«Ο κόσμος είναι σήμερα λιγότερο ασφαλής για τις γυναίκες»

Νέα έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση ActionAid

Παρά την παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσει η βία σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών, οι γυναίκες ακτιβίστριες αντιμετωπίζουν σήμερα μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια δημοσκόπηση, που διενήργησε η οργάνωση ActionAid σε 47 γυναίκες ακτιβίστριες σε περισσότερες από 20 χώρες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δύο τρίτα από αυτές αισθάνονται ότι οι συνθήκες ασφάλειάς τους έχουν επιδεινωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. “Οι ακτιβίστριες από χώρες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, από το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία μέχρι τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, βλέπουν να αυξάνονται οι απειλές και η βία… παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν τη ζωή των γυναικών και να βάλουν τέλος στη βία” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λούσια Φράι, η επικεφαλής χάραξης πολιτικής της ActionAid.

Οι γυναίκες κατήγγειλαν ότι δέχονταν απειλές από πολιτικές οργανώσεις — συμπεριλαμβανομένων και ένοπλων οργανώσεων–, κυβερνήσεις και θρησκευτικές ομάδες.

“Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις με έχουν απειλήσει κατ’ επανάληψη”, είπε η Σαμίρα Χαμίντι από το Αφγανικό Δίκτυο Γυναικών. “Δεν υπάρχουν κυβερνητικοί μηχανισμοί πρόληψης και προστασίας που να στηρίζουν τις γυναίκες και ιδίως εκείνες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε.

“Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στερούνται πόρων ενώ οι γυναίκες παραμένουν στο περιθώριο όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα” τόνισε η ActionAid.

Το 80% των ακτιβιστριών που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην άμβλωση ή τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών ατόμων είπαν ότι σήμερα αισθάνονται λίγοτερο ασφαλείς απ’ ότι παλιότερα. “Φοβάμαι διαρκώς. Ζω στον φόβο. Είμαι στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμενη τις γυναίκες. Ξέρω ότι μπορεί να με πυροβολήσουν οποιαδήποτε στιγμή”, είπε μια γυναίκα από την Κένυα.

www.newsbeast.gr