Σκλάβα από τα 5 της

Έγινα σκλάβα στα 5 μου. Τη μέρα φρόντιζα τα ζώα. Τη νύχτα με βίαζε ο αφέντης μου. Πάντοτε νόμιζα ότι αυτό είναι φυσιολογικό, αν και δεν το καταλάβαινα.

Στη χώρα μου τη Μαυριτανία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι σκλάβοι. Εγώ στάθηκα τυχερή. Ο αδερφός μου ξέφυγε απ’ τα αφεντικά του και βρήκε μια οργάνωση που μάχεται για την κατάργηση της δουλείας. Τους ζήτησε να με βοηθήσουν να ελευθερωθώ. Όμως, όταν ήρθαν να με πάρουν, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αρνηθώ. Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή χωρίς τα αφεντικά μου, τη ζωή στην οποία δούλευα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα κι όταν ήμουν έγκυος ή ετοιμόγεννη. Μόνο αυτήν τη ζωή ήξερα.

Ο άνθρωπος που ήρθε να σπάσει τα δεσμά μου και που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην απελευθέρωση ατόμων όπως εγώ, βρίσκεται τώρα στη φυλακή επειδή τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά κατά της δουλείας.

Όμως, σε τέσσερις μέρες εκδικάζεται η έφεσή του και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Αν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ του Biram Dah Abeid, μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες του, για να συνεχίσει να βοηθάει άλλους να σπάσουν τις δικές τους. Πάρε θέση τώρα:

https://secure.avaaz.org/el/mauritania_anti_slavery_biram_loc_dn/?brLVdbb&v=63481

Η ελίτ που εκμεταλλεύεται τους σκλάβους ασκεί τεράστια πίεση για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αλλάζει. Πιστεύω ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τον Πρόεδρο της χώρας. Κάτω από έντονη πίεση, έχει απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Biram. Σε παρακαλώ βοήθησέ με για να αφεθεί ξανά ελεύθερος:

https://secure.avaaz.org/el/mauritania_anti_slavery_biram_loc_dn/?brLVdbb&v=63481

Σε ευχαριστώ και ελπίζω σε σένα,
Haby mint Rabah, με την ομάδα του Avaaz

Σημείωση από το
Avaaz:

Η Μαυριτανία αντιμετωπίζει το χειρότερο πρόβλημα δουλείας παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή, οι σκλάβοι αποτελούν μέχρι και 20% του συνολικού πληθυσμού.
Είτε γεννιούνται σκλάβοι, είτε πωλούνται σε αφεντικά. Υπόκεινται κακοποίηση, βιασμούς, εκμετάλλευση. Και όπως και στο παλιό δουλεμπόριο, η δουλεία έχει βαθιά ρατσιστικές ρίζες: σχεδόν όλοι οι σκλάβοι είναι Χαρατίν.

Η Μαυριτανία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που κατήργησε τη δουλεία,
η οποία θεωρείται έγκλημα μόλις από το 2007. Παρότι πλέον είναι παράνομη, παρότι στη Μαυριτανία υπάρχει Νόμος Κατά της Δουλείας και σχέδιο δράσης για την κατάργησή της και παρότι το κοινοβούλιο πρόσφατα θέσπισε νόμο που ορίζει ότι η δουλεία αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», έχει καταδικαστεί μόνο ένα αφεντικό σκλάβων.

Όσοι αντιτάσσονται σε αυτήν την παράνομη και απάνθρωπη πρακτική, φυλακίζονται και βασανίζονται. Ο Biram παλεύει κατά της δουλείας όλη του τη ζωή. Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και πρόσφατα έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Μαυριτανίας. Όμως, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει επίσημα την οργάνωση της οποίας ηγείται και πρόσφατα του επέβαλε διετή φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή μίλησε δημοσίως.

Μας μένουν μόνο τέσσερις μέρες μέχρι την έφεση, για να ανταποκριθούμε στην έκκληση της
Haby και να ζητήσουμε την απελευθέρωση του Biram. Ας δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη έκκληση του 21ου αιώνα για την κατάργηση της δουλείας, διαδίδοντάς την στο Facebook, στο Twitter και σε κάθε άλλο μέσο:

https://secure.avaaz.org/el/mauritania_anti_slavery_biram_loc_dn/?brLVdbb&v=63481

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μαυριτανία: Το τελευταίο προπύργιο της δουλείας (JAJ)
http://jaj.gr/great-works/info-tips/project-slaverys-last-stronghold/

Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος σχετικά με τη Μαυριτανία και ειδικότερα την περίπτωση του Biram Dah Abeid (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P8-RC-2014-0382+0+DOC+XML+V0//EL

Ο Biram Dah Abeid παραμένει στη φυλακή: Τελευταίες Εξελίξεις – Biram Dah Abeid Still Imprisoned: Latest Developments (UNPO – Αγγλικά)
http://unpo.org/article/17712

Μαυριτανία: Ο φυλακισμένος υποψήφιος πρόεδρος και ακτιβιστής κατά της δουλείας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος – Mauritania: Jailed presidential candidate and anti-slavery activists must be released (Διεθνής Αμνηστία – Αγγλικά)
https://www.amnesty.org/en/articles/news/2015/01/mauritania-jailed-presidential-candidate-and-anti-s…

«Για τα αφεντικά, ο βιασμός των σκλάβων αποτελεί δικαίωμα» – “Pour les maîtres, violer les esclaves est un droit” (Le Nouvel Observateur – Γαλλικά)
http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20141214.OBS7863/pour-les-maitres-violer-les-esclaves-est-un-dr…

Ο ΟΗΕ απονέμει βραβείο για τη μάχη κατά της δουλείας στη Μαυριτανία – Le combat contre l’esclavage en Mauritanie récompensé par l’ONU (RFI – Γαλλικά)
http://www.rfi.fr/mfi/20131227-mauritanie-biram-ould-dah-ould-abeid-prix-esclavage-nations-unies-dro…

Μαυριτανία: όταν το θέμα της δουλείας τίθεται στις προεδρικές εκλογές – Mauritanie: quand la question de l’esclavage s’invite à la présidentielle (Afrique Décryptages, Ifri – Γαλλικά)
https://afriquedecryptages.wordpress.com/2014/05/20/mauritanie-quand-la-question-de-lesclavage-sinvi…

40 χρόνια σκλάβες: γυναίκες που ξεκινούν μια νέα ζωή στη Μαυριτανία – Forty years a slave: women start new lives in Mauritania (IRIN – Αγγλικά) http://newirin.irinnews.org/female-slaves-mauritania-photo-feature/