Είναι Λάθος να με Χαρακτηρίζετε Αγάμητη

Οκ, δεν είμαι και ο πιο ήρεμος άνθρωπος. Όμως, πραγματικά κάνω προσπάθειες να το ελέγξω – π.χ. σήμερα το πρωί δεν είπα κουβέντα στη συγκάτοικό μου που για χιλιοστή φορά δεν γέμισε το μπουκάλι του νερού και το άφησε άδειο στο ψυγείο. Ορίστε, βελτιώνομαι. Το πρόβλημά μου δεν είναι τα νεύρα μου, ούτε το ότι μπορεί να ψιθυρίζουν ότι είμαι νευρόσπαστο. Το πρόβλημά μου είναι ότι, για έναν μαγικό λόγο, όλοι έχουν βρει την αιτία του κακού. Με βάση τη θεωρία τους, είναι το σεξ. Ή μάλλον η έλλειψή του. Έτσι, λοιπόν, κάθε φορά που απασφαλίζω, αντί να κάτσει να αναλογιστεί ο καθένας την ευθύνη του και γιατί με έφερε σε αυτό το σημείο, πολύ απλά κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι και, με κομψό ή άκομψο τρόπο, μου λέει ότι το μόνο που χρειάζομαι για να στρώσω είναι ένα καλό γαμήσι. Κοινώς, μου λέει ότι για όλα φταίει το ότι είμαι αγάμητη.

Βέβαια, θα ήθελα πολύ να ξέρω ποιο είναι το όριο στο «αγαμητόμετρο» που έχουν ανακαλύψει και με βάση τη θεωρία τους όταν χτυπάει κόκκινο έχεις ως αποτέλεσμα να βαράνε μπιέλα και τα νεύρα μου. Στις 3 ή 4 ημέρες; Στη μια βδομάδα; Στους πέντε μήνες ή στις κάτι ώρες; Πείτε μου να ξέρω, παιδιά. Στις πόσες μέρες θεωρούμαι επίσημα αγάμητη;

Είναι φοβερό πώς οι άνθρωποι «φτύνουν» τα σεξιστικά στερεότυπα στην μούρη μου. Είτε κάνω σεξ είτε όχι. Πουθενά δεν τους πιάνεις. Αν κάνεις σεξ δίχως αύριο, είσαι τσουλάρα και τριτοξάδελφη της Σάσας Παπαδήμα από το Dolce Vita κι όταν δεν κάνεις, είσαι αγάμητη, νευρική, υστερική. Δεν θα σταθώ στην πολυαναλυμένη πρώτη περίπτωση, θα σταθώ όμως στη δεύτερη.

«Πόσο καιρό έχεις να κάνεις σεξ;», με διακόπτει φίλος πάνω σε καυγά. «Μαλάκα μην τσιρίζεις σαν αγάμητη», μου πετάει κάποια στιγμή συνάδελφος στη δουλειά. «Δεν τα βλέπω καλά τα νεύρα σου. Μήπως να βρεις κάνα γκόμενο;», έρχεται και με αποτελειώνει η κολλητή μου. Τι φάση; Πόσο καιρό πριν ψιθυρίζετε πίσω από την πλάτη μου ότι για τα νεύρα μου φταίει η αγαμησιά μέχρι να σας ξεφύγει και να μου το πείτε και ευθέως; Και βασικά, πόσο στέκει όντως η θεωρία σας;

«Η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας δεν επιφέρει αρνητικές συνέπειες ούτε στην ψυχική ούτε στη σωματική υγεία», ξεκαθαρίζει η Εύη Κυράνα, διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΙΜΟΠ (Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων) και συνεχίζει:

«Απλώς, η σεξουαλική ικανοποίηση, ειδικά όταν αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας σχέσης, έχει ως αποτέλεσμα μία καλύτερη διάθεση. Έχουμε μία καλύτερη ζωή όταν κάνουμε σεξ. Δεν θα πάθουμε κάτι όμως αν δεν κάνουμε».

Αυτό είναι μία καλή εξήγηση. Σίγουρα όταν κάνουμε σεξ και καλό σεξ, είμαστε ερωτευμένοι, περνάμε καλά μέσα σε μία σχέση και νιώθουμε πεταλούδες στο στομάχι, όλα τριγύρω είναι ροζ ακόμα κι αν χρεοκοπεί η χώρα. Χαίρω πολύ όταν ζεις το τέλειο love story, χέστηκες να νευριάσεις που η συγκάτοικός σου δεν γέμισε το μπουκάλι με το νερό στο ψυγείο. Αλλά, σόρυ κιόλας, πόσο συχνά βρίσκεσαι στο συννεφάκι του έρωτα όπου όλα είναι τέλεια και βασικά για πόσο σου έχει κρατήσει αυτό; Αλλά ακόμα κι αν μιλάμε για just sex, χωρίς όλον τον φραμπαλά με τα συναισθήματα, πόσο η ποιότητά του επηρεάζει την ψυχολογία μας και τα νεύρα μας; Δηλαδή, με βάση τη θεωρία σας για τα νεύρα μου, φταίει το ότι είμαι αγάμητη ή μπορεί να φταίει και το ότι μπορεί να με θεωρείτε κακογαμημένη;

«Όταν έχουμε μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή έχουμε πιο θετικά συναισθήματα. Αν όμως δεν έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε προβλήματα στην ψυχική μας υγεία. Είναι άλλο πράγμα το έχω σεξουαλική δραστηριότητα και άλλο πράγμα το αν παίρνω ή όχι ικανοποίηση. Το να μην ικανοποιούμαι από τη σεξουαλική μου ζωή ή το να αντιμετωπίζω προβλήματα στην σεξουαλική μου ζωή τα οποία με στενοχωρούν και μου δημιουργούν δυσφορία, προφανώς αυτό δημιουργεί και συνδέεται με προβλήματα στην ψυχική υγεία, όπως για παράδειγμα κατάθλιψη ή έλλειψη θηλυκότητας για τις γυναίκες. Και αφορά και τις γυναίκες και τους άντρες. Αλλά το ότι δεν κάνω σεξ δεν μου δημιουργεί πρόβλημα», λέει η κ. Κυράνα.

Οκ. Μπίνγκο. Χίλιες φορές αγάμητη, παρά κακογαμημένη, δηλαδή. Όπως και να ‘χει πάντως, το στίγμα της αγάμητης και οι σχετικές ατάκες είτε κάνω σεξ είτε δεν κάνω -είτε κάνω καλό σεξ είτε δεν κάνω- επανέρχεται κάθε φορά που η φωνή μου ανεβάζει ντεσιμπέλ. Και αυτό δεν είναι πάντα διαχειρίσιμο. Όχι το αν κάνω σεξ, αλλά οι σεξιστικοί χαρακτηρισμοί. «Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός που μπορεί να προσβάλει, να υπονοεί ή να δημιουργεί μία άσχημη εικόνα για τον εαυτό σου μπορεί να επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία. Δεν είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί ο καθένας με τον ίδιο τρόπο άλλωστε», καταλήγει η κ. Κυράνα.

Ουφ, πίστευα ότι με έπιασαν πάλι τα νεύρα μου επειδή πέρασαν κάτι μέρες από την τελευταία φορά που έκανα σεξ.

www.vice.com