Δύο γυναίκες από το Κίνημα 5 Αστέρων καλούνται να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία στις πόλεις τους

Γράφει η Τόνια Τσίτσοβιτς

Κατηγορούνται για λαϊκισμό, για «αντιπολιτική», για ελλιπή γνώση των πολιτικών πραγμάτων και για πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές και στις πρόσφατες δημοτικές, εκεί όπου έλαβαν μέρος στο δεύτερο γύρο, υπερίσχυσαν χωρίς δυσκολία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Πρόκειται για το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο κατόρθωσε να κυριαρχήσει στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη, και σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας, το Τορίνο, με δύο γυναίκες υποψήφιες, τη Βιρτζίνια Ράτζι στη Ρώμη και την Κιάρα Απεντίνο στο Τορίνο.

Το Κίνημα 5 Αστέρων, ένα δημιούργημα του πρόσφατα θανόντος «γκουρού» επιχειρηματία Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο και του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, έχει ως βάση της πολιτικής του την καταπολέμηση της «κάστας» των πολιτικών και τη νομιμότητα απέναντι σε μια πολιτική τάξη απίστευτης διαφθοράς, οικογενειοκρατίας και πελατειακών σχέσεων.

Το Κίνημα 5 Αστέρων έλαβε μέρος στα περισσότερα κινήματα πολιτών, όπως το κίνημα No- Tav κατά των τρένων υψηλής ταχύτητας, που δημιούργησε τεράστια αντίσταση στην Ιταλία, με διαδηλώσεις, συγκρούσεις και συλλήψεις.

Πολλοί αριστεροί στράφηκαν στο Κίνημα 5 Αστέρων, έχοντας κουραστεί από τις συνεχείς διασπάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις της αριστεράς και έχοντας τη θέληση να εφαρμόσουν τα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας που το Κίνημα εισήγε στην άσκηση της πολιτικής.
Οι υποψήφιοι του Κινήματος υπογράφουν έναν δεοντολογικό κώδικα και προωθούνται έπειτα από ηλεκτρονική ψηφοφορία όλων των μελών. Το ίδιο θα γίνει και με τον πρωθυπουργό, σε περίπτωση εκλογής του Κινήματος στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές.

Το Κίνημα, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των βουλευτικών θητειών, των βουλευτικών αποζημιώσεων και προνομίων, υποχρεώνει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του να καταθέτουν ένα μέρος της αποζημίωσής τους σε ένα ταμείο υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Είναι γεγονός ότι το Κίνημα συγκεντρώνει πολλές αντιφατικές απόψεις, ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν και άτομα προερχόμενα από τη δεξιά, ότι το οικονομικό του πρόγραμμα είναι αδύναμο, ότι τα κοινωνικά ζητήματα δεν αποτυπώνονται σ’ αυτό καθαρά, ότι ο Γκρίλο δηλώνει πως πρέπει να μη δίνεται η εντύπωση ότι η Ιταλία θα δεχτεί όλους τους μετανάστες, ενώ από την άλλη γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων ζήτησαν την κατάργηση του αδικήματος της παράνομης μετανάστευσης, ψηφίζοντας τελικά εναντίον και δικαιολογώντας την ψήφο τους ισχυριζόμενοι ότι ήθελαν την άμεση κατάργηση, ενώ στην τροπολογία επιλέχθηκε η σταδιακή.

Το Κίνημα 5 Αστέρων ταλανίζεται από άπειρες εσωτερικές διαμάχες και η θέση του υπέρ της νομιμότητας οδηγεί κάποιες φορές σε άδικες διαγραφές στελεχών, πριν ακόμη εξακριβωθεί και στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη αδικήματος.

Στη Ρώμη, η νίκη της Ράτζι ήταν συντριπτική (67%) και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί.

Τα προβλήματα της Ρώμης είναι τεράστια και έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τόσο με τον πρώην δήμαρχο που ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και με τον προηγούμενο ακροδεξιό δήμαρχο.
Εδώ και δύο χρόνια περίπου διεξάγονται έρευνες για την υπόθεση «Μαφία της πρωτεύουσας», που περιλαμβάνει ένα γιγαντιαίο κύκλωμα με κάθε είδους ατασθαλίες και διαφθορά, σε εναγκαλισμό οργανωμένου εγκλήματος, λευκών κολάρων, επιχειρηματιών, νεοφασιστικών οργανώσεων  και πολιτικών διαφόρων αποχρώσεων. Μια υπόθεση που φθάνει μέχρι την απαγωγή και τον φόνο.

Η περιφέρεια της πόλης είναι εγκαταλειμμένη μέσα σε απίστευτη υποβάθμιση, με δρόμους χωρίς συντήρηση, με κτήρια σε άθλια κατάσταση, με την εγκληματική δραστηριότητα ανεξέλεγκτη και με συχνές αιματηρές επιθέσεις φασιστών σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι κάτοικοι της Ρώμης, σε απόγνωση λόγω αυτών των φαινομένων, είδαν τη Βιρτζίνια Ράτζι και το Κίνημα 5 Αστέρων ως τη μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Η νέα δήμαρχος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο μνημείο των 300 εκτελεσμένων από τους ναζί σε αντίποινα μιας ενέργειας αντιστασιακών στην οποία έχασαν τη ζωή τους 30 γερμανοί στρατιώτες.

Από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, η Ράτζι δέχεται λυσσαλέες επιθέσεις, κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα, για διάφορα θέματα, τελευταία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, που όντως είναι μια δύσκολη υπόθεση για την πόλη.

Η προηγούμενη διοίκηση της πόλης επιζητούσε την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και πολλές διάσημες προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι, έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ. Όμως, η Ράτζι επιμένει ότι είναι αντίθετη, ότι δεν θα δώσει την ευκαιρία για κερδοσκοπία στους κύκλους που λυμαίνονται την πόλη και ότι η Ρώμη έχει άλλες επείγουσες ανάγκες και σ’ αυτές πρέπει να επικεντρωθεί.

Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ιδιαίτερα στο Τορίνο και στη Ρώμη, η κατεύθυνση της αριστεράς ήταν να ψηφιστούν δήμαρχοι των 5 Αστέρων.

Στο Τορίνο, η Κιάρα Απεντίνο σκοπεύει να θέσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους πολίτες την προτεραιότητα των έργων που θα πρέπει να γίνουν στην πόλη.

Μένει όμως να δούμε και την κοινωνική ευαισθησία των δύο δημάρχων σε ζητήματα που αφορούν τους άστεγους, τους μετανάστες και τους αδύναμους γενικότερα πολίτες.

Η Βιρτζίνια Ράτζι διέλυσε την παραγκούπολη που υπήρχε στις όχθες του Τίβερη, δεν είναι όμως γνωστό αν όλοι αυτοί οι απόκληροι οδηγήθηκαν σε κάποιο ασφαλές γι’ αυτούς δημοτικό κατάλυμα.

Στο Τορίνο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια θα είναι η κατάληξη με τα έργα για τα τρένα υψηλής ταχύτητας και αν η Απεντίνο θα κατορθώσει να τα σταματήσει για να διατηρήσει τη στήριξη των κινημάτων.

Σε κάθε περίπτωση είναι ενθαρρυντικό το γεγονός της παρουσίας δύο γυναικών που επιλέχθηκαν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες από το Κίνημά τους και ψηφίστηκαν με μεγάλα ποσοστά από τους πολίτες.
Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουν και να αγωνιστούν αποτελεσματικά απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα και στις εγκληματικές προθέσεις κάθε είδους και να δείξουν ένα κοινωνικό προφίλ αντάξιο των προσδοκιών.
upl576799e5b0d16