Συντάξεις πείνας για τις γυναίκες

Συντάκτρια: Χριστίνα Πάντζου

Σχεδόν εξήντα χρόνια από τότε που η αρχή της ίσης αμοιβής περιλήφθηκε στις ευρωπαϊκές συνθήκες και 40 χρόνια μετά την υιοθέτηση της πρώτης σχετικής οδηγίας, το χάσμα αμοιβών ανδρών – γυναικών στην Ευρώπη παραμένει στο 16%, ενώ το χάσμα συντάξεων φτάνει στο εξωφρενικό ποσοστό του 40%, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ σύνταξης που παίρνουν οι άντρες, οι γυναίκες λαμβάνουν μόλις 60 ευρώ.

«Για να γεφυρώσουμε το χάσμα αμοιβών και συντάξεων πρέπει να θέσουμε τα ίσα δικαιώματα των γυναικών στο επίκεντρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», λέει η Τζοάνα Μέικοκ, γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών (EWL), που εγκαινίασε μια νέα καμπάνια με τίτλο «Μαζί μπορούμε να το πετύχουμε: Ισα δικαιώματα των γυναικών στη σύνταξη, Τώρα».

Η εκστρατεία καλεί την Κομισιόν να συμπεριλάβει συστάσεις και μέτρα για τη μείωση του χάσματος των συντάξεων στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων των συνταξιοδοτικών συστημάτων που προωθεί.

«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες συνέπειες της χαμηλότερης αμοιβής τους έναντι των ανδρών όταν έρχεται η στιγμή της συνταξιοδότησής τους. Τώρα που προωθούνται αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποφύγουμε να θυσιαστεί ακόμη μια γενιά ηλικιωμένων γυναικών», τονίζει η Τζοάνα Μέικοκ.

Ωστόσο, η τάση που επιβάλλεται στην Ευρώπη είναι ακριβώς η αντίθετη και, καθώς εξαρτά το ποσό της σύνταξης από τις συνταξιοδοτικές εισφορές, καταδικάζει τις γυναίκες σε συντάξεις πείνας.

Γιατί αφού αμείβονται χαμηλότερα, συνεισφέρουν λιγότερα στις συντάξεις τους.

Επιπλέον, η σύνταξη των γυναικών επηρεάζεται αρνητικά από τον χρόνο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αγορά εργασίας ή να δεχτούν μερική απασχόληση και άρα μικρότερες αποδοχές για να φροντίσουν παιδιά και άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας.

Το χάσμα στις συντάξεις απλώς είναι ο καθρέφτης των συσσωρευμένων ανισοτήτων φύλου που συναντούν οι γυναίκες στη διάρκεια όλης τους της ζωής.

Και οι προωθούμενες (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) μεταρρυθμίσεις απλώς επιτείνουν τις συνέπειες αυτής της ανισότητας.

efsyn 31/3/2016