Απολύθηκε επειδή δεν φορούσε ψηλοτάκουνα και μάζεψε 120.000 υπογραφές

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Ζητά να συνεδρίασει το βρετανικό Κοινοβούλιο
Γυναίκα υπάλληλος στο Λονδίνο έχασε τη δουλειά της, επειδή αρνήθηκε να φορά ψηλοτάκουνα παπούτσια. Η ίδια αντέδρασε στην απόλυσή της μαζεύοντας περισσότερες από 120.000 διαδικτυακές υπογραφές στο αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η πρακτική εταιρειών να απαιτείται από τις γυναίκες υπαλλήλους να φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια στη δουλειά τους.

Οι υπογραφές αυξάνονταν ιλιγγιωδώς, ενώ στις 100.000 το βρετανικό Κοινοβούλιο καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεδριάσει για να συζητήσει την υπόθεση.

Η ιστορία της Νίκολα Θορπ είχε μεγάλη απήχηση αυτήν την εβδομάδα τόσο στις εφημερίδες όσο και στα δελτία ειδήσεων λόγω της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να φορούν ίσια παπούτσια στην εργασία τους.

Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε η ίδια, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έπιασε δουλειά ως ρεσεψιονίστ στην εταιρεία PwC, πήγε την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα φορώντας ίσια παπούτσια. Εκεί οι υπεύθυνοι την ενημέρωσαν ότι έπρεπε να φοράει ψηλοτάκουνα.

Όπως περιέγραψε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, εκείνη αρνήθηκε την προσφορά που της έκαναν για να αγοράσει ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες, με αποτέλεσμα να την στείλουν σπίτι της χωρίς να της καταβάλουν αποζημίωση.

Η εταιρεία Portico, μέσω της οποίας η Θορπ βρήκε τη δουλειά, είχε ορίσει τον ενδυματολογικό κώδικα κι αναθεώρησε έκτοτε την πολιτική της.

Σήμερα διατείνεται ότι «όλες οι γυναίκες συνάδελφοι μπορούν να φοράνε ίσια παπούτσια ή γόβες με πολύ χαμηλό τακούνι αν το προτιμούν».

Η Βρετανίδα ξεκίνησε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο αυτήν την εβδομάδα υπογραμμίζοντας ότι οι «ισχύοντες επίσημοι ενδυματολογικοί κώδικες είναι απαρχαιωμένοι και σεξιστικοί».

«Με το να υποχρεώνετε τις γυναίκες να φοράνε ψηλοτάκουνα ενεργείτε ευνοϊκά προς τους άνδρες διότι τα παπούτσια τους δεν επηρεάζουν την στάση του σώματός τους, την ικανότητά τους να κινούνται. Δεν προκαλούν προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα» δήλωσε η Θορπ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITN.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ – 13-5-16