Κέικ με έκπτωση για τις άνισες αμοιβές των δύο φύλων

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Συντάκτρια: Χριστίνα Πάντζου

Στόχος του συλλόγου γυναικών της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ήταν να ευαισθητοποιήσει τους νέους για την άνιση αμοιβή αντρών-γυναικών, διοργανώνοντας ένα παζάρι στο οποίο θα πουλούσαν κέικ με έκπτωση για τις γυναίκες.
Και μάλιστα ίση με το ποσοστό του χάσματος αμοιβών στα επαγγέλματα που σπουδάζουν.
Έτσι, ένα κέικ που θα στοίχιζε 1 δολάριο σε φοιτητή της Νομικής θα πουλιόταν για 55 σεντς σε μια έγχρωμη συμφοιτήτριά του, όσο δηλαδή θα είναι η διαφορά στην αμοιβή της όταν θα βγει στην αγορά εργασίας ως δικηγόρος.
Με την εκδήλωση, όπως εξηγεί η Μαντλίν Πράις, αντιπρόεδρος θεμάτων φύλου και σεξουαλικότητας του Πανεπιστημίου, ήθελαν απλά να ανοίξουν μια συζήτηση για το θέμα.
Δεν φαντάζονταν ποτέ πως αυτή τους η πρωτοβουλία, ανάλογη δεκάδων που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο από το 2003, θα οδηγούσε σε ένα κύμα μισαλλοδοξίας που ξεκίνησε από κατηγορίες για διακρίσεις και κακόβουλες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και κλιμακώθηκε με απειλές για κακοποίηση και βιασμό.
Όλα αυτά από ενοχλημένα αρσενικά που ξαφνικά ανακάλυψαν πως υπάρχουν διακρίσεις φύλου επειδή κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερο, όπως επισήμανε η Πράις με ανάρτησή της στο facebook: «Σταματήστε τις αναρτήσεις. Ακόμη και αν το χάσμα αμοιβών δεν υπήρχε (που υπάρχει), η οργή που προκλήθηκε είναι απόλυτα δυσανάλογη. Κανείς εδώ δεν θύμωσε τόσο για θέματα όπως η κακοπληρωμένη εργασία ή ακόμη και οι θάνατοι που προκαλούνται από τους πολέμους. Αξίζει να σκεφτούμε γιατί ενοχλεί τόσο ένα παζάρι με κέικ που συμβολίζει το χάσμα αμοιβών. Τι λέει αυτό για όσους εξοργίζονται;».

 

Από Εφημερίδα των Συντακτών 26/5/2016