Προς νικηφόρα έκβαση ο αγώνας των καθαριστριών του Ο.ΣΥ.

Γράφουν: Βέρα Σιατερλή, Σίσσυ Βωβού

Φαίνεται ότι ο 15ήμερος απεργιακός αγώνας των καθαριστριών του ΟΣΥ βαίνει προς τη νίκη, αφού η εταιρία παραδέχθηκε χθες Παρασκευή (20/5) τις οφειλές της και πρόκειται να εκχωρήσει τη Δευτέρα προς τον Οργανισμό Συγκοινωνιών το δικαίωμα να πληρώνει το μέρος των μισθών απευθείας στις εργαζόμενες, αντί να το παίρνει αυτή και να το καταβάλλει όποτε θέλει. Πρόκειται για τροποποίηση της εργολαβικής σύμβασης. Αναμένεται βεβαίως να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πριν γιορτάσουμε.

Για το ιστορικό των τελευταίων ημερών, αναδημοσιεύουμε σημείωμα της Ελένης Μήτσου από το Ξεκίνημα, της 19/5 (xekinima.org).

“Χτες οι καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν μαζί με αλληλέγγυους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για να ζητήσουν την εξαγγελία νέων απεργιακών κινητοποιήσεων*. Για πρώτη φορά χτες εμφανίστηκαν στο Εργατικό Κέντρο και εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας Λινκ ΑΠ – της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων και τις εργοδοτεί.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναγνώρισαν ότι η Λινκ Απ χρωστάει μισθούς αρκετών μηνών στις καθαρίστριες (μέχρι σήμερα έλεγαν ότι η εταιρεία χρωστάει το πολύ 1 έναν μισθό) και έφεραν καταστάσεις με τα χρεωστούμενα.
Οι καταστάσεις αυτές δεν ανταποκρινόταν όμως στην πραγματικότητα. Τα πραγματικά χρέη της εταιρείας προς τις καθαρίστριες είναι πολύ μεγαλύτερα.
Εκπρόσωποι των καθαριστριών επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Επιθεώρησης Εργασίας και ζητήσαμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να στείλει άμεσα έναν επιθεωρητή/ρια. Η Επιθεώρηση Εργασίας ανταποκρίθηκε άμεσα και έστειλε μέσα σε μισή ώρα μια Ειδική Επιθεωρήτρια.
Η Ειδική Επιθεωρήτρια βλέποντας τις καταστάσεις του εργολάβου, είπε ότι αυτά τα ποσά «δεν στέκουν», ζήτησε από τους εκπροσώπους του εργολάβου να τα διορθώσουν και τους ενημέρωσε ότι την Παρασκευή 20/5 θα πάει μαζί με άλλους 3 Επιθεωρητές Εργασίας για εκτενή έλεγχο στην Λινκ Απ.
Οι εκπρόσωποι του εργολάβου κατέθεσαν στην Ο.ΣΥ. μία πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουν τα χρέη προς τις καθαρίστριες. Περισσότερα για την πρόταση αυτή θα μπορούμε να δημοσιεύσουμε από αύριο”.

Ο Σπίρντζης δεν ήξερα τίποτα

Η στάση όμως της ΟΣΥ, όπως αποτυπώθηκε από τον υπεύθυνο αλλά ουσιαστικά ανεύθυνο υπουργό κ. Σπίρτζη στην ΕΡΤ1 στις 18-5 σε πρωινή εκπομπή, ήταν εντελώς διαφορετική: έλεγε ότι η διαφορά που υπάρχει είναι πρόβλημα των εργαζομένων με την εργοδοσία! Απέδωσε τις ευθύνες στο προϋπάρχον εργασιακό πλαίσιο όπου ο εργολάβος καταστρατηγεί την εργασιακή νομοθεσία. Απαντώντας σε εύλογες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ακόμα ότι αφού υπάρχει συμβόλαιο με την εταιρία, δεν μπορεί να την κηρύξει έκπτωτη γιατί θα πληρώσει αποζημίωση, κάτι που θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό.
Η ΟΣΥ όμως, στην πραγματικότητα άφηνε ασύδοτο τον εργολάβο, επικαλούμενη τη σύβαση που έχει υπογράψει, χωρίς να ελέγχει τους καταλόγους μισθοδοσίας.
Την ίδια ημέρα το μεσημέρι, όπως φαίνεται από το άρθρο που αναδημοσιεύουμε, η ΟΣΥ έκανε στροφή, ενώ ήδη είχε κατατεθεί και ερώτηση 28 βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που χρειάστηκαν προφανώς πολλές μέρες απεργίας και πολύς θόρυβος στην κοινωνία, για να τις πάρουν είδηση.
Στο μεταξύ βέβαια, και αφού η απεργία διήρκεσε 15 ημέρες, τα λεωφορεία ήταν βρόμικα και αρκετοί οδηγοί διαμαρτύρονταν γιατί αναγκάζονταν οι ίδιοι να κάνουν στοιχειώδη καθαρισμό, ή έστω σκούπισμα. Πάντως το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (τώρα ΟΣΥ) έβγαλε ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς τις εργαζόμενες στον εργολάβο.

Σκληρή δουλειά, σκληρή περιφρούρηση

Η απεργία πραγματοποιήθηκε από τις καθαρίστριες σε 4 από τα 7 αμαξοστάσια, τα πιο μεγάλα, του Ελληνικού, του Βοτανικού, της Ανθούσας και των Λιοσίων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται βραδινός καθαρισμός σε 750 λεωφορεία από τα 1.055 που βγαίνουν καθημερινά για δρομολόγια.
Σημειώνουμε ότι στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού είχε γίνει απεργία τον Ιανουάριο, όπως είχε γράψει και Το Μωβ, με αίσιο  τέλος, αλλά στο μεταξύ τόσο σε εκείνο όσο και στα άλλα αμαξοστάσια δημιουργήθηκαν νέες καθυστερήσεις αμοιβών, αλλά συνέχισε και η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και η άρνηση της επιχείρησης να χορηγήσει γάντια, καρότσια και άλλα εργαλεία δουλειάς και ατομικής προστασίας των εργαζομένων.
Η απεργία όπως ήταν φυσικό, και με την δυναμική προσπάθεια κάποιων συνδικαλιστών του Σωματείου Εργαζομένων αλλά και αλληλέγγυων, δημοσιοποιήθηκε σε όλα τα μέσα, αναγκάζοντας τελικά την ΟΣΥ να αλλάξει στάση.
Οι ώρες εργασίας είναι 9 το βράδυ με 3 το πρωί, οπότε τις εργαζόμενες μεταφέρουν στα σπίτια τους λεωφορεία της ΟΣΥ, αντί, όπως πληροφορηθήκαμε, να έχει αναλάβει αυτή την υποχρέωση ο εργολάβος. Κατά το ίδιο εξάωρο γινόταν σε όλη τη διάρκεια της απεργίας η περιφρούρηση για να μην χρησιμοποιηθούν απεργοσπάστες, όπως είχε επιχειρηθεί από τον εργολάβο, με συμπαράσταση και παρουσία αρκετών αλληλέγγυων, όχι όμως όσων θα έπρεπε.
Σκληρή δουλειά, σκληρή περιφρούρηση από τις σκληρά εργαζόμενες καθαρίστριες. Ακολουθούν τα παραδείγματα συναδελφισσών τους που βγήκαν στους αγώνες από την εποχή της Κούνεβα και του μεγάλου αγώνα που έγινε ενάντια στα συνεργεία καθαρισμού από το 2009, και συνεχίζουν αδιαλείπτως μέχρι σήμερα.

wmateio-kauaristrivn-peiraia

(Διαβάστε παλαιότερα άρθρα στο Μωβ)

Η ερώτηση στη Βουλή, εδώ:

Το θέμα των καθαριστριών στη Βουλή – επερώτηση 28 βουλευτών σε Κατρούγκαλο και Σπίρτζη