Η μαρτυρία της Μ. Φύσσα, μητέρας Παύλου Φύσσα

Σήμερα κατέθεσε στο δικαστήριο για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κυρία Μάγδα Φύσσα, αναβιώνοντας το σοκ και το δράμα που έζησε εκείνη την τραγική νύχτα πριν δύο χρόνια.
Δυστυχώς στην πρωινή συνεδρία δεν μπορέσαμε να μπούμε στο δικαστήριο, γι’ αυτό και δημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Εποχή. Ακολουθεί η δημοσίευση της κατάθεσης του κ. Παναγιώτη Φύσσα, που έγινε στην 17η συνεδρία.
Μετά την διακοπή εκπρόσωπος του Μωβ κατάφερε να βρεθεί στην αίθουσα, αλλά η συνεδρίαση συνεχιζόταν με αιτήματα των δικηγόρων για παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, η οποία δεν έγινε δεκτή, και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του επ’ αυτού την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, οπότε συνεχίζεται η κατάθεση της κ. Φύσσα με ερωτήσεις οι οποίες θα είχαν προχωρήσει εάν το αίτημα της πολιτικής αγωγής γινόταν αμέσως σήμερα δεκτό. Δηλαδή, άλλη μια αχρείαστη καθυστέρηση.

Μ. Φύσσα: Όποια προσπάθεια και αν γίνεται από την απέναντι πλευρά να μην καταθέσω σήμερα για τη στυγερή δολοφονία του γιου μου, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα ξεκινήσω από τις 17/9 ημέρα Τρίτη, που είδα για τελευταία φορά το παιδί μου, 5.30 το απόγευμα. Χαιρετηθήκαμε, μου είπε ότι θα πάει να δει τη μπάλα. Θα πήγαινε για καφέ και από εκεί θα έψαχναν να δουν τη μπάλα. Από τις ελάχιστες φορές που θα έβλεπε τη μπάλα χωρίς τον πατέρα του ή τους φίλους τους. Ήταν 5.30 το απόγευμα όταν χαιρετηθήκαμε, είπαμε θα τα πούμε το πρωί στον καφέ μας. Εκείνη τη μέρα χρειάστηκε να πάω στην κόρη μου. Από εκείνη τη μέρα το παιδί μου δεν μου ξαναμίλησε. Δεν ήπιαμε τον καφέ, και δεν μου ξαναμίλησε. Ήξερα ότι θα έβλεπε μπάλα. Τίποτε το ανησυχητικό. Τίποτα που να προμηνύει αυτό το κακό. Γύρω στις 2 χτυπάει το κουδούνι. Τηλέφωνο πήρε ο σύζυγός μου την κόρη μου από το τηλέφωνο του κουνιάδου μου. Μίλησε ο πατέρας της από το τηλέφωνο του κουνιάδου της. Του λέει «Μπαμπά γιατί μιλάς από αυτό το τηλέφωνο;» Της λέει «σε παρακαλώ άνοιξέ μου». Καταλάβαμε ότι έχει γίνει κακό. Ανοίγει η πόρτα. Βλέπω έναν άνθρωπο ωχρό. Προσπαθεί να έχει όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει. Μου είπε ότι δεν έχει γίνει κάτι πολύ σοβαρό. Ο Παύλος χτύπησε είναι στο Κρατικό και θέλει να σε δει. Σε καμία περίπτωση δεν πίστεψα ότι ο Παύλος χτύπησε. Πίστεψα ότι έχει γίνει κάτι κακό αλλά δεν ήξερα τι. Δεν ήθελα να τον ρωτήσω. Κάποια στιγμή του είπα «Μέχρι εδώ ήταν Τάκη; Αυτό ήταν η ζωή μας;» Προσπαθεί να μην μου δώσει κανένα δικαίωμα να καταλάβω τι έχει συμβεί.

Μπαίνω στο αυτοκίνητο και βλέπω να οδηγεί το αυτοκίνητό μας ο κουνιάδος. Δεν είναι δυνατόν να έχει χτυπήσει λίγο ο Παύλος και να μην οδηγεί ο Τάκης. Ελπίζω να είναι στην Εντατική. Καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ σοβαρό. Φτάνουμε στο Κρατικό. Βλέπω πολύ κόσμο έξω. Συγγενείς φίλους. δεν χρειαζόταν να μου πει κάποιος τίποτα. Μπαίνω μέσα. Ήταν δύο γιατροί, ένας άντρας και μια γυναίκα. Η γυναίκα με κοίταγε στα μάτια, έκλαιγε αλλά δεν μου έλεγε τι έχει συμβεί. Αρχίζω να τραβάω παραβάν, να δω αν είναι πίσω από τα παραβάν. Ο γιατρός που ήταν εκεί μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια ότι ο Παύλος δεν ζει. Έφυγε. Πώς είναι δυνατόν; Πώς έφυγε; Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά η Χρυσή Αυγή. Αλλά μου λέει «σας παρακαλώ πολύ τον έχουν πιάσει». Του είπα δεν μπορούσε να γίνει κάτι; Πώς έφυγε; Και μου είπε ότι οι μαχαιριές που έφαγε ήταν επαγγελματικές. Δεν υπήρχε περίπτωση και έξω να γινόταν δεν προλαβαίναμε. Ζήτησα να πάω να δω το παιδί μου. Και πήγα στο θάλαμο. Στις 5.30 μιλάγαμε και είπαμε ότι θα τα πούμε το πρωί και στις 3 βρήκα το παιδί μου στο νεκροθάλαμο. Όμως αυτοί που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω δεν τρόμαξε, το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν ένας άγγελος. Κοιμόταν. Προσπαθώ να τον ζεστάνω να μπορέσει να σηκωθεί. Πρέπει να φύγουμε από εκεί. Ωστόσο, έχει έρθει η κόρη μου στο διάστημα αυτό και στη διάρκεια αυτή της είπα εγώ τι συνέβη.

Την επόμενη μέρα προσπαθώ να μάθω τι έγινε, πώς έγινε, γιατί; Δύο μέρες παρακολουθούσαμε, προσπαθούσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες. Το μυαλό μας είχε διαμελιστεί. Δεν μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε. Κατόπιν έμαθα από τη Χρύσα τι ακριβώς έγινε.

Πρόεδρος: Με τι ασχολείται;

Μ. Φύσσα: Μουσικός ήταν. Με τη μουσική του ασχολιόταν. Έκανε πολλές δουλειές. Τα τελευταία χρόνια ασχολιόταν με φεστιβάλ.

Πρόεδρος: Οι στίχοι;

Μ. Φύσσα: Δικοί του

Πρόεδρος: Είχε ενταχθεί σε κόμμα;

Μ. Φύσσα: Σε κανένα απολύτως. Όποιο προβληματισμό είχε στο χαρτί πάνω τον έβγαζε. Στα 16 του αγάπησε και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική. Και επαγγελματικά. Με τη διαφορά ότι γνωρίζουμε οτι σε αυτό το χώρο δεν υπάρχει εισόδημα.

Πρόεδρος: Οι στίχοι του είχαν ιδιαίτερη χροιά;

Μ. Φύσσα: Απευθύνονταν στο σύνολο. Ήταν αντιφασιστικά, αντιναζιστικά, γενικά σε όλη την κατάσταση που ζούμε.

Πρόεδρος: Το περιεχόμενο τον είχαν φέρει σε σύγκρουση με κάποιους;

Μ. Φύσσα: Όχι

Πρόεδρος: Ξέρατε διαφορές με συγκεκριμένους;

Μ. Φύσσα: Όχι. Δεν ήταν και παιδί που θα είχε…

Πρόεδρος: Σας είπε ότι σε κάποια συναυλία, δημιουργήθηκε φασαρία;

Μ. Φύσσα: Δεν μου είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Και να γινόταν είχε το λόγο για να τα καταφέρει. Με το λόγο και χωρίς τη σωματική του δύναμη.

Πρόεδρος: Εκείνο το βράδυ θα έβλεπε τον αγώνα με ποιους;

Μ. Φύσσα: Οι τρεις τους ήταν αρχικά.

Πρόεδρος: Από ποιους τα ξέρετε;

Μ. Φύσσα: Από τη Χρύσα. Έχω δύο κομμάτια ένα που έζησε η Χρύσα και ένα κομμάτι που έζησε ο Μελαχρινόπουλος. Φυσικά και από τα άλλα παιδιά, αλλά οι πληροφορίες με αυτά τα δύο παιδιά.

Πρόεδρος: Με τι ασχολείστε;

Μ. Φύσσα: Είμαι γαζώτρια με δερμάτινα είδη. Είμαι άνεργη από το 2003.

Πρόεδρος: Τι σας είπε η Χρύσα;

Μ. Φύσσα: Δύο χρόνια ήταν μαζί. Το παιδί ήταν μαζί μας, έμενε με τον Παύλο μαζί και όταν ο Παύλος ήρθε να μείνει μαζί μας, τότε ήρθε και η Χρύσα.

Πρόεδρος: Τι μάθατε από τη Χρύσα;

Μ. Φύσσα: Ξεκίνησαν να πάνε στον φίλο τους τον Γιώργο πίνουν το καφέ τους και το απόγευμα βγήκαν στην Τσαλδάρη να δουν τον αγώνα. Είδαν το Κοράλλι και είπαν να ρωτήσουν αν είχε τραπέζι γιατί ήξεραν ότι δύσκολα θα έβρισκαν τραπέζι. Το στέκι του Παύλου ήξεραν ότι είχε κλείσει τα τραπέζια του. Πρώτη φορά πήγαν εκεί. Ρώτησαν αν υπήρχε τραπέζι, τους είπαν ναι και το έκλεισαν. Έκαναν βόλτες στην Τσαλδάρη και έφτασε η ώρα να δουν τον αγώνα. Οι τρεις τους. Στο δεύτερο ημίχρονο η παρέα του Παύλου συμπληρώθηκε. Ήταν 9 άτομα. Εννιά παιδιά μας πήγαν εκεί.

Πρόεδρος: Όση ώρα διαρκούσε ο αγώνας συνέβη κάτι;

Μ. Φύσσα: Όχι από ότι μας είπε η Χρύσα δεν έγινε τίποτα. Τελειώνει ο αγώνας και βγαίνουν από το μαγαζί. Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας, στην απέναντι γωνία είχαν μαζευτεί γύρω στα 20 άτομα, με χαρακτηριστικά φόραγαν την ενδυμασία της Χρυσής Αυγής: μαύρη μπλούζα, παραλλαγής παντελόνια, άρβιλα. Κρατούσαν ρόπαλα λοστούς και διάφορα άλλα. Τα άτομα αυτά είχαν κλείσει τα αυτοκίνητα των παιδιών. Το διάστημα αυτό να σας πω ότι στη γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη υπάρχουν δύο μηχανές ΔΙΑΣ. Οι μηχανές ήταν εκεί πριν γίνει οτιδήποτε. Τα παιδιά βλέπουν από τη μια τους χρυσαυγίτες και από την άλλη την αστυνομία. Επίσης, υπάρχει ένας μεσάζοντας ο οποίος βρέθηκε να είναι στα παιδιά και να τους δίνει οδηγίες τι να κάνουν. «Είμαι ειδικός φρουρός, μη φοβάστε θα το κανονίσω και θα φύγετε», τους είπε. Ο Παύλος είπε «βεβαίως και δεν φοβάμαι κύριε, είμαι σπίτι μου, στη γειτονιά μου».

Πρόεδρος: Γιατί δεν προχώρησαν;

Μ. Φύσσα: Αφού το αυτοκίνητο ήταν κλεισμένο παρέμειναν να δουν τι θα κάνουν. Και αποφασίζουν να πάνε σπίτι μέχρι να τελειώσει αυτό.

Πρόεδρος: Ας επιστρέψουμε στον μεσάζοντα.

Μ. Φύσσα: Ο Παύλος του είπε «είμαι στη γειτονιά μου και έχω μάθει να περπατάω ελεύθερα». Τον ρώτησαν ποιος είναι και είπε ότι είναι φίλος και θέλει να βοηθήσει. Ωστόσο, πήγαινε και στη Χρυσή Αυγή και στην αστυνομία. Τα παιδιά ξεκινούν να πάνε στην Τσαλδάρη. Ένα από τα παιδιά φεύγει για ταξί. Ήταν αδιάθετος και έπρεπε να φύγει. Σας ξαναλέω ότι στη γωνία ήταν η αστυνομία. Διασχίζουν την Τσαλδάρη και περνούν στο απέναντι πεζοδρόμιο. Και εκεί αποφασίζουν και λέει ο Παύλος στις κοπέλες πηγαίνετε σπίτι, πάμε να πάρουμε τσιγάρα και ερχόμαστε στο σπίτι. Τα κορίτσια δύο βήματα έκαναν. Ταυτόχρονα, οι 20 που ήταν εκεί, όταν ακόμα τα παιδιά ήταν στη γωνία με την αστυνομία πολύ κοντά, άρχισε να έρχεται το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια. Είναι ακόμα τα παιδιά στη γωνία και κάποιο αυτοκίνητο σταματά μπροστά τους και ο οδηγφός ρωτά παιδιά ξέρετε την Κεφαλληνίας; Εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυτός που σταμάτησε ήταν ο δολοφόνος. Του απάντησε ο Παύλος αυτή είναι φίλε μου και πράγματι έστριψε Κεφαλληνίας. Όταν έφυγαν τα κορίτσια αρχίζει το τσούρμο και το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια 30 άτομα και οι 20 που ήταν εκεί. Τα αγόρια αρχίζουν να τρέχουν και περιγράφουν ότι χτυπούσαν τα πόδια τους κάτω και ο Παύλος τους λέει παιδιά τώρα τρέχουμε. Και τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν για τσιγάρα και οι άλλοι άρχισαν να τρέχουν στην Τσαλδάρη. Ο Παύλος δεν έτρεξε, προχώρησε. Και τον πρόλαβαν στην Κεφαλληνίας και Ξάνθου. Πήγαιναν μεθοδευμένα, ανά ομάδες και τον χτυπούσαν. Όλα αυτά τα έκαναν για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Ο δολοφόνος μπαίνει στην Ξάνθου και έρχεται κάθετα την Τσαλδάρη, ανάποδα. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι να φτάσει εκεί γινόντουσαν οι επιθέσεις ανά δύο τρία άτομα.

Χτύπησαν και άλλα δυο παιδιά τον Χονδρονικόλα και τον Μελαχρινόπουλο. Ο Χονδρονικόλας δεν πρόλαβε να φύγει. Ο Μελαχρινόπουλος βλέποντας τον Χονδρονικόλα να τρώει ξύλο γυρίζει να σώσει τον φίλο του. Τους εκτοπίζουν και τους δύο στη γωνία. Και ο Παύλος προσπαθούσε να παλεύει με όλους αυτούς που πήγαιναν και ερχόντουσαν. Στο αυτοκίνητο είναι 4 άτομα. Την ώρα εκείνη αποβιβάστηκαν στην Ξάνθου.

Δεν ξέρω ακριβώς που τους άφησε, ξέρω ότι στην Ξάνθου όταν έφτασε είναι μόνος του. Βγαίνει από το αυτοκίνητο, από το βίντεο που μου περιέγραψαν γιατί δεν άντεξα να το δω, βγαίνει από το αυτοκίνητο βλέπει το στόχο του και του δίνει δύο μαχαιριές στην καρδιά.

Η Χρύσα όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε γιατί άκουσε τα ποδοβολητά και είδε ότι θα γίνει κάτι κακό. Πήγε στην αστυνομία που ήταν στη γωνία, πολύ κοντά και τους παρακάλαγε σας παρακαλώ πολύ τα παιδιά δεν έχουν κάνει τίποτα, θα γίνει κακό. Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι δεν μπορούν να επέμβουν. Τους τράβαγε να πάνε εκεί που γινόταν η φασαρία. Είπαν αρχικά ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Μετά της είπαν έλα δεν θα γίνει και τίποτα. Κάποια στιγμή δύο κινητοποιήθηκαν και πήγαν μαζί της. Ωστόσο, το κακό είχε γίνει.

Πρόεδρος: Όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο ο κατηγορούμενος και πλησίασε το γιο σας. Έγινε συμπλοκή;

Μ. Φύσσα: Καμία. Ωστόσο, σας είπα ότι τον είχαν εγκλωβίσει οι προηγούμενοι, οι οποίο αλλάζουν βάρδιες. Μέχρι να βγει από το αυτοκίνητο, και να ετοιμαστεί να δώσει τις μαχαιριές στο παιδί μου υπήρχαν άνθρωποι που τον κράταγαν. Το βίντεο δεν το έχω δει. Ξέρω από τα απιδιά ότι πήγε τον αγκάλιασε και του τις έριξε.

Πρόεδρος: Οι υπόλοιποι τι έκαναν; Αυτοί που πηγαινοέρχονταν.

Μ. Φύσσα: Σας είπα. Έβριζαν.

Πρόεδρος: Όταν μαχαίρωσε τον γιο σας;

Μ. Φύσσα: Έβριζαν και ενθάρρυναν το κτήνος να πάει να μαχαιρώσει. Κανείς δεν είδε το μαχαίρι. Ούτε από τα παιδιά και είμαι σίγουρη ότι δεν το είδε ο Παύλος. Αν το είχε δει θα είχε αμυνθεί.

Πρόεδρος: Η ομάδα αυτή είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει τον Ρουπακιά;

Μ. Φύσσα: Της αστυνομίας ήταν χρέος της.

Πρόεδρος: Οι χρυσαυγίτες γιατί να το έκαναν;

Μ. Φύσσα: Μάθατε ποιοι ήταν σε αυτό τον όχλο;

Πρόεδρος: Έχω μάθει ότι υπήρχε μέσα στο Κοράλλι ο Άγος, Μιχάλαρος και Τσαλίκας. Και αυτοί (Μιχάλαρος και Τσαλίκας) ενσωματώθηκαν στον κόσμο. Μέσα στο αυτοκίνητο είναι ο Κατζατζόγλου άφησε το κινητό του εκεί και την κάρτα μέλους.

Πρόεδρος: Που μαχαιρώθηκε;

Στην καρδιά του. Δύο χτυπήματα στην καρδιά. Είναι σημείο εκπαιδευμένων δολοφόνων που ξέρουν πολύ καλά.

Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε;

Μ. Φύσσα: Μας το είπε ο γιατρός του Κρατικού. Και στην ιατροδικαστική εξέταση τα χτυπήματα περιγράφονται ως θανατηφόρα.

Πρόεδρος: Ο θάνατος του γιου σας ήταν ακαριαίος;

Μ. Φύσσα: Κατέληξε σε 4 λεπτά, στο σημείο. Άντεξε 4 λεπτά πολύ σημαντικά για εμάς όλους που μείναμε πίσω. Γιατί ο ίδιος υπέδειξε το δολοφόνο του.

Πάει στο σημείο, ταυτόχρονα έρχονται και άλλοι αστυνομικοί. Και πάλι δεν προλαβαίνουν να κάνουν κάτι. Φεύγει και πάει στο αυτοκίνητό του. Και εκείνη την ώρα σηκώνει την μπλούζα και φωνάζει που πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις. Οι μηχανές είχαν γίνει 5 και το περιπολικό που έπιασε τον Ρουπακιά. Κατεβαίνουν τα παιδιά κάτω και τον προλαβαίνουν την ώρα που μπαίνει στο αυτοκίνητό του και είχε πετάξει το μαχαίρι. Σας ξαναλέω ότι η Χρύσα προσπαθούσε να πείσει τους αστυνομικούς. Και αυτό που είπε η αστυνόμος είναι ε όχι δεν είπαμε και μαχαιριές.

Πρόεδρος: Πότε το είπε αυτό;

Μ. Φύσσα: Είχε ήδη γίνει το περιστατικό και είχε ήδη έρθει και πιάσει τον Ρουπακιά

Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό;

Μ. Φύσσα: Σημαίνει ότι αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.

Πρόεδρος: Δεν τον είχε δει ξανά;

Μ. Φύσσα: Ποτέ

Πρόεδρος: Τότε γιατί να τον μαχαιρώσει;

Μ. Φύσσα: Γιατί ανήκει στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και είναι εκπαιδευμένος να το κάνει. Και το έκανε γιατί πήρε την εντολή.

Πρόεδρος: Ξέρετε ποιος έδωσε αυτή την εντολή;

Μ. Φύσσα: Γνωρίζω από τι δικογραφία ότι ξεκινάει τα τηλεφωνήματα και αυτός πήρε το οκ να κάνει αυτή την πράξη. Ξεκινάμε από τον Άγο που κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον Καλατζόγλου. Άγος, Βέλος, Καζατζόγλου, που είναι της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας. Ο Κατζατζόγλου ενημερώνει Πατέλη, τον πυρηνάρχη της Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει Λαγό, που είναι της περιφέρειας και με sms στέλνει στα μέλη της να μαζευτούν στην τοπική.

Πρόεδρος: Η σχέση του Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή;

Μ. Φύσσα: Ταμίας ήταν στην τοπική της Νίκαιας

Πρόεδρος: Με τον Πατέλη τι σχέση έχει;

Μ. Φύσσα: Είναι πυρηνάρχης και είναι στο πενταμελές της οργάνωσης ο δολοφόνος.

Πρόεδρος: Ο Λαγός;

Μ. Φύσσα: Ο Λαγός ελέγχει όλη τη Β Πειραιά. Αν δεν πάρουν το οκ από το Λαγό δεν θα κάνουν τίποτα απολύτως.

Πρόεδρος: Για τους υπολοιπους τι ξέρετε; Ήταν μέλη της οργάνωσης;

Μ. Φύσσα: Βεβαίως. Τίποτα δεν θα κάνανε χωρίς εντολή. Είναι φανερό το πως πήγαν και το πως δρουν. Τα ξέρουμε όλα πια. Τα έχουμε δει.

Πρόεδρος: Ποιο ήταν το κίνητρο;

Μ. Φύσσα: Δεν ήταν τίποτε άλλο από το να θέλουν να έχουν την ισχύ. Οτιδήποτε αντίθετο από αυτούς πρέπει να τελειώνει. Σε βίντεο που έχω δει τον Πατέλη να μιλά σε μέλη του είπε «ό,τι κινείται σφάζεται».

Πρόεδρος: Αφού κρατούσαν ρόπαλα κλπ Δεν αρκούσε αυτό το στάδιο έπρεπε να φτάσει να καταφέρει να δώσει τα δύο μαχαιρώματα;

Μ. Φύσσα: Το ίδιο δεν έγινε και στον Λουκμάν; Με μαχαίρι δεν τον σκότωσαν; Με τον ίδιο τρόπο. Δείχνει πόσο εκπαιδευμένοι είναι σε αυτό τον τρόπο. Εκπαιδεύουν δολοφόνους.

Πρόεδρος: Ποιο το κίνητρο;

Μ. Φύσσα: Είναι η δομή της οργάνωσης, είναι εγκληματική οργάνωση. Εκπαιδεύει δολοφόνους και εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν. Δεν κουνιούνται από τη θέση τους αν δεν πάρουν εντολή.

Πρόεδρος: Οι υπόλοιποι από ποιους ενημερώθηκαν;

Μ. Φύσσα: Με sms που το έστειλε ο Πατέλης με εντολή από το Λαγό. Μαζεύτηκαν στην τοπική της Νίκαιας και πήραν εντολές. Από εκεί έφυγαν και ήρθαν στην Τσαλδάρη. Όλοι πήραν sms από Πατέλη.

Πρόεδρος: Το sms τι έλεγε;

Μ. Φύσσα: Όλοι τώρα στην τοπική. Και από την τοπική πήραν τις μηχανές και τρία αυτοκίνητα και ανέβηκαν στην Τσαλδάρη.

Πρόεδρος: Ξέρετε να έχουν κάνει άλλες αξιοποινες πράξεις;

Μ. Φύσσα: Σας είπα τον Λουκμαν, τον Φοίβο από το Φάληρο τον μαθητή. Τα είδαμε στον Μελιγαλά, στο Μεσολόγγι. Είδαμε τα χαστούκια του Κασιδιάρη στην κα. Κανέλη. Δεν τα ξεχνάμε. Πώς να τα ξεχάσουμε; Τα είδαμε όλοι.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν είχαν ιεραρχία;

Μ. Φύσσα: Ναι είχαν το μέλος, πενταμελές, πυρηνάρχες…

Πρόεδρος: Ξέρετε εντολές που να αφορούν τη διεύθυνση;

Μ. Φύσσα: Δεν είναι μέσα στα ονόματα ο Λαγός; Όλοι αυτοί είχαν από ένα κομμάτι το οποίο υλοποιούσαν.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι όταν έλαβαν τα sms εμφανίστηκαν στην Τοπική. Τους έδωσαν εντολή να σκοτώσουν το γιο σας;

Μ. Φύσσα: Ναι.

Εισαγγελέας: Από που προκύπτει; Από το αποτέλεσμα;

Μ. Φύσσα: Ακριβώς.

Εισαγγελέας: Ποιος έδωσε την εντολή;

Μ. Φύσσα: Ο Λαγός

Εισαγγελέας: Συγκεκριμένα για το γιο σας; Αφού μας είπατε ότι δεν τον γνωριζαν.

Μ. Φύσσα: Ήταν γνωστός από τα τραγούδια του.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν συνέβη κατι στην καφετέρια;

Μ. Φύσσα: Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έγινε κάτι. Δεν έχω πια το παιδί μου να πει αν έγινε κάτι. Ξέρω μόνο από τη Χρύσα. Κανείς δεν γνώριζε ότι εκεί είναι άντρο Χρυσαυγιτών. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το μαγαζί είναι άντρο Χρυσαυγιτών. Εκεί μπαίνοντας τα παιδιά μέσα είναι ήδη εκεί Άγος, Μιχάλαρος, Τσαλίκης. Και γνωρίζοντας τη δομή της οργάνωσης, και το μίσος που τους καλλιεργεί δεν μου φαίνεται περίεργο ότι είδαν κάποιους ανθρώπους που δεν ήταν σε αυτούς. Φαίνονταν ότι ήταν αντίθετοι. Και γι’ αυτό είπαν πώς τολμήσατε να έρθετε εδώ. Το τάγμα εφόδου που έτρεχε φώναζε «κότες μην τρέχετε. Καθήστε εδώ να σας γαμήσουμε». «Μην τρέχετε θα σας γαμήσουμε. Όπου σας βρούμε θα σας γαμήσουμε.»

Πρόεδρος: Που είναι η τοπική;

Μ. Φύσσα: Στη Νίκαια.

Εισαγγελέας: Και από εκεί με βάση το sms συγκεντρώθηκαν κ.λπ. Ποιος του κατεύθυνε για το τι θα γίνει;

Μ. Φύσσα: Ο Πατέλης. Είναι ο πυρηνάρχης.

Εισαγγελέας: Και τον Ρουπακιά;

Μ. Φύσσα: Και τον Ρουπακιά. Την οποία εντολή έχει πάρει από το Λαγό.

Εισαγγελέας: Αυτός ήταν ο εντολέας;

Μ. Φύσσα: Αφού έγινε το φονικό. Βλέπουμε στα τηλεφωνήματα μετά ότι στις 12.37 γίνεται το τηλεφώνημα Λαγού-Μιχαλολιάκου, που σημαίνει ότι ενημερώθηκε ο αρχηγός για ότι έγινε και ότι επρόκειτο να γίνει.

Εισαγγελέας Β: Είπατε ότι απέκλεισαν το αυτοκίνητο των παιδιών. Ήξεραν τα αυτοκίνητα ή έτυχε;

Μ. Φύσσα: Μπορεί να έτυχε.

Εισαγγελέας Β: Αυτοί που ήρθαν στο 2ο ημίχρονο γιατί ήρθαν τότε; Ξέρετε που ήταν πριν;

Μ. Φύσσα: Δεν το γνωρίζω

[τήρηση πρακτικών δια ακοής Ιωάννα Δρόσου]

www.epohi.gr