Στους δρόμους οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι σχολικές καθαρίστριες διεκδίκησαν, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Φορώντας τα γάντια της δουλειάς τους, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του εξέθεσαν τα αιτήματά τους, με κυριότερα: την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την κατάργηση της παρακράτησης του 10% του μισθού τους, την επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών και το ζήτημα των εργασιακών τους συμβάσεων.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους τον Σεπτέμβρη.
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των 9.500 καθαριστριών και «καλεί την κυβέρνηση να λάβει απόφαση, με την οποία θα δίνει πλήρη και σταθερή εργασία στις σχολικές καθαρίστριες, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αξιοπρεπείς αμοιβές και διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».

Πηγή: Αίθουσα σύνταξης: ert.gr
Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Σε σχετική ενημέρωσή του στις 25 Ιούνη, ο Ριζοσπάστης αναφέρει :

Απεργούν οι καθαρίστριες στις 30 Ιούνη

Σε απεργία την Πέμπτη 30 Ιούνη και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, προχωρούν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Καθαριότητας, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Καμία απόλυση συμβασιούχου» είναι το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, των Σωματείων (Αττικής, Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας) και των Επιτροπών Αγώνα (Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης) που συμμετέχουν σε αυτή.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων, που για ακόμα μια φορά βρίσκονται «στον αέρα» με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. «Σήμερα ξέρουμε ότι μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολειών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή και συνεχίζει: «Ο αγώνας των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία. Αφορά τους εκπαιδευτικούς. Για να είναι καθαρά τα σχολεία, πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Οχι με ψίχουλα!».