Ποσόστωση φύλου στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Με επιστολή της στα πολιτικά κόμματα, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, υπενθυμίζει την υποχρέωσή τους να βάλουν 1/3 γυναίκες στα ψηφοδέλτιά τους, όπως υποχρεούνται από το νόμο, αλλά τα παροτρύνει ακόμα να βάλουν 1/2 γυναίκες, γιατί αυτό θα αποτελεί ακριβέστερη αποτύπωση της ψήφου των πολιτών και προοδευτική εξέλιξη.

Αναφέρεται στο νόμο, ο οποίος προβλέπει:

Με βάση την εκλογική νομοθεσία και συγκεκριμένα με το Π.Δ 26/2012 ορίζεται ότι:

«…Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια.

Ο νόμος είναι πονηρός, όπως είδαμε να εφαρμόζεται σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν προβλέπει το 1/3 γυναίκες σε κάθε εκλογική περιφέρεια, αλλά στο σύνολο της επικράτειας της χώρας. Γι’ αυτό και είδαμε συγκεκριμένα παραδείγματα μικρής ποσόστωσης γυναικών σε κεντρικές περιφέρειες σε διάφορα κόμματα, όπως στην πρώτη και δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας, ενώ είχε υπεράφθονες και πολύ πάνω του 1/3, σε περιοχές με λιγότερες πιθανότητες εκλογής.

Όσον αφορά όμως τις τωρινές εκλογές, η πονηριά σίγουρα θα μεγαλώσει. Γιατί οι τωρινές εκλογές είναι με λίστα, η οποία δεν γνωρίζουμε πόσο δημοκρατικά αποφασίζεται στα διάφορα κόμματα και έχουμε κάθε δικαίωμα να υποψιαζόμαστε, ακόμα και πριν την δούμε. Κάποια κόμματα έχουν πει ότι θα βάλουν τη λίστα με βάση τους σταυρούς προτίμησης των εκλογών του Ιανουαρίου, κάποια άλλα όμως, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε τη διάσπαση και αποχώρηση βουλευτών και βουλευτριών και επειδή δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει το ποσοστό του Ιανουαρίου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στη λίστα θα βάλει σε εκλόγιμες θέσεις 1/3 γυναίκες. Το ίδιο υποψιαζόμαστε και για την Λαϊκή Ενότητα, γνωρίζοντας την περιφρόνηση της ηγετικής ομάδας προς το αίτημα των γυναικών για ποσόστωση. Βέβαια τεχνικός τρόπος υπάρχει, δηλαδή σε κάθε εκλογική περιφέρεια να μπαίνουν εναλλακτικά υποψήφια/υποψήφιος, οπότε όποιο και να είναι το ποσοστό του κόμματος, η ποσόστωση φύλου των εκλεχθησομένων θα είναι 50%.

Οπότε, καταλήγουμε ότι αφενός αυτή η ποσόστωση είναι μικρή, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 40%, δεύτερον θα έπρεπε να είναι ανά εκλογική περιφέρεια και όχι για ολόκληρη την επικράτεια, για να μην γίνονται λαθροχειρίες.

Στη σημερινή βουλή βρίσκονται 22% γυναίκες, και αναρωτιόμαστε πόσες θα βρίσκονται στην επόμενη. Παρ’ ότι ο σταυρός είναι ένα σύστημα που ευνοεί όσους και όσες έχουν χρήματα και γνωριμίες στα μίντια, πάντως είναι καλύτερος από κάθε κομματική γραφειοκρατία που αποφασίζει συνήθως με πατριαρχικές και ταξικές αντιλήψεις.

Η επιθυμία και το αίτημά μας να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών, θυμίζουμε, συνοδεύεται και από την προσδοκία διαφορετικής πολιτικής από μέρους των γυναικών, λιγότερο ιεραρχικής και αυταρχικής, πράγμα που δεν φαίνεται στον ορίζοντα όσο κι αν αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, τις καταπίνει το σύστημα της ιεραρχίας το οποίο αναπαράγουν μερικές φορές και σκληρότερα.

Σίσσυ Βωβού