Υπάρχει Λόγος που ο Gay Γάμος Κερδίζει, Ενώ το Δικαίωμα στην Άμβλωση Χάνει

της Katha Pollitt

[…] Μακριά από το να θέτει σε κίνδυνο τον γάμο, όπως οι θρησκευτικοί αντίπαλοι υποστηρίζουν, η δυνατότητα των γκέι ανθρώπων να παντρεύονται εκσυγχρονίζει τον θεσμό [του γάμου], ο οποίος χρειάζεται πολύ έναν εκσυγχρονισμό […]
Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, αντίθετα, είναι σχετικά με το σεξ – τη σεξουαλική ελευθερία, το αντίθετο του γάμου – σε όλη τη βρώμικη και μάταιη αίγλη του [του σεξ]. […]

Ο ομόφυλος γάμος [παρουσιάζεται να] είναι αντρική υπόθεση. […]
Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι αναπόφευκτα για τις γυναίκες [και άτομα που ο έμφυλος αυτοπροσδιορισμός τους δεν εμπίπτει στην σις δυιστική αντίληψη των φύλων, αλλά η πατριαρχία και η σις κανονικότητα τους επιβάλουν τη γυναικεία ταυτότητα]. […]

Η ισότητα στον γάμο έχει δια-ταξική απήχηση […] Ενώ αυτές που πλήττονται περισσότερο από τους νόμους κατά της άμβλωσης είναι οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα, που έχουν ανάγκη τα δημόσια νοσοκομεία.

Η ισότητα στον γάμο δεν κοστίζει τίποτα στην κοινωνία και δεν παίρνει την εξουσία από κάποι@. […] Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα όμως εχουν τίμημα: Η κρατική χρηατοδότηση εμπλέκεται αναπόφευκτα. […] Επίσης, η αντισύλληψη και η άμβλωση δίνουν δύναμη στις γυναίκες και παίρνουν την εξουσία που άλλ@ έχουν πάνω στις ζωές των γυναικών: γονείς, εργοδότ@, κληρικοί, και άνδρες.

[…] [Η ισότητα στον γάμο] δεν θα αλλάξει ριζικά τις κοινωνικές και οικονομικές μας ρυθμίσεις. Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, όμως, είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένα με το μεγαλύτερο πρόγραμμα του φεμινισμού, το οποίο έχει ήδη αποσταθεροποιήσει κάθε τομέα της ζωής, από το υπνοδωμάτιο μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων.”

Σημειώσεις

1) Ο όρος “διακοπή κύησης” είναι προτιμότερος από “άμβλωση,” αλλά ο όρος “δικαίωμα στην άμβλωση” είναι αυτός που έχει επικρατήσει και χρησιμοποιείται από το αντίστοιχο κίνημα.

2) Δεν θεωρούμε ότι η ισότητα στον γάμο και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ανταγωνιστικά. Στηρίζουμε την ισότητα στον γάμο.

μετάφραση: hecate, από Καμένα Σουτιέν

Διαβάστε ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στα Αγγλικά, κάνοντας κλικ εδώ