφισσών της δολοφονηθείσας και φεμινιστικών οργανώσεων, ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση υπέρ του νόμου με συνέπεια ανατροπή της απόφασης. Κατ’ επέκτασιν, στο δικαστήριο του “βιαστή με την τυρόπιττα” ζητείτο επιμόνως να μην καταδικαστεί, γιατί τα ανήλικα παιδιά του δεν θα είχαν κανέναν πόρο ζωής, αφού η μητέρα τους δεν δουλεύει.

Ζητάμε και απαιτούμε την κατά περίπτωση διακοπή κράτησης για τις μητέρες ανηλίκων, ιδίως αν έχουν σκοτώσει τον άντρα τους μετά από διαρκή κακοποίηση, και γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή δύο τέτοιες κρατούμενες στη Θήβα. Την Σανιέ Οσμάνογλου, που σκότωσε τον άντρα της το 2005 μετά 19ετή γάμο με καθημερινή κακοποίηση και μητέρα 8 ανηλίκων κατά την πράξη. Εκτίει ακόμα την 10ετή ποινή της, παρ’ ότι τρία από τα παιδιά της παραμένουν ανήλικα. Επίσης μια γυναίκα χιλιανής εθνικότητας, που σκότωσε τον Έλληνα άντρα της στη Θεσσαλονίκη, το 2012, επειδή αυτός ασελγούσε σεξουαλικά στο 5χρονο παιδάκι τους. Κι αυτή εκτίει ποινή ισόβιας και βάλε κάθειρξης.

Και για να στηρίξουμε το αίτημα της επιλεκτικής αποφυλάκισης σε τέτοιες περιπτώσεις, επικαλούμεθα το γεγονός ότι η κυρία Αρετή Τσοχαντζοπούλου, μητέρα τριών ανηλίκων, με 12ετή ποινή για συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αποφυλακίστηκε με όρους τον περασμένο Νοέμβριο.

Ας μην ενδιαφέρεται η Δικαιοσύνη και τα μίντια, λοιπόν, μόνο για τις πατρίκιες που υφίστανται βάσανα, στην προκειμένη περίπτωση με βαρύ φταίξιμο, αλλά να ενδιαφερθεί σοβαρά για τις γυναίκες που αντιδρούν στην χρόνια ενδοοικογενειακή βία. Και αν ο υπουργός Δικαιοσύνης θα φέρει τροπολογία στο υπό συζήτησιν νομοσχέδιο, όπως διαβάζουμε, να μην κάνει διάκριση μεταξύ πατρίκιων και πληβείων γυναικών.

Σίσσυ Βωβού

Βλ. προηγούμενο σχετικό άρθρο της 6-1-2014 Φυλακισμένες μητέρες ανηλίκων: Σταμάτη-Οσμάνογλου σημειώσατε 1