Καθαρίστριες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Μεγάλη κινητικότητα στον πιο αδικημένο κλάδο εργαζομένων, τις καθαρίστριες, που όμως έχουν σταθεί πρωτοπορία στους αγώνες όχι μόνο κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Οι αγώνες τους έγιναν αρχικά γνωστοί στο Πανελλήνιο μετά το τραγικό γεγονός της δολοφονικής επίθεσης ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, στις 23 Δεκεμβρίου του 2008. Έτσι, σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, δύο ομάδες καθαριστριών κατεβαίνουν σε αγώνες:

Σε απεργία και κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν οι καθαρίστριες και καθαριστές των δημόσιων σχολείων, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή.

Η Επιτροπή, στο κάλεσμα, σημειώνει: «Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως τους αξίζει για τη δουλειά που κάνουν. Οχι με ψίχουλα!». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση, μειώνει κατά 10% τις δαπάνες για την καθαριότητα των σχολείων, «πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 10% στους ήδη πενιχρούς μισθούς των 200 – 300 ευρώ το μήνα», ενώ σε πολλές εργαζόμενες οφείλονται μισθοί ακόμα και τεσσάρων μηνών από το προηγούμενο σχολικό έτος. «Στις 9 του Δεκέμβρη κανένας να μην πάει στο σχολείο για δουλειά, δηλώνουμε στις σχολικές επιτροπές των δήμων απεργία», καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική.

Διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους κ.ά.
Σήμερα επίσης έγινε κινητοποίηση καθαριστριών στα ΕΛ-ΠΕ στον Ασπρόπυργο, που διοργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας μαζί με τις καθαρίστριες, ενώ ανάλογη κινητοποίηση προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη στην Ελευσίνα.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται: «η αλλαγή εργολάβου για τις υπηρεσίες καθαριότητας στον όμιλο ΕΛΠΕ αποτελεί ένα απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα: Ο όμιλος επέλεξε έναν νέο εργολάβο υπηρεσιών καθαριότητας, με πολύ χαμηλότερο τίμημα, δείχνοντας την πόρτα της ανεργίας σε πολλές καθαρίστριες και δίνοντας σχεδόν τα μισά λεφτά σε όσες αποφάσισαν να συνεχίσουν».

Το ΔΣ του σωματείου καταγγέλλει τον όμιλο ΕΛΠΕ καθώς και την εταιρεία «TASK (J&P ΑΒΑΞ)» για τις απολύσεις που έγιναν καθώς και για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς.

Σίσσυ Βωβού