Blanca Canales Torresola – επαναστάτρια του Πουέρτο Ρίκο

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η Blanca Canales Torresola (17 Φεβρουάριου 1906 –25 Ιουλίου, 1996) ήταν εκπαιδευτικός από το Πουέρτο Ρίκο. Γεννήθηκε στην πόλη Jayuya. Ήταν η νεώτερη αδελφή του συγγραφέα και του πολιτικού Nemesio Canales. Η οικογένειά της ήταν πολιτικά ενεργή και ο πατέρας της ήταν μέλος του «Partido Unión de Πουέρτο Ρίκο» και δούλεψε για την ανεξαρτησία του νησιού. Η μητέρα της ήταν ισχυρής προσωπικότητας γυναίκα που ενθάρρυνε τα παιδιά της να σκέφτονται και να παίρνουν αποφάσεις.
Σαν παιδί, η Canales διάβασε πολλά βιβλία και την ιστορία άλλων εθνών και των ηρώων τους. Ακολούθησε συχνά τον πατέρα της σε πολιτικές συναντήσεις, όπου ενθουσιαζόταν με τις ομιλίες και την πατριωτική ζέση. Η Canales τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της στην Jayuya.
Το 1924, ο πατέρας της πέθανε και η μητέρα της μετακόμισε στην πόλη Ponce. Η Canales πήρε το πτυχίο της το Μάιο του 1930, από το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο. Τελειόφοιτη, παρευρέθηκε σε μια ομιλία που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Πατριωτικού Κόμματος του Πουέρτο Ρίκο, Pedro Albizu Campos, και εντυπωσιάστηκε από τα ιδανικά της ανεξαρτησίας που κήρυξε. Η Canales επανήλθε στο πανεπιστήμιο τον ίδιο χρόνο, για να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα σπουδών για την κοινωνική εργασία. Μετακόμισε στην Jayuya όπου δούλευε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Υπερασπίστρια του πατριωτισμού, βοήθησε στην οργάνωση των «Θυγατέρων της Ελευθερίας», (Daughters of Freedom), τμήμα των γυναικών του Πατριωτικού Κόμματος του Πουέρτο Ρίκο στο οποίο η ίδια προσχώρησε το 1931.
Έκτοτε η πολιτική κατάσταση ανάμεσα στη διορισμένη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση και το Πατριωτικό Κόμμα επιδεινωνόταν συνεχώς. Το 1936, ο Albizu Campos συλλήφθηκε και στις 31 Μαρτίου1937 έγινε η γνωστή σφαγή στο Ponce. Το 1947, ο Albizu Campos αποφυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40, η πολιτική συμμετοχή της Canales περιορίστηκε στην εξεύρεση οικονομικών πόρων για το Κόμμα.
Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες στην ιστορία, που ηγήθηκαν μιας εξέγερσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως «εξέγερση Jayuya». Το 1948, προτάθηκε ένα ιδιαίτερα περιοριστικό και αυστηρό νομοσχέδιο γνωστό ως «Gag Bill», ή «νόμος 53», το οποίο όριζε ως έγκλημα την εκτύπωση, τη δημοσιοποίηση, την πώληση, ή την όποια παρουσίαση, οποιουδήποτε υλικού, που θεωρούνταν ότι στόχευε να καταστρέψει ή να χτυπήσει την κυβέρνηση.  Σε απάντηση, το Πατριωτικό Κόμμα και οι υποστηρικτές του, άρχισαν να οργανώνουν ένοπλη επανάσταση.
Blanca Canales montaje_xlg
Στις 30 Οκτωβρίου του 1950, η Blanca και άλλοι πήραν τα όπλα που είχε αποθηκευμένα στο σπίτι της και βάδισαν προς την πόλη της Jayuya, κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα, έκαψαν το ταχυδρομείο, έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια, και ύψωσαν την σημαία του Πουέρτο Ρίκο αψηφώντας το νόμο Gag. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέταξε το στρατό και την αεροπορία να προχωρήσει σε επιθέσεις στην πόλη.
Οι εξεγερμένοι άντεξαν και αντιστάθηκαν για λίγο, αλλά συνελήφθησαν μετά από 3 ημέρες αψιμαχιών στην πόλη και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Μεγάλο μέρος της Jayuya καταστράφηκε, ενώ το γεγονός δεν καλύφθηκε αρκετά από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν να λέει, μάλιστα, ότι ήταν «ένα επεισόδιο μεταξύ των Πορτορικανών».
Το 1956, η Canales μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές στο Vega Baja. Το 1967, μετά από 17 χρόνια φυλάκισης , της δόθηκε αμνηστία από το  κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο Roberto Sanchez Vilella. Η Canales συνέχισε να είναι ένθερμη  υποστηρίκτρια τηςανεξαρτησίας μέχρι την ημέρα που πέθανε.
Πέθανε το 1996 στη γενέτηρά της Jayuya. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν η Blanca και ο Nemesio Canales, μετατράπηκε σε μουσείο από τον Δήμο της  Jayuya.
CasaMuseoBC
Το σπίτι της Blanca Canales  είναι σήμερα Μουσείο

Μια πινακίδα τοποθετήθηκε στο μνημείο, που τιμά τις γυναίκες του Πατριωτικού Κόμματος του Πουέρτο Ρίκο Puerto Rican. Το όνομα της Canales είναι στη δεύτερη γραμμή της τρίτης πλάκας.

400px-1950_PRNationalist_Women

ΠΗΓΗ:pasquines.us, en.wikipedia.or