Ψηλά τακούνια: Πότε βλάπτουν την υγεία

Τα ψηλά τακούνια δημιουργούν σοβαρά ιατρικά προβλήματα στις γυναίκες

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού

Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά», λέει ο διάσημος σχεδιαστής ψηλοτάκουνων παπουτσιών Manolo Blahnik. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οι γυναίκες φορούν παπούτσια με τακούνια, αρκετά ψηλά, κι όσο κι αν βασανίζονται, δυσκολεύονται να περπατήσουν. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι  από το 2002 ως σήμερα, τα ιατρικά προβλήματα εξ αιτίας των παπουτσιών με ψηλό τακούνι έχουν διπλασιαστεί, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες από 20 ως 30 ετών.

Σε μελέτη του Gerald McGwin, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Foot and Ankle Surgery, περιγράφονται οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούν τα ψηλά τακούνια. Τα κυριότερα είναι προβλήματα στην πλάτη, στα γόνατα, στην σπονδυλική στήλη, τενοντίτιδα και άλλα.
Επίσης το νεύρωμα Μόρτον έχει σχεδόν ταυτιστεί με τις γυναίκες, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες διατρέχουν έως και κατά δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεύρωμα Μόρτον σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πότε δεν πρέπει να φορούν τακούνια

Σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένες γυναίκες είναι απαγορευτικό να φορούν τακούνια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσες έχουν πλατυποδία, προβλήματα με τη μέση τους και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Για όσες επιμένουν να μην τα αποχωρίζονται οι ειδικοί συστήνουν:

να κάθονται όσο πιο πολύ μπορούν, να κάνουν μικρά βήματα όταν περπατούν, να μην βιάζονται και -κυρίως- να επιβάλουν στους άνδρες να τις περιμένουν!

Από Health Report