Η Oxfam για τη φτώχεια στον κόσμο: Πάντα πρωταθλήτριες οι γυναίκες

Η OXFAM, βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, εξέδωσε ανακοίνωση για την παγκόσμια φτώχεια και τον παγκόσμιο πλούτο εν όψη του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός.

Αναφέρει ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν συγκεντρώσει τον ίδιο πλούτο με αυτόν που μοιράζονται τα 3,5 δισεκατομμύρια των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη, δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης. Στην ατζέντα του φόρουμ θα περιλαμβάνεται η ανισότητα στα εισοδήματα, μαζί με τη βελτίωση των επιπέδων υγείας διεθνώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της αποκλειστικής ελίτ των πολυδισεκατομμυριούχων και των φτωχότερων στρωμάτων μπορεί να έχει «ολέθριες» συνέπειες, προκαλώντας κοινωνικές αναταραχές. Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου ο μισός πλούτος του κόσμου, που συνολικά ανέρχεται στα 110 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανήκει στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εξάλλου, το 70% των ανθρώπων ζουν σε χώρες όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει διευρυνθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενες εκθέσεις αλλά και σε άλλες ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών, με κυρίαρχες αυτές του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι το 70% των φτωχών στον κόσμο είναι γυναίκες. Επίσης, δεν μετριέται η απλήρωτη εργασία των γυναικών, η εργασία φροντίδας αλλά και η εργασία των γυναικών για την γεωργία επιβίωσης για τις οικογένειές τους, που είναι επίσης απλήρωτη.

Άρα, όλη η συζήτηση για μείωση της ψαλίδας μεταξύ του πλούτου και της φτώχειας παραμένει μια υποκρισία, αφού η συσσώρευση πλούτου είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της “ελευθερίας” μετακίνησης των κεφαλαίων για να τρέχουν να βρουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

Σίσσυ Βωβού