Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία στις 7 Ιουνίου

Σ’ αυτές τις εκλογές στην Τουρκία είναι μεγάλο το διακύβευμα. Τρία κόμματα αναμένεται να μπουν σίγουρα στην κατανομή των 550 εδρών της Βουλής, ενώ το αριστερόστροφο και φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας) βρίσκεται στο όριο εισόδου του στη Βουλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το οποίο είναι το  10%, που αν το φτάσει θα είναι το τέταρτο κόμμα της Βουλής. Την Κυριακή ψηφίζουν 53.000.000 ψηφοφόροι στην ίδια τη χώρα, και 2.800.000 στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν πολύ μαζικές κοινότητες μεταναστών. Στις προηγούμενες εκλογές, προσήλθε για ψήφο το 85% των εγγεγραμμένων. Λαμβάνουν μέρος 20 συνολικά κόμματα, μερικά από τα οποία αριστερά, χωρίς όμως πιθανότητες εκλογής.

Οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί αν δεν μπει το HDP στη Βουλή, ο Ερντογάν θα έχει αρκετές έδρες για να μπορέσει να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας, να μετατρέψει το πολίτευμα από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία με υπερεξουσίες του προέδρου, και με κάθε είδους αυταρχισμό. Τα σκάνδαλα που έχουν ήδη βγει στο φως της δημοσιότητας και τα έχει ήδη καλύψει ο Ερντογάν, πιθανότατα θα γίνουν ανεξέλεγκτα. Επίσης θα αποκλειστούν οι Κούρδοι από τη συμμετοχή στο κοινοβούλιο, κι έτσι τα δικαιώματά τους θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες διακρίσεων και καταστολής. Θα αποκλειστούν πιθανότατα και κάθε είδους αριστεροί και αριστερές, οπότε ο αυταρχισμός που επεδείχθη από τη σημερινή κυβέρνηση ιδιαίτερα κατά και μετά τις κινητοποιήσεις στο πάρκο Γκεζί της Ιστανμπούλ, θα μπορέσει  ανενόχλητα να αναπτυχθεί. Επίσης, τα γυναικεία δικαιώματα ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Το κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΠ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), πήρε την διακυβέρνηση της χώρας το 2002 με δημοκρατικό πρόγραμμα και προσδοκίες από το λαό για εκδημοκρατισμό της χώρας, αλλά έχει εδώ και χρόνια αποκτήσει πολύ αυταρχικά χαρακτηριστικά. Επίσης, και πολύ σημαντικό για τα γυναικεία δικαιώματα, εισάγει σταδιακά τον ισλαμισμό στην πολιτική ζωή. Χαρακτηριστικές είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις του ιδίου ως προέδρου πλέον,  του πρωθυπουργού κ. Νταβούτογλου και άλλων επισήμων, για την επιστροφή της γυναίκας στον παραδοσιακό της ρόλο, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί και σχολιαστεί επανειλημμένα σε άρθρα στο Μωβ. Ο ίδιος ο Ερντογάν ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2014 και έγινε ο 12ος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τα εκλογικά ποσοστά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν 34,27% το 2002, ανέβηκαν στα 46,58% το 2007 και στα 49,91% το 2011. Η οικονομική του πολιτική είναι νεοφιλελεύθερη, σύμφωνα με τις “επιταγές” της εποχής, όμως υπήρξε μια ανάπτυξη στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ακόμα και σήμερα που έχει μειωθεί, έχει φθάσει στο 3%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο. Η “ανάπτυξη” είναι όπως ξέρουμε κριτήριο για κάθε κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις οικολογικές και φεμινιστικές διεκδικήσεις της αποανάπτυξης που συνδυάζεται με δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος.

Για τη σύγκρουση μεταξύ του βαθέως κράτους του στρατού και των κομμάτων που λίγο πολύ τον εκφράζουν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χρειάζεται μια ξεχωριστή ανάλυση, πάντως είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που ώθησε μεγάλο μέρος του λαού να υποστηρίξει το ΑΚΠ ενάντια στο παλιό κατεστημένο και τις τρομερές παθογένειές του αλλά και απειλές του προς τη Δημοκρατία.

Ο εκλογικός νόμος στην Τουρκία είναι από τους πιο αντιδημοκρατικούς στον κόσμο (υπάρχουν, δυστυχώς, και χειρότεροι), με το κατώφλι εισόδου στην κατανομή εδρών το 10% των συνολικών ψήφων στη χώρα, προκειμένου ένα κόμμα να μπει στην Βουλή. Εδώ έχουμε το 3% το οποίο θεωρούμε, και είναι, τελείως αντιδημοκρατικό και εκβιαστικό ενάντια στα μικρά κόμματα. Στη Γερμανία και στο Ισπανικό κράτος έχουν το 5%, ακόμα χειρότερα). Απλώς στην Τουρκία έχουν κατά καιρούς εκλεγεί βουλευτές και βουλεύτριες ως ανεξάρτητοι, που έχουν άλλους όρους εισόδου στην κατανομή εδρών. Έτσι, στις προηγούμενες εκλογές, του 2011, το BDP που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με το σημερινό HDP, εξέλεξε 29 ανεξάρτητους βουλευτές, από τους οποίους το 30% γυναίκες.

Από τα 20 κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, σίγουρη είσοδο στη Βουλή έχει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που αναμένεται έτσι κι αλλιώς να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι το παραδοσιακό Ρεπουμπλικό Λαϊκό Κόμμα, που είναι κοσμικό κόμμα στη γραμμή, υποτίθεται, του Κεμάλ Ατατούρκ. Το τρίτο είναι το ακροδεξιό Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος, με καταγωγή από τους Γκρίζους Λύκους που τώρα κρύβει λίγο τον ακροδεξιό του χαρακτήρα. Το τέταρτο είναι το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, HDP, που αποτελεί μια συνεργασία κομμάτων όπως το ΠΚΚ που έχει ηγέτη τον Οτζαλάν και διάφορων αριστερών σχηματισμών ή κινημάτων, με στόχο του όχι μόνο την εκλογική έκφραση των Κούρδων, αλλά και τον αγώνα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων γενικότερα, με αριστερόστροφο και κοσμικό χαρακτήρα. (Βλέπε κομμάτια από τη Διακήρυξη του HDP στο τέλος). Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών της Τουρκίας στηρίζει το HDP. Άλλες γυναικείες οργανώσεις στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που αντλεί, θεωρητικά πλέον, τις παραδόσεις του από τον Κεμάλ Ατατούρκ στο θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων, και μάλιστα παρουσιάζουν με υπερηφάνια την δήλωση του Ατατούρκ κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας: “Εάν μια κοινωνία δεν δίνει κοινή μάχη για να πετύχει έναν κοινό σκοπό με τους άνδρες και τις γυναίκες της, επιστημονικά δεν υπάρχει τρόπος να εκπολιτιστεί και να αναπτυχθεί”.

Οι γυναίκες στην Τουρκία κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου το 1930 για τις δημοτικές εκλογές, και το  1934 για τις εθνικές εκλογές, δηλαδή 20 χρόνια πριν την Ελλάδα. Αυτή ήταν μια πρωτοποριακή κίνηση του Κεμάλ Ατατούρκ, μεταξύ άλλων του ίδιου είδους, χωρίς δυστυχώς αυτό να συνεπάγεται και την ριζική αλλαγή στο χώρο της κοινωνικής πραγματικότητας. Παρόμοιες κινήσεις γίνονται σήμερα, μπορούμε ίσως να πούμε κατ’ αναλογίαν ή ως απόηχος των θετικών στοιχείων του παρελθόντος, αλλά και ως αποτέλεσμα των αγώνων των φεμινιστριών, στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, όπου γνωρίζουμε ότι έχει επιτευχθεί η αναλογική παρουσία γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως Δήμοι και άλλοι θεσμοί, καθώς και σε κάποια κόμματα. Ιδιαίτερα το φαινόμενο αυτό εντυπωσίασε την παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν φάνηκε ότι στην αυτόνομη περιοχή της Ροτζάβα στα τουρκο-συριακά σύνορα, οι γυναίκες πολεμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην πρώτη γραμμή, αλλά ότι έχουν κατακτήσει και την ισόρροπη συμμετοχή στην εκπροσώπηση. (Βλ. Παλιότερα άρθρα στο Μωβ).

Στις εκλογές που έρχονται, αυτή η “μόδα” της ισόρροπης συμμετοχής που ξεκίνησε από τις κουρδικές περιοχές και κορυφώθηκε στη Ροτζάβα και το ηρωικό και μαρτυρικό Κομπάνι, αποτυπώνεται σε όλα τα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία. Όλα τα κόμματα τρέχουν να προφτάσουν για να δείξουν ότι αυξάνουν την γυναικεία συμμετοχή στις υποψηφιότητες αλλά και στις εκλόγιμες θέσεις. Σημειώνουμε εδώ ότι στις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης αλλά μόνο “λίστα”, τοποθέτηση δηλαδή των υποψηφίων στη σειρά με απόφαση του αντίστοιχου κόμματος. Άρα, οι εκλόγιμες θέσεις των γυναικών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των κομμάτων. Το αν γίνονται εσωκομματικές διαδικασίες για να αποφασιστεί η λίστα είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, και γνωρίζουμε ότι ακόμα και για το HDP υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι τέτοιες διαδικασίες δεν έγιναν.

Να πούμε εδώ ότι το συνολικό ποσοστό των γυναικών στο τουρκικό Κοινοβούλιο ήταν 9% το 2010, ενώ ανήλθε στο 14% στις εκλογές του 2011 και παραμένει εκεί. Είναι δηλαδή πολύ χαμηλό, και ανεβαίνει μόνο με την εκλογή των γυναικών από το BDP(30%), όπως αναφέραμε ήδη.

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει το ποσοστό των γυναικών ανά κόμμα από τις προηγούμενες εκλογές, και το ποσοστό και τον αριθμό των υποψηφίων γυναικών στις επερχόμενες.

Οι πηροφορίες είναι από The March of the Women, James in Turkey 7 Αpril

 

Ποσοστό γυναικών Εκλέχθηκαν 2011 (%) Υποψήφιες 2015 (%) και αριθμός
ΑΚΠ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – Ερντογάν) 14,1 18,00% (99)
CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – Κεμαλικής προέλευσης) 14,1 18,7% (103)
MHP (Κόμμα του Εθνικού Κινήματος – ακροδεξιό) 5,8 7,3% (40)
BDP * (Φιλοκουρδικός και δημοκρατικός χώρος στις προηγούμενες εκλογές) 30,6  (HDP) 48,7

 

Όπως ήδη καταγράφηκε, στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι και υποψήφιες από τον πολιτικό σχηματισμό BDP, που δημιουργήθηκε το 2011, και θεωρείται πρόγονος του HDP.

 

To HDP έχει 48,7% υποψήφιες στις ερχόμενες εκλογές, περισσότερες απ’ ότι σε ολόκληρη την ιστορία των τουρκικών εκλογών, ενώ οι θέσεις που εκτιμάται ότι θα κερδηθούν από γυναίκες αν το κόμμα περάσει το κατώφλι του 10%, είναι 40%. (Εδώ να αναφέρουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας έχει βάλει μόνο γυναίκες υποψήφιες, όπως αναφέρεται σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, αλλά αναμένεται να λάβει  πολύ μικρό εκλογικό ποσοστό).

Ας σημειώσουμε χάριν ανεκδότου, ότι στις προηγούμενες εκλογές, το εθνικιστικό κόμμα επίσημα παρότρυνε τους άνδρες που θα το ψηφίσουν, να υποδείξουν στις γυναίκες τους τι να ψηφίσουν.

Με δεδομένο ότι υπάρχει λίστα, εκτιμάται ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που έχει βάλει αρκετές γυναίκες σε εκλόγιμες θέσεις, θα εκλέξει κάποιες αλλά δεν γνωρίζουμε το ποσοστό, πολύ περισσότερο το HDP, που αν μπει στη Βουλή θα εκλέξει 40% γυναίκες. Αν πιάσει το 10% θα εκλέξει 47 βουλευτές, εκ των οποίων 19 γυναίκες. Αν περάσει ακόμα παραπάνω, πράγμα όχι αδύνατο, θα εκλέξει περισσότερους και περισσότερες.

Το τι θα κάνουν αυτές οι γυναίκες, ιδιαίτερα του HDP που πιστεύουμε ότι έχει έναν προοδευτικό προσανατολισμό, για τα γυναικεία δικαιώματα, αναμένεται να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του την ισότιμη πολιτική συμμετοχή των γυναικών, κάτι που θεωρούμε αυταξία.

Σίσσυ Βωβού

 

 

Επίσημο κείμενο του HDP

29/May/2015, Baricat

 

Από την ίδρυση του τουρκικού κράτους μέχρι σήμερα η χώρα δεν έχει δημοκρατικό σύνταγμα κι αυτό αποτελεί πηγή πολλών προβλημάτων της Τουρκίας. Σε όλη την ιστορία του τούρκικου κράτους υπήρξε ένα έθνος και μια θρησκεία (σουνίτες Ισλάμ) . Μέτα το πραξικόπημα στις 27 Σεπτέμβρη του 1980 καταργήθηκαν όλες οι κοινωνικές και εργασιακές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Έκτοτε το χουντικό σύνταγμα του 1982 έχει δεχτεί τροποποιήσεις αλλά εξακολουθεί στη βάση του να είναι αντιδημοκρατικό. Σε αυτό οι θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, τα γλωσσικά ιδιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και η οικολογία είναι ανύπαρκτα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών δεν μπορούν να λυθούν με ένα σύνταγμα δογματικό, πατριαρχικό, αντιδημοκρατικό και γεμάτο απαγορεύσεις.

Το HDP δηλώνει ότι : η Τουρκία αποτελείται από διαφορετικές φυλές, κουλτούρες, θρησκείες και γλώσσες, ένα δημοκρατικό σύνταγμα θα πρέπει να αναγνωρίζει αυτή την πολυμορφία. Βασικός στόχος του ΗDP είναι η αναθεώρηση του συντάγματος.

Για το ΗDP:

Όλες οι φυλετικές ομάδες πρέπει να είναι ισότιμες και να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες. Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα ανδρών, γυναικών, LGBT και να  προστατευτεί το περιβάλλον (οικολογία). Στόχος του ΗDP είναι να κατοχυρωθούν συνταγματικά βασικά κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα.

Θα θέλαμε μέρος της δύναμης της κεντρικής εξουσίας να περάσει σε τοπικές αρχές και κοινωνικές οργανώσεις. Κάθε φυλετική μειονότητα, κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε θρησκευτική ομάδα να έχει λόγο και συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις. κάθε μειονότητα να έχει αυτόνομη δημοκρατική λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το Κουρδικό ζήτημα όπως και όλα τα θέματα των μειονοτήτων και να κάνει την Τουρκία μια δημοκρατική χωρά. Με αυτό το σύστημα θα μπορούσε να επιτευχθεί κοινωνική ειρήνη για να ζήσουν οι λαοί ελευθέρα, ειρηνικά, ισότιμα και πλέον ενωμένοι εντός Τουρκίας.

Οι προτάσεις του HDP είναι:

Α Επειδή οι λαοί θα πρέπει άμεσα να συμμετέχουν στις λήψεις αποφάσεων και στη λειτουργία του κράτους θα δημιουργηθούν τοπικές, δημοτικές, συνοικιακές Βουλές (συνελεύσεις), όπως Βουλή γυναικών, Βουλή νεολαίας, Βουλή χωριού, Βουλή κοινωνικών δικτύων. Οι εξουσίες να μοιραστούν τοπικά.

Β. Για αποφάσεις που θα αφορούν συγκεκριμένα τοπικά θέματα, λόγο θα έχουν οι τοπικές Βουλές και όχι η κεντρική εξουσία. Οι δήμαρχοι, οι νομάρχες, η τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να εκλέγονται δημοκρατικά.

Γ. Οι τοπικές αρχές θα έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαχείριση των τοπικών πόρων και πλούτου, θα χωριστεί διοικητικά η χώρα σε τμήματα βάσει πολιτισμών, γλώσσας, θρησκείας, γεωγραφίας και οικολογίας έτσι ώστε να δημιουργηθούν τοπικές Βουλές.

Δ Θέλουμε συνεχώς να βελτιώνεται το δημοκρατικό, τοπικό, αυτόνομο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί και το κουρδικό ζήτημα.

Το HDP:

  1. Θέλει όλοι οι λαοί της Μέσης και Εγγύς ανατολής να καθορίζουν το μέλλον τους και να αυτοδιοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα. Το HDP θα αγωνιστεί για αυτό.
  2. Το ΗDP θα επιδιώξει να δικαστούν σε διεθνή δικαστήρια όσοι έμμεσα η άμεσα υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν εγκληματικές οργανώσεις όπως η Βoko Haram, ISIS, Al Nusra και λοιπές .
  3. Θέλει να αναγνωριστούν τα καντόνια της Ροζάβα σαν αυτόνομη περιοχή της Συρίας διεθνώς.
  4. Θα αγωνιστεί για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έναντι στη σιωνιστική πολιτική του Ισραήλ.
  5. Δεν αναγνωρίζουμε τα σύνορα της Μέση Ανατολής που χαράχτηκαν από τον ιμπεριαλισμό. θα καταργήσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και τα σύνορα αυτά με συμφωνίες μεταξύ των λαών.
  6. Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες Τούρκων και Κυπρίων που θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα, να ενώσουν το νησί και να διώξουν τις ξένες δυνάμεις.
  7. Θέλουμε άρση του εμπάργκο της Αρμενίας ώστε να αναπτυχθούν διπλωματικές, οικονομικές σχέσεις. Να οικοδομηθεί μια ειρηνική σχέση μεταξύ των λαών.
  8. Στην ευρωπαϊκή ένωση τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δεδομένα .Οι νομοθετικές δικαστικές και κυβερνητικές εξουσίες διαχωρισμένες και ανεξάρτητες, το ίδιο επιθυμούμε να γίνει και στην Τουρκία.
  9. Είμαστε ενάντια σε όποιον καταπιέζει και κινείται πολεμικά καταστρέφοντας τις σχέσεις μεταξύ των λαών, ενάντια αυτών θα κινηθούμε διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά.

Το ΗDP:

Θα δημιουργήσει μια Οργάνωση Αντιμετώπισης Αλήθειας στόχος της να διερευνηθούν οι έως τώρα εγκληματικές πράξεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των λαών στην Τουρκία. Οι πολιτικοί κρατούμενοι με επιβαρυμένη υγεία θα αφεθούν ελεύθεροι. Θα καταργηθεί άμεσα ο αντιτρομοκρατικός νομός. Θα αναθεωρηθεί ο ποινικός νόμος και η εφαρμογή των ποινών. Οι παιδικές φυλεκές θα κλείσουν. Θα υπάρχει δικαίωμα άρνησης στρατιωτικής θητείας και μηχανισμός τιμωρίας όσων βγάζουν λόγους εναντίον κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Θα διασφαλιστεί συνταγματικά η ελευθερία λόγου και θρησκείας. Επίσης, διασφαλιστούν δίκαιες συνθήκες για μετανάστες και πολιτικούς προσφυγές. Εξαφανίσεις, γενοκτονίες, δολοφονίες και γενικά εγκληματικές πράξεις από οποιαδήποτε κατεύθυνση θα διερευνηθούν από την Οργάνωση Αντιμετώπισης Αληθείας. Όταν συσταθεί η οργάνωση άμεση προτεραιότητά της θα είναι η αποκατάσταση της αλήθειας. Μέλη της θα είναι βουλευτές, ομάδες έρευνας, μέλη συνδικάτων, μέλη από επαγγελματικές συλλογικότητες και το 50% θα αποτελείται από γυναίκες.

Το HDP:

  1. Θα προσπαθήσει να αναγνωριστούν γενοκτονίες, δολοφονίες και εγκληματικές πράξεις κατά των λαών. Το κράτος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Είναι ενάντια στο ρατσισμό σωβινισμό και εθνικισμό ενώ πρέπει να δημιουργηθεί μια ιδεολογία ισότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας,
  2. Όλες οι μειονότητες θα εκπαιδεύονται στη μητρική τους γλώσσα και θα δημιουργηθούν νόμοι που διασφαλίζουν την ανάπτυξη τους.
  3. Συνταγματικά θα εξασφαλιστεί η ανεξιθρησκία.
  4. Θα καταργηθεί το υποχρεωτικό μάθημα θρησκευτικών και η διεύθυνση θρησκευμάτων. Θα διαχωριστεί η θρησκευτική από την κοσμική εξουσία. Το κράτος θα είναι αμέτοχο στα θρησκευτικά θέματα και η κάθε θρησκεία θα αποτελεί ζήτημα ελεύθερης επιλογής. Ο θρησκευτικός χώρος θα είναι νόμιμος. Απαγορευμένοι χώροι λατρείας θα επαναλειτουργήσουν και όσον αφορά το κράτος θα παίρνουν άδεια από τις τοπικές Βουλές.

Το HDP Θα πολεμήσει ενάντια: Στην αλλοτρίωση της παραγωγικής διαδικασίας, την εξαθλίωση, την υπερεργασία, τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, την εργολαβία, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, την ανασφάλιστη εργασία και τον άδικο καταμερισμό του πλούτου. Το HDP θα αγωνιστεί με τον ίδιο τρόπο και για την οικονομία ενώ πιστεύει ότι η  ελευθερία λόγου στα Μ.Μ.Ε. και στο διαδίκτυο θα πρέπει να  ορίζεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.  Το ΗDP Θεωρεί ότι οι οικολογικοί αγώνες είναι αγώνες για τη ζωή.

Στην Ελλάδα μπορείτε να ψηφίσετε στα Προξενεία της Αθήνας και του Πειραιά (Βασιλέως Παύλου 22, Παλαιό Ψυχικό) 30 και 31 Μαΐου κατά τις ώρες 10.00 – 19.00, ενώ στα Τελωνεία 8 Μαΐου έως 7 Ιουνίου  και έως τις 05 μ.μ.

 

http:/ www.allaboutturkey.com/parti.htm