Το “υποδειγματικό” BBC υποθάλπει παιδεραστές

Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25/2/16, η έρευνα για τις κακουργηματικές σεξουαλικές πράξεις του παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ στη Βρετανία, 5 χρόνια μετά το θάνατό του το 2011, σε ηλικία 84 ετών.

Το 2012 η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Σάβιλ, μία από τις πιο γνωστές διασημότητες της Βρετανίας στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είχε κακοποιήσει εκατοντάδες θύματα, κυρίως νεαρής ηλικίας, σε νοσοκομεία και σε κτίρια του BBC για έξι δεκαετίες μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 84 ετών το 2011. Τα σεξουαλικά εγκλήματα έλαβαν χώρα σε κτίρια του BBC και σε νοσοκομεία όπου ο Σάβιλ φημιζόταν για τις φιλανθρωπίες του.

Η έρευνα, έκτασης 372.400 λέξεων από την πρώην δικαστή του Εφετείου Τζάνετ Σμιθ, στην οποία την είχε αναθέσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπειτα από τις αποκαλύψεις αυτές, κατέληξε πως ο Σάβιλ είχε κακοποιήσει 72 θύματα που σχετίζονταν με την εργασία του στο BBC για πάνω από 50 χρόνια. Στα εγκλήματα που διέπραξε περιλαμβάνονται οι βιασμοί ενός δεκάχρονου αγοριού και ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού.

Καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα υψηλόβαθμα στελέχη του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού δεν ήταν ενήμερα του τι συνέβαινε, λόγω της επικρατούσας νοοτροπίας με βάση την οποία το προσωπικό φοβόταν να προβαίνει σε καταγγελίες, ειδικά για τους αστέρες που ήταν γνωστοί στο εσωτερικό του BBC ως “Το Ταλέντο”.

Ο Σάβιλ, πρώην παλαιστής με μακριά ξανθά μαλλιά, λάτρης των πούρων και με τάση για τα επιδεικτικά ρούχα και κοσμήματα, ξεκίνησε την καριέρα του ως πρωτοποριακός DJ στη δεκαετία του 1970 και έφθασε να γίνει οικοδεσπότης μερικών από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου του BBC σε ώρες μεγάλης ακροαματικότητας.

“Τα γεγονότα αυτά θα είναι για πάντα μια πηγή βαθιάς λύπης και ντροπής”, δήλωσε η Ρόνα Φέρχεντ, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Ιδρύματος του BBC (BBC Trust), σε μια δήλωση με την οποία αποδέχεται όλα τα συμπεράσματα της έκθεσης και ζητά συγγνώμη από τα θύματα.

Η Φέρχεντ είπε πως, παρότι τα γεγονότα συνέβησαν στο παρελθόν, εγείρουν σοβαρά θέματα για τη νοοτροπία του BBC που παραμένουν επίκαιρα. Ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων προκειμένου να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.

Η Σμιθ ανέφερε πως, ενώ το προσωπικό είχε κάνει κάποιες αναφορές για τη συμπεριφορά του Σάβιλ, αυτές ποτέ δεν πήραν διαστάσεις λόγω της νοοτροπίας “να μην παραπονούμαστε ποτέ και για τίποτε” που επικρατούσε. “Οι μαρτυρίες που άκουσα αφήνουν να εννοηθεί πως η μεταχείριση του Ταλέντου γινόταν με το γάντι και πολύ σπάνια αμφισβητούνταν”. Οι υπάλληλοι ήταν απρόθυμοι να πουν οτιδήποτε στη διοίκηση που θα “τάραζε τα νερά” από φόβο ότι μπορεί να είχε επιπτώσεις στη σταδιοδρομία τους ή να οδηγούσε ακόμη και στην απόλυσή τους”, και καταλήγει “Αυτή η έκθεση είναι μια λυπηρή ιστορία για το BBC”. Αυτή ήταν η εργασιακή αξιοπρέπεια που είχε οικοδομηθεί μέσα στο πλαίσιο αυτού του θεωρούμενου υποδειγματικού διεθνώς, δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού πληροφόρησης. Κι εδώ φαίνεται ξανά πόσο “η σιωπή είναι συνενοχή”.

Μεγάλες υποθέσεις από το παρελθόν

Η υπόθεση που εγέρθηκε τότε είχε οδηγήσει την αστυνομία να διερευνήσει άλλους παλαιούς ισχυρισμούς που ενέπλεκαν ηλικιωμένες πρώην διασημότητες οδηγώντας στην καταδίκη ορισμένων ηχηρών ονομάτων περιλαμβανομένων και των προσωπικοτήτων του BBC Ρολφ Χάρις και Στιούαρτ Xολ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει επίσης μαζική δημόσια έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, για τις κακοποιήσεις παιδιών σε διάρκεια ετών, εξετάζοντας ενδεχόμενες παραλείψεις ή συγκαλύψεις από πολιτικούς και ανθρώπους με εξουσία.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε δημοσίευμα της 21-5-2015, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική αστυνομία, που ερευνά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τις τελευταίες δεκαετίες, ανακοίνωσε ότι 1.433 άνθρωποι έχουν κατονομαστεί ως ύποπτοι.

Από αυτούς 261 είναι πολιτικοί ή τηλεοπτικοί αστέρες.

Οι σχετικές καταγγελίες προς την αστυνομία έχουν αυξηθεί κατά 71% τα τελευταία τρία χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα θύματα έρχονται να καταγγείλουν την κακοποίηση. Και μπορούν να είναι ήσυχοι ότι τώρα θα αντιδράσουμε εντελώς διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν», δηλώνει ο αστυνομικός διευθυντής που είναι επικεφαλής των ερευνών.

Το σκάνδαλο πήρε μεγάλη διάσταση το 2012, με αφορμή την αποκάλυψη των κακουργημάτων του Σάβιλ.

«Οι 1400 ύποπτοι για τους οποίους μιλήσαμε σήμερα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Εργαζόμαστε με εκατοντάδες επιζώντες, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει το κατάλληλο βήμα», τονίζει ο σύμβουλος Γκράχαμ Ουίλμερ, που υπήρξε και ο ίδιος θύμα κακοποίησης.

Από τους υπόπτους 216 είναι ήδη νεκροί.

Εκατόν τριάντα πέντε είναι αστέρες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου ή του ραδιοφώνου, 76 είναι πολιτικοί, 43 προέρχονται από τη μουσική βιομηχανία και επτά από το χώρο του αθλητισμού.

Με πληροφορίες από http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/, The Guardian, BBC news, φεμινιστικές λίστες.

Η συγκάλυψη είναι οικουμενική “αξία”

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια κακουργήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έστω και αργά, αλλά κάνει εντύπωση ότι η συγκάλυψη είναι δεδομένη σε κάθε τέτοια περίπτωση, οπότε είτε οι ένοχοι θα παραγκωνιστούν χωρίς κάποιο κόστος ή τιμωρία, ή ακόμα και θα συνεχίσουν το έργο τους. Πάμπολλα τέτοια παραδείγματα βλέπουν, δυστυχώς, κάθε τόσο το φως της δημοσιότητας. Και στο δικό μας ίδρυμα Παπάφειο στη Θεσσαλονίκη, κακουργηματική πράξη που αποκαλύφθηκε εναντίον 7,5 χρονών αγοριού από άλλον τρόφιμο του ιδρύματος, απλώς συγκαλύφθηκε από τους ανωτέρους αλλά και από τον Μητροπολίτη Άνθιμο που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος. Ο λόγος; “Να μην αμφισβητηθεί το όνομα του Ιδρύματος”. Για τον μητροπολίτη Άνθιμο, που καθημερινά διδάσκει ηθική, όπως αυτός την αντιλαμβάνεται, έχει παραγγελθεί ποινική δίωξη, όπως και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης εγκληματία, όπως αναφέρουμε σε δημοσίευμα Του Μωβ της 15 Οκτωβρίου 2015. Τι απέγινε μ’ αυτή την ποινική δίωξη;

Σίσσυ Βωβού