Στα θεωρεία της Βουλής

Σήμερα 8 Μάρτη, η Βουλή των Ελλήνων οργάνωσε εκδήλωση στην ολομέλεια της Βουλής, με θέμα “Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά και κοινωνικά κέντρα λήψης αποφάσεων”.

Προσκλήθηκαν λοιπόν οι γυναικείες οργανώσεις, όχι όμως στην αίθουσα της συνεδρίασης αλλά στα θεωρεία. Αυτό ήταν φυσικό, όπως μας ενημέρωσε βουλεύτρια του κυβερνητικού κόμματος, αφού στην ολομέλεια παρευρίσκονται μόνο βουλευτές και βουλεύτριες, αλλά και κάποια σημαντικά πρόσωπα όπως έγινε σήμερα.

Όπως βλέπουμε λοιπόν κατά καιρούς να λέει ο/η πρόεδρος της συνεδρίασης, “Σήμερα από τα δυτικά άνω θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Βουλής 37 μαθήτριες και μαθητές του τάδε λυκείου με τους καθηγητές τους”, μετά τους χειροκροτούν από τη Βουλή, έτσι κι εμάς, μας καλούνε σήμερα στα θεωρεία, απλώς να ενημερωθούμε και να μην έχουμε το δικαίωμα τοποθέτησης. Ίσως θα ανακοίνωναν την συμμετοχή μας και θα μας χειροκροτούσαν κιόλας.

Φυσικά την ολομέλεια της Βουλής μπορούσαμε κάλλιστα να παρακολουθήσουμε από το κανάλι της Βουλής, και δεν υπήρχε κανένας λόγος να παρευρεθούμε στα θεωρεία. Εξάλλου, στην ολομέλεια, όπως αναφέραμε, προσκαλούνται μόνο κάποια “σημαντικά πρόσωπα”.

Πρόκειται μάλλον για ένα ακόμα βήμα πίσω, αφού φαίνεται ότι η Βουλή που οργανώνει την εκδήλωση δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τη γνώμη των γυναικείων οργανώσεων για το θέμα που επέλεξε. Αν μας καλούσε, όπως άλλες χρονιές, να πούμε και τη γνώμη μας, θα την εισάκουγε αυτή τη γνώμη η εκάστοτε κυβέρνηση; είναι το ερώτημα. Πολύ αμφίβολο. Πάντως η καταδίκη των “προσκεκλημένων” οργανώσεων στη σιωπή είναι κάτι πολύ χειρότερο.

Με την ευκαιρία να πούμε ότι οι γυναικείες οργανώσεις δεν κλήθηκαν να πουν τη γνώμη τους για το σύμφωνο συμβίωσης που τροποποιήθηκε το Δεκέμβριο, ενώ πάντοτε στο παρελθόν σε θέματα οικογενειακού δικαίου καλούντο.

Και να θυμίσουμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης ήταν ελλιπέστατο, όχι μόνο ως προς την απαγόρευση στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά γενικότερα. Άρα, η γνώμη των γυναικείων οργανώσεων θα έπρεπε να ζητηθεί, αφού είναι αναμενόμενο η πλειοψηφία των συμφώνων συμβίωσης να συνάπτεται μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών.

Πιο πίσω, πέρυσι τέτοια μέρα έγινε μια εκδήλωση στη Βουλή, οργανωμένη από την τότε θορυβώδη πρόεδρο, για να τιμηθούν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες, για να τιμηθούν οι εργαζόμενες στο κτίριο, αλλά και κάποιες γυναίκες που έχουν προσφέρει στην κοινωνία γενικά ή στα γυναικεία δικαιώματα. Οι γυναικείες οργανώσεις δεν κλήθηκαν.

Αντίθετα, κάποια προηγούμενα χρόνια, δεν θυμάμαι πόσα, κάθε 8 Μάρτη εκαλούντο οι γυναικείες οργανώσεις να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν σύντομα στην εκδήλωση. Εκδήλωση ομολογουμένως εθιμοτυπική, πάντως αποτελούσε μια αναγνώριση της ύπαρξης, τουλάχιστον, αυτών των οργανώσεων.

Βήματα πίσω, λοιπόν, και εδώ, όπως και σε τόσα άλλα θέματα που αφορούν την αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Σίσσυ Βωβού