Ινδία: Ισόβια κάθειρξη σε οδηγό της υπηρεσίας ταξί Uber για βιασμό επιβάτιδος

Νέο Δελχί, Ινδία
Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον βιασμό επιβάτιδος επέβαλε δικαστήριο της Ινδίας σε οδηγό της εδρεύουσας στις ΗΠΑ διαδικτυακής υπηρεσίας μίσθωσης ιδιωτικών οχημάτων για μετακινήσεις.

Στον οδηγό Σιβ Κουμάρ Γιαντάβ, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε κριθεί ένοχος για βιασμό, απαγωγή και εκφοβισμό της γυναίκας η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε επιβιβαστεί στο ταξί του για να επιστρέψει στο σπίτι της από ένα πάρτι, επιβλήθηκε η αυστηρότερη ποινή που προβλέπεται.

Η 26χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γιαντάβ την μετέφερε με το ταξί του σε απομακρυσμένη περιοχή όπου την χτύπησε και την βίασε.

Το περιστατικό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σχετικά με την ασφάλεια των γυναικών στη χώρα, ενώ λίγο καιρό αργότερα το Νέο Δελχί απαγόρευσε τη λειτουργία της Uber και πολλών άλλων εταιρειών ταξί που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο επειδή δεν διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους ως προς το παρελθόν των οδηγών τους.

Στη συνέχεια, η Uber ζήτησε συγγνώμη και ξεκίνησε εκ νέου να προσφέρει τις υπηρεσίες της αυξάνοντας όπως δήλωσε τους ελέγχους ασφαλείας. Η 26χρονη είχε υποβάλλει μήνυση κατά της Uber και σε αμερικανικό δικαστήριο, υπόθεση η οποία κατέληξε σε διακανονισμό.

Ο βιασμός είναι κεντρικό ζήτημα στην ινδική κοινωνία από τον Δεκέμβριο 2012 όταν 23χρονη φοιτήτρια βιάστηκε ομαδικά και κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.