Οι καθαρίστριες της ΟΣΥ ετοιμάζονται για νέα απεργία

Της Βέρας Σιατερλή

Oι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της Ο.ΣΥ., μετά το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεών τους που άρχισαν  στις 26 Γενάρη για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, δημιούργησαν ήδη από το Μάρτιο ένα συνδικάτο με την ονομασία «Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα» (ΣΕΡΚΑ).
Στην ιδρυτική σύσκεψη του σωματείου συμμετείχαν και γράφτηκαν μέλη εργάτριες από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού (απ’ όπου ξεκίνησε ο αγώνας) καθώς και από τα αμαξοστάσια του Βοτανικού και των Άνω Λιοσίων, αλλά και εργάτριες που είχαν απολυθεί από την εργολαβική εταιρία Link UP στο παρελθόν ή που είχαν φύγει λόγω του τρομοκρατικού καθεστώτος που επέβαλε ο εργολάβος. Στη δημιουργία σωματείου οι εργάτριες καθαριότητας είχαν σύμμαχο, εκτός από την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (τη συνδικαλιστική παράταξη στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ στην οποία συμμετέχει το «Ξεκίνημα») το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (σωματείο οδηγών και άλλων εργαζομένων στα λεωφορεία) και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
H ανάγκη για τη δημιουργία σωματείου προέκυψε μέσα από τον αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας ενάντια στην εργολαβική εταιρεία Link UP που τους εργοδοτεί. Στην πρόσφατη απεργιακή  κινητοποίηση, πριν τις αργίες του Πάσχα, προστέθηκαν και οι εργαζόμενες της Ο.ΣΥ. από το αμαξοστάσιο της Ανθούσας.
Λόγω της απεργίας των δικηγόρων δυστυχώς το σωματείο δεν έχει μπορέσει να ολοκληρώσει την νομιμοποίησή του. Οι εργαζόμενες επιθυμούν να συνεχίσουν πέραν του τριημέρου (6-7-8 Μαΐου) την απεργιακή τους κινητοποίηση. Προκειμένου να πάρουν έγκριση όμως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες συνδικαλιστικής κάλυψης από την ΓΕΣΕΕ. Συγχρόνως επιδιώκουν να επικοινωνήσουν  για να αντιμετωπίσουν από κοινού με την ΓΕΣΕΕ  το γραφειοκρατικό πρόσκομμα αλλά μέχρι χθες βράδυ (7/5) δεν είχαν καταφέρει να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Στην αρχή του 2016, μετά από 10 μέρες κινητοποιήσεων, οι καθαρίστριες πήραν τα δεδουλευμένα που διεκδικούσαν, ωστόσο συνέχισαν τον αγώνα τους με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση όλων σχεδόν των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Ο εργολάβος, που αναγκάστηκε μέσα σε 10 μέρες να πληρώσει ποσά που έφταναν έως και 3.000€ σε κάθε εργαζόμενη, βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες καταγγελίες. Εν τω μεταξύ πέρασε στην αντεπίθεση και ξεκίνησε έναν εξαιρετικά βρώμικο πόλεμο ενώ άρχισε ξανά τις καθυστερήσεις πληρωμών. Το Σάββατο 9 Απρίλη η ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα (πρώην καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ που είχε δεχτεί επίθεση με οξύ στο πρόσωπο από τον εργολάβο του συνεργείου καθαρισμού και εργοδότη της το 2008) συναντήθηκε με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Η Κ. Κούνεβα είχε διαβάσει και ακούσει για τον αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. και ζήτησε να τις συναντήσει και να δει πώς μπορεί να βοηθήσει τον αγώνα τους. Οι εργαζόμενες  κατέβηκαν στην πρόσφατη προειδοποιητική 48ωρη απεργία την Μ. Δευτέρα 25/4 και την Μ Τρίτη 26/4 και τώρα προετοιμάζονται να συνεχίσουν την απεργία από Δευτέρα 9/5.
Ζητούν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας με βοήθεια στην περιφρούρηση της απεργίας, τη συμμετοχή  αλληλέγγυων τα βράδια έξω από τα παρακάτω αμαξοστάσια:
Αμαξοστάσιο Ελληνικού: Αεροπορίας 6, Ελληνικό
Αμαξοστάσιο Βοτανικού: Αμφιπόλεως& Αγ. Πολυκάρπου Βοτανικός
Αμαξοστάσιο Α. Λιοσίων: Νικηταρά & Καραϊσκάκη  91 Άνω Λιόσια
Αμαξοστάσιο Ανθούσας: 1ο χλμ Ανθούσας, Ανθούσα

ΠΗΓΗ: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/katharistries-osy-o-bromikos-polemos-toy-ergolaboy-ena/#sthash.DAz7s0Em.dpuf