Διαδεδομένη η έμφυλη βία κατά των γυναικών προσφύγων

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που επισκέφθηκε κέντρα κράτησης ή στέγασης μεταναστών/μεταναστριών 9-15 Μαίου, η ελληνική αστυνομία απέτυχε στο να παρέχει προστασία στα συχνά βίαια περιστατικά που ξεσπούν στα κλειστά κέντρα κράτησης, γνωστά ως «hotspots», στα ελληνικά νησιά.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται γενικότερα στις συνθήκες στέγασης και εγκλεισμού των προσφύγων, στον υπερπληθυσμό των κλειστών κέντρων και στις παραβιάσεις δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται. Επίσης αναφέρει το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων μεταξύ προσφύγων, στους δύσκολους και αβίωτους αυτούς χώρους. Αναπαράγουμε κάποια αποσπάσματα που αφορούν τις γυναίκες πρόσφυγες και τα θέματα της έμφυλης βίας που απαντώνται σε αυτά τα νησιά, όπως και σε πολλά άλλα μέρη όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις προσφύγων και μάλιστα σε κακές έως άθλιες συνθήκες.
Αναφέρεται ότι τα κέντρα δημιουργήθηκαν για την υποδοχή, την ταυτοποίηση και την προώθηση και επεξεργασία αιτημάτων ασύλου προσφύγων και μεταναστών.
Κανένα από τα τρία κλειστά κέντρα που επισκέφθηκε το Παρατηρητήριο, σε Σάμο, Λέσβο και Χίο στα μέσα Μαΐου, δεν έχει διαχωρίσει τις ανύπαντρες γυναίκες από τους άνδρες και σε όλα δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής ενώ είναι σοβαρά υπερπλήρεις.
«Στην Ευρωπαϊκή εκδοχή των προσφυγικών καταυλισμών, γυναίκες και παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους λόγω πολέμου έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με την καθημερινή βία και ζουν με τον φόβο,» δήλωσε ο Bill Frelick, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η έλλειψη προστασίας από την αστυνομία, η συσσώρευση ανθρώπων και η μη τήρηση της στοιχειώδους υγιεινής, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας στα ελληνικά νησιά» πρόσθεσε.
Σε επισκέψεις που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο από τις 9 μέχρι τις 15 Μαΐου, διαπίστωσε ότι και οι τρεις εγκαταστάσεις είναι υπερπλήρεις, με σημαντικές ελλείψεις στην παροχή στέγασης και οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές.
Παρά τις εντολές που προβλέπουν ότι η αστυνομία που βρίσκεται κοντά σε πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να προστατεύει τα παιδιά και τις γυναίκες, τα κέντρα στην Χίο και την Σάμο δεν διαχωρίζουν ανά τομέα τις ανύπανδρες γυναίκες, τις οικογένειες, ή τις γυναίκες με παιδιά.
Οι γυναίκες συχνά καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και στα τρία hotspots.
«Οι άνδρες μεθούν και προσπαθούν να μπουν στις σκηνές μας κάθε βράδυ», δήλωσε μια 19χρονη από την Ερυθραία που ζει στο Βαθύ. «Πήγαμε στην αστυνομία και ζητήσαμε να μεταφερθούμε σε άλλο σημείο του καταυλισμού, μακριά από τους άνδρες, όμως η αστυνομία αρνήθηκε να μας βοηθήσει. Φύγαμε από τη χώρα μας ακριβώς για αυτό το λόγο κι εδώ, στον καταυλισμό, φοβόμαστε να φύγαμε από την σκηνή μας».
Γυναίκες στη Μόρια και την ΒΙΑΛ μίλησαν για παρόμοια περιστατικά και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλειά τους και των παιδιών τους.
Τέλος, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους στα hotspots μόλις αυτά μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης, αν και η Ύπατη Αρμοστεία παρακολουθεί τις συνθήκες και παρέχει περιορισμένες υπηρεσίες.

Πληροφορίες από ειδήσεις ΕΡΤ, 19 Μαίου

21-10-20160325-kt-10771459361169

Καταναγκαστική πορνεία προσφύγων γυναικών στην Ειδομένη

Πρόσφατα επίσης υπήρξαν δημοσιεύματα για καταναγκαστική πορνεία γυναικών στην Ειδομένη, αναφέρεται μάλιστα ένα βαγόνι τρένου που χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό. Αν και κάποια από τα δημοσιεύματα μπορεί να έχουν ως κίνητρό τους το μίσος προς τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί, πληροφορίες και από άλλες πλευρές επαληθεύουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αυτού του είδους της έμφυλης βίας.

999475_merkel
Υποδειγματική μονάδα φροντίδας προσφύγων στην Τουρκία

Πρόσφατα επίσης αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ειδήσεις ότι αποκαλύφθηκαν βιασμοί στο στρατόπεδο προσφύγων Nizip στην Τουρκία, το οποίο είχε επαινεθεί ως πρότυπο, και μάλιστα το είχε επισκεφθεί πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, εκθειάζοντας το «ως υποδειγματική μονάδα» φροντίδας των προσφύγων. Σύντομα απαγορεύθηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους. Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας lifo της 17 Μαίου, αναφέρεται:
“Μέχρι και 230 χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει εργαζόμενος στο στρατόπεδο προσφύγων Nizip στην Τουρκία ο οποίος συνελήφθη μετά την αποκάλυψη ότι βίαζε συστηματικά από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 ανήλικους πρόσφυγες, ακόμη και οκτώ ετών. Πρόκειται για 28χρονο που εργαζόταν στην καθαριότητα.”