Οι μετανάστριες – εργάτριες αγωνίζονται

Το Σάββατο 7/5, στις 17:00, ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση για τις γυναίκες μετανάστριες που αγωνίζονται στο κατάμεστο σαλόνι του πρώτου ορόφου.

Εν μέσω μιας κοινωνικής συνθήκης όπου η μετανάστευση έχει πάρει δομικά χαρακτηριστικά στην λειτουργία του καπιταλισμού και πολλαπλές μορφές καταπίεσης συσσωρεύονται πάνω στους ίδιους ανθρώπους, το υποκείμενο «γυναίκα-εργάτρια-μετανάστρια», ένα από τα πιο περιθωριοποιημένα υποκείμενα για την ελληνική κοινωνία, εισβάλλει αποφασιστικά στον αγώνα των διεκδικήσεων για τα δικαιώματα και την χειραφέτηση.

Μίλησαν:

-Εκπρόσωπος των αγωνιζόμενων καθαριστριών στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

-Η πρόσφατα αποφυλακισμένη από κέντρο κράτησης μεταναστριών, Σαναέ Ταλέμπ.

-Πρόσφυγας από τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza.

Εκ μέρους του Μωβ, η Σίσσυ Βωβού ανέφερε ότι νιώθουμε χαρά που αποφυλακίστηκε η Σαναέ Ταλέμπ μετά από περισσότερο από ένα χρόνο κράτησης, αλλά υπενθυμίζουμε ότι στο κέντρο κράτησης Ελληνικού υπάρχουν ακόμα 54 γυναίκες που κρατούνται μόνο για χαρτιά και ζητούμε και θα αγωνιστούμε για την αποφυλάκισή τους. Στο συγκεκριμένο κέντρο έχουμε κάνει 4 φορές γιορτές και συμμετείχαμε πολλές φορές επίσης σε διαδηλώσεις απ’ έξω ή παραστάσεις διαμαρτυρίας. Τονίζουμε ότι όταν πρωτοπήγαμε τα Χριστούγεννα του 2014 είχε 85 γυναίκες, μέχρι τις 8 Μάρτη του 2015 είχαν πέσει στις 27, και σήμερα βρίσκουμε διπλάσιο αριθμό, στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες και τις μετανάστριες λόγω της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Επίσης, αναφορικά με τις μετανάστριες, σημείωσε την έμφυλη βία την οποία μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν στο δρόμο για την προσφυγιά όσο και στους τόπους της μετεγκατάστασης, τόσο από δικούς τους ανθρώπους, όσο και από διακινητές και από άτομα των κρατικών μηχανισμών με τα οποία έρχονται σε επαφή. Το Μωβ θα εκδώσει φυλλάδιο το οποίο και θα μοιράσει σε όσες πρόσφυγες μπορέσει, που θα αναφέρει τα δικαιώματά τους για αιτήματα ασύλου όσο και τηλέφωνα στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται για θέματα έμφυλης βίας.

https://www.facebook.com/events/1710882205859463/