“Ήττα της ανθρωπότητας” χαρακτηρίζει το Βατικανό την ψήφιση γάμου ομοφυλοφίλων

Σε υψηλούς τόνους έρχεται η μέχρι στιγμής ισχυρότερη καταδίκη από την Καθολική Εκκλησία της ετυμηγορίας της ιρλανδικής κάλπης για τον γκέι γάμο: Το Βατικανό υποστήριξε ότι το «ναι» στην εξίσωση ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών «δεν συνιστά μόνο ήττα των χριστιανικών αξιών αλλά ήττα για την ανθρωπότητα».

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα έχει ποιοτικά διαφορετική σημασία επειδή ήταν η πρώτη κύρωση του γκέι γάμου με άμεση λαϊκή ψήφο, και μάλιστα σε μία βαθιά καθολική χώρα.

Η Καθολική Εκκλησία στην Ιρλανδία ήταν ο ισχυρότερος υπέρμαχος του «όχι» στο δημοψήφισμα, το οποίο τελικά δεν επικράτησε.

Το κύρος της στη χώρα είχε πληγεί με φόντο τα σκάνδαλα παιδεραστίας των προηγούμενων χρόνων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ιταλική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν δήλωσε προσωπικά «πολύ λυπημένος για αυτό το αποτέλεσμα».

«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μιλούμε μόνο για ήττα των χριστιανικών αξιών, αλλά για ήττα της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα συνέχισε, αναφερόμενος στα σχόλια του αρχιεπισκόπου Δουβλίνου, «δείχνει όντως πως η Εκκλησία πρέπει να “ελέγξει πού βρίσκεται”, αλλά με την έννοια της ενίσχυσης της δέσμευσής της στο μήνυμα του Ευαγγελίου».

Newsroom ΔΟΛ

left.gr