Κορυφαία απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ για το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ κατέληξε στην απόφαση ότι το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών απαιτεί από τις πολιτείες της χώρας νομοθεσία που να επιτρέπει και να αναγνωρίζει επίσημα το γάμο μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου φύλου, προχωρώντας έτσι στην ικανοποίηση της απαίτησης για την ισότητα στο γάμο. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από δεκαετίες αγώνων και νομικών προσφυγών.

Επίσης, έρχεται ως κορύφωση του σύγχρονου κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, που ξεκίνησε τον αγώνα πριν 50 χρόνια, μετά τα γεγονότα του Stonewall. Αποτελεί το επιστέγασμα των διαδοχικών εξελίξεων κατά τα δύο τελευταία χρόνια, όπου το δικαίωμα αυτό αποκτήθηκε σε 37 πολιτείες συνολικά, ενώ μέχρι τότε ήταν κατοχυρωμένο σε μονοψήφιο αριθμό πολιτειών. Η συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει ότι ο περιορισμός του δικαιώματος στις 13 απομένουσες πολιτείες δεν είναι νόμιμος.

“Μερικές φορές έρχονται τέτοιες μέρες, όπου αυτή η αργή και σταθερή προσπάθεια ανταμείβεται με δικαιοσύνη που έρχεται σαν κεραυνός” είπε ο πρόεδρος Ομπάμα σε μια εκδήλωση, όπου μιλούσε για τα κινήματα ισότητας στο δικαίωμα του γάμου. Θεωρείται ως ο πιο φιλικός πρόεδρος των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των LGBT, σε ολόκληρη την ιστορία.

viralwomen.com, 26/06/2015

μετάφραση: Σίσσυ Βωβού