Δεν είμαι του αντρός μου… θα τους επιτρέψουμε να μας πάνε 25 χρόνια πίσω;

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Εν κρυπτώ και παραβύστω η κυβερνητική επιτροπή προετοίμασε ένα νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα οικογένειας και επιμέλειας τέκνων όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ξηλώνει ένα σημαντικό άρθρο του νόμου 1329/1983 για το οικογενειακό δίκαιο, νόμου που αποτέλεσε τομή για τα γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα και για την ισότητα των δύο φύλων στην οικογένεια. (Το νομοσχέδιο έχει και άλλα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία, αλλά εμείς εδώ επικεντρωνόμαστε σε ένα).

Συγκεκριμένα προτείνεται η γυναίκα να μην διατηρεί αναγκαστικά το οικογενειακό της επίθετο, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, αλλά να παίρνει αυτό του συζύγου, εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο.

Αφήνει δηλαδή τη γυναίκα βορά στις πιέσεις του συζύγου και του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος για αλλαγή του επιθέτου της, γιατί γνωρίζουμε στην πατριαρχική Ελλάδα τι σημαίνει «συναίνεση και των δύο συζύγων».

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την οπισθοδρομική πρόταση και απαιτούμε να την αποσύρει η κυβέρνηση.

Ζητούμε να αποσύρει μαζί και τα γελοία επιχειρήματα πάνω στα οποία στηρίζει την πρότασή της, ότι δήθεν δεν προκύπτει από επίσημα έγγραφα η συζυγική σχέση των δύο, άρα, λέει, αν πάνε στο εξωτερικό θα έχουν προβλήματα (π.χ. να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο). Αν έχουν προβλήματα τα ζευγάρια που επισκέπτονται χώρες με θεοκρατικούς νόμους, τότε ας βγάλει η κυβέρνηση ένα επίσημο χαρτί όπου θα αναφέρεται ο γάμος των δύο, αντί να οδηγεί την Ελλάδα σε θεοκρατικά βήματα.

Ζητούμε από όλες τις βουλευτίνες και όλους τους βουλευτές να απορρίψουν αυτή την κατάργηση κεκτημένου δικαιώματος και να επαναβεβαιώσουν ότι ο νόμος χρειάζεται βελτίωση και όχι υπονόμευση.

Υπενθυμίζουμε δε, ότι εκτός του θέματος αρχής, υπάρχει και θέμα πρακτικό για τις γυναίκες, τώρα που ο γάμος δεν διατηρείται συνήθως για όλη τη ζωή και τα διαζύγια είναι συχνά. Είναι γνωστό στις παλιότερες διαζευγμένες γυναίκες πόσα χαρτιά χρειαζόταν να συμπληρώσουν και πόσες ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, βιβλιάρια ΙΚΑ, δημοτολόγια και λοιπά και λοιπά μετά από ένα διαζύγιο. Οι γυναίκες που έπαιρναν διαζύγιο από έναν σύζυγο με βάση παλιότερους γάμους, αντιμετώπιζαν ένα συνεχές τρεχαλητό με τη γραφειοκρατία για να φτιάξουν τα χαρτιά τους.

Τώρα που η κυρία Λυμπεροπούλου που είχε πάρει «με συναίνεση» το όνομα του αντρός της, τον χώρισε, θα αλλάξει δεκάδες επίσημα έγγραφα για να επιστρέψει στο πατρικό της επίθετο, για να τα ξανααλλάξει όλα όταν θα παντρευτεί τον κύριο Παπαδόπουλο, να τα ξανα-αλλάξει όταν τον χωρίσει και λοιπά και λοιπά. Αυτό δεν πτοεί την κυβέρνηση, που προκειμένου να ικανοποιήσει πατριαρχικές πιέσεις και το συντηρητισμό της, φορτώνει και άλλα βάρη στις πλάτες των γυναικών.

Μήπως να θυμίσουμε ότι στην ελληνική επαρχία η γυναίκα εκτός από το επίθετο του άντρα της παλιά, έπαιρνε και το όνομα και την έλεγαν Κώσταινα ή Γιώργαινα; Πού πάμε; Επιστρέφουμε σ’ αυτό το μακρινό παρελθόν;

Διακηρύσσουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αυτόνομα άτομα, έχουμε όνομα και επίθετο δικό μας (έστω κι αν προέρχεται από τον πατέρα μας) και απαιτούμε ισονομία εκεί όπου δεν υπάρχει, αντί της απαλλοτρίωσης κεκτημένων δικαιωμάτων.

Πριν από δεκάδες χρόνια φωνάζαμε στους δρόμους:

Δεν είμαι του αντρός μου

Δεν είμαι του πατρός μου

Θέλω να είναι ο εαυτός μου

Το ξαναφωνάζουμε και σήμερα

13 Ιουνίου 2008

Υπογράφουν οι

Α) γυναικείες οργανώσεις και φορείς Ισότητας Φύλων

Διατμηματικό Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Φύλο και Ισότητα», ΑΠΘ

Διατμηματικό Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές Φύλου και Ισότητας στις
Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες» του Παντείου Πανεπιστημίου

Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών του Κέντρου Εργάνη

Δίκτυο Γυναικών Πάτρας

Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ

Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο)

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, Δίκτυο Σερρών

Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών για θέματα φύλου και ισότητας ΕΠΕΑΚ ΙΙ, ΤΕΙ Πάτρας

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Συνασπισμού Θεσσαλονίκης

Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας

Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας

Β) Αλλοι φορείς

ΑΚΟΑ Θεσσαλονίκης

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Φλώρινας

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης

Νεολαία ΣΥΝ

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Επικοινωνία:

omadaginekon@yahoo.gr

svovou@otenet.gr


ggif

 

Σε συνέχεια σχετικών επιστολών που λάβαμε από οργανώσεις σας ,σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 1388 Α.Κ. (νόμος 1329/1983) ,θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τη θέση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας επί του θέματος αυτού.

Η προτεινόμενη αλλαγή στη διάταξη περί του επωνύμου των συζύγων πράγματι εγείρει πολιτικά και νομικά ζητήματα έναντι της συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων, όπως αυτή εκφράζεται στις Εθνικές Προτεραιότητες Πολιτικής (2004-2008) για την Ισότητα των Φύλων , καθώς και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας στον τομέα αυτό.

Η συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων αποτελεί ανεπιφύλακτο δικαίωμα και ο συνταγματικός νομοθέτης μεριμνά , ώστε να λαμβάνονται θετικά μέτρα για την πραγμάτωσή της. Με την έννοια αυτή, το αμετάβλητο του επωνύμου των συζύγων για τις έννομες σχέσεις τους αποτελεί ουσιαστική εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο, περιορίζοντας έτσι τον κοινό νομοθέτη.

Επιπλέον, η τροποποίηση δεν συνάδει με τις πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ισότητας των φύλων ,αφού η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι θεμελιώδης αρχή, αξία και αποστολή της Ένωσης και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ατόμου στο εσωτερικό της. Για το λόγο αυτό τα Κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την οπτική της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλα τα νομοθετικά, κανονιστικά και διοικητικά μέτρα που θεσπίζουν και σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων («gender mainstreaming»).

Οφείλουμε, επίσης, να σημειώσουμε ότι η ισχύουσα διάταξη έχει ουσιαστικά πρακτικά και παιδευτικά πλεονεκτήματα τα οποία διαπαιδαγωγούν ευρύτερα την κοινωνία σε θέματα ισότητας των φύλων ,αντιμετωπίζοντας έτσι τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. Δραγατσανίου 8, 105 59 Αθήνα, Τηλ.: 210 3315345-6, Fax: 210 3231316 e-mail: florap@isotita.gr, www.isotita.gr

Αντίθετα, η προτεινόμενη ρύθμιση θα δημιουργήσει περισσότερες διοικητικές δυσλειτουργίες από αυτήν που επιδιώκει να επιλύσει, ενώ η επεξεργασία στοχευμένων διοικητικών μέτρων για την αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις. Και βέβαια ο κίνδυνος να ανατραπεί η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτελεστεί σε θέματα ισότητας των φύλων μοιάζει ορατός, αφού δημιουργεί αμφίσημα μηνύματα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους.

Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο προωθεί προοδευτικούς θεσμούς, όπως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι το τελικό κείμενο θα λάβει υπόψη τις ανάγκες και ανησυχίες των γυναικών, θα συνυπολογίσει τα πλεονεκτήματα της ισχύουσας διάταξης και θα ακολουθήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης για το ρόλο που επιτελεί στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, είναι σε διαβούλευση και έχει ήδη, τοποθετηθεί εγγράφως προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναλύοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. Εκφράζω την πεποίθηση ότι η νομική και πολιτική επιχειρηματολογία μας θα τύχει της ανταπόκρισης που αρμόζει στο μείζον αυτό ζήτημα.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ