Σεξουαλική παρενόχληση από πρόσωπα “κύρους”

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δεν είναι καινούριο όταν πρόσωπα υψηλού κύρους διέπρατταν συστηματικά και ανενόχλητα σεξουαλικές παρενολήσεις. Ίσα ίσα, τέτοια πρόσωπα έχουν περισσότερες ευκαιρίες γιατί η υψηλή θέση τους εμποδίζει τις γυναίκες ή άλλα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται υπό την ευθύνη τους, όπως μαθητές και μαθήτριες, αθλητές και αθλήτριες, τρόφιμοι ιδρυμάτων, να τους καταγγείλουν, είτε για να μην χάσουν τη δουλειά τους, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε για να μην “ακουστεί το όνομά τους”, που σημαίνει πολλά για την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
Αλλά, οι καιροί άλλαξαν.

Ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων

Έτσι, ο Ντένις Χάστερτ, πάλαι ποτέ από τους ισχυρότερους πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδικάστηκε στις 27 Απριλίου σε 15χρονη φυλάκιση για οικονομικό έγκλημα που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση μαθητών των οποίων ήταν προπονητής στην πάλη πριν από δεκαετίες.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τόμας Ντούρκιν αποκάλεσε τον Χάστερτ σεξουαλικό κακοποιό κατά συρροή, όταν ανακοίνωσε την κάθειρξη, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτήν που πρότειναν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρχικά (από μηδέν έως έξι μήνες). Ο Ντούρκιν είπε ότι η ποινή κάθειρξης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν ήταν τόσο μεγάλος σε ηλικία και σε τέτοια άσχημη κατάσταση υγείας ο Χάστερτ, ο οποίος είναι 74 και θα εκτίσει την ποινή του σε ομοσπονδιακή φυλακή.
Στην εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο Χάστερτ, εμφανώς αδύναμος και στηριζόμενος σε περιπατητήρα (“πι”), ζήτησε συγγνώμη για την σεξουαλική κακοποίηση αγοριών όταν ήταν δάσκαλος και προπονητής στην πόλη που μεγάλωσε, στο Γιόρκβιλ του Ιλινόι, κοντά στο Σικάγο.
“Ζητώ συγγνώμη σε όσους πλήγωσα και παραπλάνησα. Ήθελα να απολογηθώ για τα αγόρια τα οποία κακομεταχειρίστηκα”, είπε ο Χάστερτ στον δικαστή κατά τη διάρκεια της δίωρης ακροαματικής διαδικασίας για την αναγγελία της καταδίκης του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγου. Ο Ντούρκιν τον ρώτησε αν αναγνωρίζει ότι κακοποίησε σεξουαλικά τα θύματά του και ο Χάστερτ απάντησε πως το αναγνωρίζει.
Ο Χάστερτ, ο οποίος ως βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος βουλής της αμερικανικής ιστορίας, καθώς και πετυχημένος λομπίστας με μισθό 75,000 δολαρίων (περίπου 66,225 χιλιάδες ευρώ) το μήνα, παραδέχθηκε τον Οκτώβριο του 2015 ότι απέσυρε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε μικρές δόσεις για να αποφύγει τον έλεγχο, λέγοντας ότι χρειάστηκε τα χρήματα μετά από μια κρυφή συμφωνία με ένα από τα πέντε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης για να τον αποζημιώσει με 3,5 εκατομμύρια δολάρια για πόνο και ψυχική οδύνη.
Ο δικαστής είπε ότι παρόλο που ο Χάστερτ δεν μπορούσε να καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση γιατί είχε παραγραφεί το αδίκημα, μπορούσε να ληφθεί υπ’ όψιν το αδίκημα στην επιβολή της κάθειρξης. “Κάποιες συμπεριφορές είναι ασυγχώρητες, όσο παλιές και να είναι. Η κακοποίηση έγινε πριν από 40 χρόνια, αλλά η ζημιά συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας”, είπε ο Ντούρκιν.
Η υπεράσπιση είχε ζητήσει μικρότερη ποινή, ισχυριζόμενη πως η ντροπή και ταπείνωση του Χάστερτ ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία. Το πορτραίτο του έχει αφαιρεθεί από το Καπιτώλιο, έδρα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, και το πανεπιστήμιο Wheaton από όπου αποφοίτησε αφαίρεσε το όνομά του από ένα κέντρο δημόσιας διοίκησης.
“Τίποτα δεν εκπλήσσει περισσότερο από την εμφάνιση των φράσεων “σεξουαλικός κακοποιός κατά συρροή” και “πρόεδρος της βουλής” στην ίδια πρόταση”, βεβαίωσε ο Ντούρκιν. Συμπλήρωσε όμως ότι ο παράγοντας που επιβάρυνε τον Χάστερτ είναι ότι είπε ψέμματα σε ομοσπονδιακούς ελεγκτές για τα χρήματα και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το θύμα τον εκμεταλλευόταν. Ο Χάστερτ, πρόσθεσε, αφού εκτίσει την ποινή του θα βρίσκεται υπό επιτήρηση για δύο χρόνια και θα πρέπει να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα ειδικά για άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και να πληρώσει πρόστιμο 250.000 δολαρίων (220.750 ευρώ).
Το όνομα του θύματος που εισέπραξε χρήματα από τον Χάστερτ δεν έχει ανακοινωθεί. Τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Τζέιμς Ντο (που χρησιμοποιείται συμβατικά σε νομικές υποθέσεις στις ΗΠΑ), το άτομο αυτό άσκησε αγωγή εναντίον του Χάστερτ για 1,8 εκατομμύρια δολάρια (1,58 εκατ. ευρώ), λέγοντας ότι είχε εισπράξει μόνο 1,7 εκατομμύρια δολάρια (1,5 εκατ. ευρώ) από την αποζημίωση που του είχε υποσχεθεί ο πρώην βουλευτής.
Ο Χάστερτ ήταν ελεύθερος με εγγύηση πριν την καταδίκη του. Όταν ανοίξει θέση, θα εισέλθει σε ομοσπονδιακή φυλακή, όπου θα έχει ιατρική περίθαλψη, ιδιαίτερα μετά από μια σοβαρή μόλυνση του αίματος την οποία αντιμετώπισε πέρσι.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ

a3b22df300-660x330

Ο οικολόγος αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Στη Γαλλία παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες ο οικολόγος αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.
Ο γάλλος οικολόγος βουλευτής και αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, της γαλλικής βουλής, ο Ντενί Μποπέν, κατηγορείται για «παρενόχληση» και «σεξουαλική επίθεση» από γυναίκες που έχουν εκλεγεί με το κόμμα του, ωστόσο «αμφισβητεί» τις κατηγορίες αυτές και παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης ώστε να «μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν του είχε ζητήσει να παραιτηθεί.
«Ο Ντενί Μποπέν αμφισβητεί θεμελιωδώς τους ισχυρισμούς ότι προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση και ακόμη περισσότερο σε σεξουαλική επίθεση, οι οποίοι του είναι τελείως ξένοι», δήλωσε ο δικηγόρος, σύμφωνα με τον οποίο ο βουλευτής «σκέπτεται» να καταθέσει προσφυγή για δυσφήμηση. Τέσσερις γυναίκες βουλευτές, ανάμεσά τους η εκπρόσωπος του κόμματος Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι (EELV) Σαντρίν Ρουσό, δήλωσαν σε πολλά μμε ότι υπήρξαν θύματα τέτοιων συμπεριφορών.
Η Ρουσό δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart και στον ραδιοσταθμό France Inter πως τα γεγονότα ανάγονται στον Οκτώβριο του 2011, στη διάρκεια ενός συνεδρίου του κόμματος κοντά στο Παρίσι.
«Κάποια στιγμή, θέλησα να κάνω ένα διάλειμμα», είπε. «Στον διάδρομο ήρθε ο Ντενί Μποπέν. Με κόλλησε στον τοίχο και πιάνοντάς το στήθος μου προσπάθησε να με φιλήσει. Χρειάστηκε να τον απωθήσω βίαια».
Η Σαντρίν Ρουσό δήλωσε ότι αισθάνθηκε «πολύ έντονη δυσφορία». «Σκέφτηκα αμέσως πως ήταν εντελώς αφύσικο να το υποστώ αυτό. Αλλά τη φράση σεξουαλική επίθεση, τη σκέφτηκα πολύ αργότερα».
Μια βουλευτής από τη βορειοδυτική Γαλλία, η Ιζαμπέλ Ατάρ, η οποία αποχώρησε από το κόμμα τον Δεκέμβριο του 2013, κάνει λόγο από την πλευρά της για «σχεδόν καθημερινή παρενόχληση με προκλητικά, αισχρά SMS»
Άλλες δύο γυναίκες, η Ελέν Ντεμπόστ, αντιδήμαρχος του Μαν (κεντροδυτική Γαλλία) και η Ανί Λαμέρ, περιφερειακή σύμβουλος του Παρισιού, δηλώνουν επίσης ότι υπήρξαν θύματα παρενόχλησης εκ μέρους του βουλευτή. Η Ανί Λαμέρ κάνει λόγο για περιστατικά που ανάγονται 15 χρόνια πριν.
Σε όλες τις καταγγελίες εναντίον προβεβλημένων προσώπων, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες, όπως έγινε και με τον Ντομινίκ Στρος Καν πριν λίγα χρόνια, ή και με τον πρόεδρο του Ισραήλ. Είναι αδύνατο προφανώς για ένα θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης να προβεί σε καταγγελία αν δεν υπάρξει ευρύτερο θέμα και δεν είναι έτσι σίγουρο ότι η καταγγελία του θα ακουστεί, αντί να κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση.
Τέλος να επαναλάβουμε ότι δυστυχώς τέτοιες κακουργηματικές συμπεριφορές προέρχονται από άντρες όλου του πολιτικού φάσματος, όπως αποδεικνύουν και οι δύο υποθέσεις που αναφέρουμε εδώ και τόσες άλλες για τις οποίες έχουμε γράψει στο παρελθόν, γι’ αυτό και η ανάγκη συσπείρωσης του φεμινιστικού κινήματος για την υπεράσπιση της ακεραιότητας και αυτονομίας των γυναικών και του σώματός τους, δεν γνωρίζει πολιτικά χρώματα. Και η υπεράσπιση αυτών των αξιών δεν πρέπει να υποτάσσεται στα πολιτικά πιστεύω των θυμάτων, όπως συχνά γινόταν στο παρελθόν.