Tα χαμένα γράμματα μιας άστεγης

Ως παραμορφωτικό δράμα συστήνεται το καινούργιο πρότζεκτ της ομάδας Nomades Artcore «M i t r ό o», που θα παρουσιαστεί από τις 12 Δεκεμβρίου στον «Χοροχρόνο» στον Βοτανικό.

Είναι μια παράσταση εμπνευσμένη και βασισμένη σε καταγεγραμμένες λέξεις μιας άστεγης, που βρέθηκαν τυχαία στον Εθνικό Κήπο. Μια νέα βιωματική διαδρομή από τους Nomades Artcore, σ’ ένα χώρο υπό κατασκευή και με πρώτη ύλη όλα εκείνα που μας βαραίνουν και θέλουμε να αφήσουμε.

Στην παράσταση, σε φυσικό τόπο και χρόνο, μια γυναίκα συστήνεται και μαζί της μια ολόκληρη κοινωνία, με τα ευχάριστα και τα συγκαλυμμένα, τα σκοτεινά και όλα όσα διψούν για φως.

Αλλά πώς γεννήθηκε το κείμενο μέσα από τις σκόρπιες, χαμένες λέξεις μιας άστεγης;

«Συνηθίζω να περπατώ, συνηθίζω να κοιτάζω ολόγυρα καθώς περπατώ» λέει ο Γιάννης Σιούτης. «Σ’ έναν περίπατο στον Εθνικό Κήπο ήρθαμε αντιμέτωποι με σωρό από φύλλα, χαρτιά γεμάτα από λέξεις μιας άστεγης που κίνησαν μέσα μας μνήμες και συναισθήματα. Λέξεις όπως: Ελλάδα, Ελληνίδα, Υποχρεωτικά, Αρρωστη, Ασθενική, Στείρα, Διορισμός, Οικογένεια, Οικιακά, Εκλογές 1996, Τι θέλει; Γιατί;

»Οι λέξεις ασταμάτητες συν-κίνησαν τον καθένα μας ξεχωριστά και όλους μαζί. Μιλούσαν κατευθείαν σ’ ένα συλλογικό ασυνείδητο, που θέλαμε να διαπραγματευτούμε, την ταυτότητα. Οι λέξεις συναντήθηκαν με άλλες, με φράσεις και χαρακτηριστικά, προσδιορισμούς, στοιχεία για να ψηλαφίσουμε καλύτερα ποιοι είμαστε».

Οι σημειώσεις που είχαν βρει έδωσαν την αρχή, 1964. «Η πορεία μας ήταν αντίστροφη» λέει ο Γιάννης Σιούτης. «Για καιρό αναμετρηθήκαμε με μνήμες και γεγονότα εστιάζοντας στις παραμορφώσεις της κάθε εποχής. Φτάνοντας στο σήμερα μια φράση προέκυψε και μόνο: Πώς αφήσαμε να γίνουν όλα αυτά μέσα μας, γύρω μας;».

Και επειδή σε κάθε δράση της ομάδας, η σχέση με την κοινωνία και σε προέκταση με τους θεατές είναι κομβική, οι Nomades αποφάσισαν «να φτιάξουν από κοινού το παζλ αυτής της ιστορίας».

Μας εξηγεί ο Γιάννης Σιούτης: «Είπαμε ας είναι αυτή η παράσταση μια αφορμή να γνωριστούμε λίγο καλύτερα. Και έτσι ξεκίνησε να δομείται σύμφωνα με τον τρόπο γέννησής της: συλλέγοντας από τον δρόμο πληροφορίες. Ως μήτρα λέξεων, σκέψεων, αντικειμένων, αναμετριέται με τις επιλογές που μας παραμόρφωσαν, μας αποξένωσαν, και αναζητά μαζί με τον θεατή τη μεταμόρφωση».

Εδώ το θέατρο συνομιλεί με τα εικαστικά, τη μουσική, το βίωμα και με όπλο το χιούμορ μορφοποιεί εκ νέου, μαζί με το κοινό, τις έννοιες της οικογένειας, της εργασίας, του έρωτα, της απελευθέρωσης.

«Ανάμεσα σε δύο δράσεις μας ερχόμαστε κάθε φορά αντιμέτωποι με την ανάγκη της τέχνης. Σε μια εποχή όπου η ελπίδα υπάρχει μόνο σαν ξεθωριασμένο σλόγκαν και ο κόσμος ξεσπά διαμαρτυρόμενος για το δίκιο του, ξεκινήσαμε μια πορεία αναζήτησης. Κάθε τέχνη έχει τον δικό της τρόπο.

Ο χώρος δράσης δομήθηκε εικαστικά από άχρηστα ή παρατημένα αφημένα αντικείμενα που βρίσκαμε στους δρόμους. Το μουσικό περιβάλλον από ήχους φυσικούς ή μελωδίες βαθιά ριζωμένες. Και το κείμενο μπολιάστηκε με ερωτήσεις που μας έχουν σημαδέψει από παιδιά» λέει ο Γιάννης Σιούτης.

Έτσι φτιάχτηκε ένα μητρώο, όπου μια γυναίκα αφηγείται την ιστορία της ζωής. «Μερικές φορές μπορεί να μοιάζει πολύ προσωπική, αλλά στα μάτια μας δεν είναι. Η βάση της ιστορίας δομείται πάνω σε μια φράση: “Όχι έτσι, Αλλιώς”. Όλα αυτά τα “αλλιώς” που μας παραμόρφωσαν και μόνο αν τα αναγνωρίσουμε θα απενοχοποιηθούμε για να διεκδικήσουμε ή να συνεχίσουμε πιο γόνιμα».

Kάθε παράσταση του M ι t r ό ο είναι μοναδική, όπως και η σύνθεση των θεατών της.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Nomades Artcore» δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες καθώς και τη σχέση του με την κοινωνία και τον άνθρωπο.

INFO:

Χοροχρόνος (Ορφέως 76, Βοτανικός, τηλ.: 6943637456) «Μ ι t r ό ο». Κείμενο: Γιάννη Σιούτης. Σκηνική σύνθεση: Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης. Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Καραθάνου. Μουσική επιμέλεια- Sound design: Κώστας γ. Video-sketch: Γιάννης Νικολόπουλος. Ερμηνεύει: Ζωή Δρακοπούλου. Σάββατο, Κυριακή 21.00. Για 15 μόνο παραστάσεις από 12 Δεκεμβρίου.

www.efsyn.gr