Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2015

Σχολιάζει- παρουσιάζει: Βέρα Σιατερλή

Ο 6ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός οργανώνεται και το 2015 σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας (1-7 Νοεμβρίου).  Το φετινό μήνυμα είναι «Θηλασμός και Εργασία: Μπορεί να Δουλέψει !»

Από το βορά ως τον νησιωτικό νότο και από δύση στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα που συντρέχει στο μεταναστευτικό (Λέσβος Λήμνος) οι μητέρες συμμετέχουν στην διάδοση του μηνύματος ΝΑΙ στο δημόσιο θηλασμό ΝΑΙ και στην εργασία ταυτοχρόνως. 

 

Δεκάδες μητέρες με τα παιδιά τους αγκαλιά, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, θήλασαν δημόσια αποδεικνύοντας έτσι ότι ο δημόσιος θηκασμός για μία μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειηξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Η  Τζένη Χαραλαμπίδου γράφει: «Για την Αττική, η εκδήλωση γιορτής για τον μητρικό θηλασμό θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ. και καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 μ.μ. θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα στις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής με τη συνεργασία του «Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας».

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναγνωρίστηκαν τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» καθώς και η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική «ΜΗΤΕΡΑ» ως Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, που τηρούν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Σήμερα, από τα περίπου 830 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές στο χώρο εργασίας που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες. Και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που εργάζονται με άτυπη, εποχιακή ή μερική απασχόληση – συχνά οι φτωχότερες γυναίκες στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη συνέχιση του θηλασμού των μωρών τους.

Με την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού στον χώρο εργασίας, μπορούμε να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους και να αποκομίσουν τα οφέλη για τις ίδιες, για τα παιδιά τους, καθώς και για την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών…»

 

2

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Ημέρα Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας προσκαλεί τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους δημόσια και ταυτόχρονα σε 39 πόλεις της Ελλάδας στις 11 π.μ. της Κυριακής 1 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της δράσης του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2010.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), με στόχο την αφύπνιση της κοινωνίας για τα οφέλη του θηλασμού και τη στήριξη των νέων μητέρων που ξεκινούν να θηλάζουν τα μωρά τους. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τη νέα μητέρα, όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού», αναφέρει το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας που διοργανώνει τη δράση.

 

Η Πρέβεζα συμμετείχε στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

1

«Θηλασμός και εργασία: Μπορεί να δουλέψει» ήταν φέτος το κεντρικό μήνυμα του 6ου Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού που διοργανώθηκε σήμερα σε περισσότερες από 50 πόλεις, ανάμεσά τους και η Πρέβεζα, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Στήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.

 

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οι μητέρες-μέλη του δικτύου στην Πρέβεζα, είχαν ορίσει ως χώρο συνάντησης τον πεζόδρομο της Λαϊκής Αγοράς, θήλασαν τα μωρά τους, συνομίλησαν με τον κόσμο και με άλλες μητέρες και μοίρασαν χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και την εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα συμμετέχουν στον 6ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία του Φάρου (σε περίπτωση κακοκαιρίας στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης), και η δεύτερη την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 στην Ορεστιάδα, στο καφεζαχαροπλαστείο – παιδότοπο ΖΗΣΑΚΗ.

 

 

Για τη Ζάκυνθο τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου (www.facebook.com/groups/ZakynthosBF & zakynthosBFmothers@gmail.com)
και προσκάλεσε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 και ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ. στο San Marco Velvet Cafe (Πλατεία Αγίου Μάρκου), σε μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό.

Για τις Κυκλάδες τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η ομάδα “ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας” (www.facebook.com/groups/kykladesthilasmos) και σας προσκαλεί την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 και ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ., στη Σύρο, στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στην Πλατεία Μιαούλη, σε μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό!

Παράλληλα στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις:

στη Κέα, Κορησσία Café/SnackBar “Εν Πλω”

στη Μήλος, στη παιδική χαρά «Αδάμαντα»

στη Νάξο, στο Café “Cream” παραλία Χώρας Νάξου και

στη Πάρο, Παροικιά, Πλατεία Μ. Μαυρογένους Café “Coffee Way”.

Καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις!

Σκοπός της εκδήλωσης – γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες μας, μητέρες από όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό) βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος, θηλάζουσες ή μη, μέλλουσες μητέρες, με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, φίλους και λοιπούς συγγενείς, ΟΛΟΥΣ εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό και θέλετε να ενημερωθείτε, να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Εμείς οι γυναίκες – μητέρες συμφωνήσαμε με ένα προφορικό ηθικό «συμβόλαιο» να στηρίζουμε η μια την άλλη, να μοιραζόμαστε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά μας, να διαδώσουμε την πληροφορία, καθώς και να δείξουμε στις υπόλοιπες γυναίκες, τον τρόπο να αναζητούν τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση, να διεκδικούν και να προσφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και τις ίδιες. Το 2012, δημιουργήσαμε την Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων η οποία ανήκει στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλώς μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει και συνεχίζουμε να αποκτούμε μέσα από το ταξίδι τις μητρότητας.
Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική

Στην ομάδα μας, υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, Τροφή από το στήθος της και Ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο, η Ομάδα Μητρικού θηλασμού και προστασίας της μητρότητας δημιουργήθηκε το 2012 που στόχο έχει την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Και όπως υποστηρίζουν τα μέλη της, που ήδη αριθμούν τα 1.500 άτομα: «Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλώς μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει και συνεχίζουμε να αποκτούμε, μέσα από το ταξίδι της μητρότητας. Είμαστε έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες και είναι στη διάθεση των μαμάδων η ανταλλαγή εμπειριών, ώστε να κατανοήσουν όλες οι γυναίκες καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους».

Μεγάλη συμμετοχή, παρά το τσουχτερό κρύο είχε σήμερα η τρίτη γιορτή θηλασμού που οργάνωσε η Ομάδα υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στο πλαίσιο του πανελλαδικού ταυτόχρονου  δημόσιου θηλασμού. Για πρώτη φορά συμμετείχαν στην εκδήλωση και οι μαμάδες της Λήμνου. Η συμμετοχή τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 31 συμμετοχές και 20 θηλάζουσες μητέρες.

Στη Μυτιλήνη, στο φουαγιέ  του Δημοτικού Θεάτρου συγκεντρώθηκαν πάνω από 40 μανούλες και στις 12 το μεσημέρι όταν  έγινε η καταμέτρηση  για τη συμμετοχή στον Πανελλαδικό δημόσιο θηλασμό, θήλασαν γύρω στα 25 βρέφη και νήπια. Παρούσες στη γιορτή της Μυτιλήνης  ήταν και διδυμομανούλες και λεχώνες.  Ξεχωριστή παρουσία ήταν μια νεαρή μανούλα, η  Άρτεμις  (21 ετών) που πήρε μέρος στη γιορτή με τον μόλις  17 ημερών γιο της! Επίσης συμμετείχαν και μητέρες που κάνουν  tandem και θηλάζουν δύο παιδάκια και αποδεικνύοντας  περίτρανα ότι ο θηλασμός είναι εφικτός με επιμονή και θέληση!

Λήμνος

Στην αίθουσα Γκαλιούρη πραγματοποιηθηκε Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί και όχι στην πλατεία ΟΤΕ, παρά τον αρχικό προγραμματισμό, αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αναγκάσαν τους διοργανωτές να αλλάξουν το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι τη διοργάνωση έχει αναλάβει η ομάδα «ΛΕΣΒΟΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας».

 

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:http://www.sansimera.gr/worldays/326#ixzz3qJyRzb8c, http://romiazirou.blogspot.gr, http://www.ert.gr/evdomada-mitrikou-thilasmou-vid, http://www.alexpolisonline.com/2015/10/6.html#ixzz3qK6Bu3wL
Alexandroupoli Online, : http://www.limnosfm100, http://www.lesvosreport.gr