Δημοκρατικές εκπλήξεις από τη νέα κυβέρνηση του Καναδά

Ο νέος 43χρονος πρωθυπουργός ορκίστηκε χθες στον Καναδά, ηγέτης των Φιλελεύθερων, και η πρώτη κίνησή του ήταν να συγκροτήσει κυβέρνηση με άτομα από διάφορες εθνικές μειονότητες, αυτόχθονες, μετανάστες, θρησκευτικές μειονότητες και έναν τετραπληγικό ανάπηρο καθώς και ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στο 30μελές υπουργικό συμβούλιο,

Δέχθηκε από την αρχή κριτική γιατί συμπεριέλαβε στο υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο είναι μικρότερο σε αριθμό από τα προηγούμενα, ανθρώπους που δεν είχαν πολιτική εμπειρία.

«Είναι απίστευτη η χαρά μου να βρίσκομαι ενώπιόν σας εδώ σήμερα για να παρουσιάσω στον Καναδά ένα υπουργικό συμβούλιο που μοιάζει με τον Καναδά» είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους μετά τις ορκωμοσίες των υπουργών του.

Δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στο υπουργικό συμβούλιο στη θέση του υπουργού Οικονομικών έναν έμπειρο επιχειρηματία, αλλά και τον πρώην ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, για να εξισορροπήσει, προφανώς, τις πρωτοπόρες επιλογές που αναφέρουμε παραπάνω και να καθησυχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο που μπορεί να ανησυχούσε.

Ο νέος πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι η ισότητα των φύλων στο υπουργικό συμβούλιο είναι σημαντική και απαραίτητη, απάντησε «Γιατί είμαστε στο 2015».

Ο Τριντό θα ζητήσει από τη Βουλή να συνεδριάσει από τις 3 έως τις 11 Δεκεμβρίου για να επισπεύσει, πριν την Πρωτοχρονιά, μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη και αύξηση για τα ψηλά εισοδήματα, δήλωσε ο υπουργός υπεύθυνος για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Επίσης, ο υπουργός Προσφύγων Τζον Μακ Κάλουμ είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στον σκοπό της να φέρει στη χώρα για εγκατάσταση 25.000 Σύρους πρόσφυγες μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Καλά νέα, ομολογουμένως.

Σίσσυ Βωβού