Τα παιδιά μάς δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά των διαφημίσεων μόδας

της 

«Φαίνεται άρρωστη.» «Ίσως είναι μεθυσμένη.» «Μπορεί να έχει πάρει χάπια με ναρκωτικά ή κάτι τέτοιο.»

Οι ενήλικες συνήθως δεν εκφράζουν τέτοιες εντυπώσεις όταν βλέπουν διαφημίσεις μόδας. Μαζέψτε όμως μερικά παιδιά και η άβολη αλήθεια αποκαλύπτεται.

Η Γιολάντα Ντομίνγκεζ, καλλιτέχνιδα που ζει στη Μαδρίτη, έδειξε σε μερικά 8χρονα παιδιά μια σειρά διαφημίσεων μόδας από αντρικές και γυναικείες κολεξιόν. Τα παιδιά παρατήρησαν ότι οι άντρες, που στέκονταν αγέρωχοι και σίγουροι, έμοιαζαν «σαν ήρωες», «σαν αφεντικά», και σαν να «σπουδάζουν για να πάνε στο πανεπιστήμιο».

Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά εμφανίζονταν ριγμένες κάτω ή και ξαπλωμένες στο δρόμο και προκάλεσαν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις. Κάποια παιδιά μάλιστα είπαν ότι θα σταματούσαν να βοηθήσουν μια γυναίκα αν την έβλεπαν έτσι στο δρόμο.

[youtube]https://youtu.be/LlShHeU2qU4[/youtube]

Το βίντεο -με τους αξιολάτρευτους πρωταγωνιστές- ρίχνει φως στο ευρύτερο θέμα της σεξουαλικοποίησης και υποβάθμισης των γυναικών στα ΜΜΕ. Ας πάρουμε για παράδειγμα τι είπε ένα παιδί για μια διαφήμιση που δείχνει την Cara Delevingne  να κάθεται σε έναν σκουπιδοτενεκέ: «Η κυρία γελάει… δεν ξέρω γιατί.» Με μια δεύτερη σκέψη ούτε εμείς είμαστε σίγουρες πως ξέρουμε γιατί.

μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή

huffingtonpost.com