Η μοναδική γυναίκα με εξουσία σε επαρχία του Αφγανιστάν

Περιτριγυρισμένη από άνδρες συμβούλους και συγκαταβατικούς αξιωματούχους, η Μασούμα Μουράντι επιχειρεί να ανατρέψει στην πράξη ένα βαθιά ριζωμένο σεξισμό σε μια κοινωνία, που δεν έχει, μέχρι σήμερα, γνωρίσει γυναίκες, που ασκούν εξουσία.

Ο διορισμός της στη θέση κυβερνήτη της επαρχίας Νταϊκούντι του Αφγανιστάν, ανοίγει νέους ορίζοντες, και φέρνει σε αντιπαράθεση τις πολύχρονες πατριαρχικές παραδόσεις της χώρας με τις προοδευτικές ιδέες και την αξίωση της ισότητας των φύλων.

CoyFTWSWEAAPEdg1-300x200
Η 37χρονη Μουράντι, μητέρα δύο παιδιών μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι στη χώρα της «οι άνθρωποι διατείνονται ότι είναι ανοιχτόμυαλοι, αλλά στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν αντέχουν να βλέπουν μια γυναίκα σε αυτή τη θέση», ωστόσο, όπως συμπληρώνει η ίδια, καθισμένη αναπαυτικά στον καναπέ του γραφείου της: «δεν σκοπεύω να επιτρέψω στους άνδρες να με χειραγωγήσουν ή να μου κλείσουν το στόμα, αν και ξέρω ότι τόσο αυτοί όσο και η κοινωνία εδώ δεν είναι συνηθισμένοι να έχουν τέτοια αντιμετώπιση από μια γυναίκα».

Μόλις και μετά βίας πάνω από 1 μέτρο και 50 εκατοστά η Μουράντι αποδεικνύει ότι αν και μικροκαμωμένη διαθέτει τεράστια και ατσάλινη θέληση μαζί με το ένστικτο της επιβίωσης, καθώς δέχεται εδώ και ένα χρόνο σωρεία επιθέσεων από πολιτικούς αντιπάλους που της καταλογίζουν έλλειψη εμπειρίας στη διακυβέρνηση.

«Άχρηστη» της φώναξε ένας φρουρός καθώς περπατούσε μαζί με το συνεργείο του Γαλλικού Πρακτορείου και ένας άλλος μούγκρισε «ίσως θα πρέπει να γίνεις κυβερνήτης μόνο για τις γυναίκες».

Οι γυναίκες έχουν κάνει γιγάντια άλματα μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, αλλά εξακολουθούν να απουσιάζουν από το δημόσιο βίο μολονότι στα social media το χάσταγκ #WhereAreTheWomen κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και «ακολούθους» στο Αφγανιστάν.

Η διακυβέρνηση στην επαρχία Νταϊκούντι υπήρξε πάντα ένα «κλειστό κλαμπ μόνο για αγόρια», όπως δείχνει και η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, που απαρτίζεται από μια ντουζίνα άντρες, αλλά μόνο μία γυναίκα.

Κατόρθωσε να μιλήσει μόνο όταν η γυναίκα εκπρόσωπος του ΟΗΕ τη ρώτησε κάτι, «πότε ανέλαβε τα καθήκοντά της;»

Και όταν της ζήτησε να μιλήσει για τα προβλήματα των γυναικών, ένα μέλος του συμβουλίου τη διέκοψε:

«Να μιλήσεις και για τα προβλήματα των ανδρών», της είπε.

«Ανησυχούμε πολύ για τα δικαιώματα των ανδρών» είπε και όλοι άρχισαν να ψιθυρίζουν συμφωνώντας μαζί του.

Ο δρόμος της Μουράντι είναι στρωμένος με αγκάθια και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί της, πόσο μάλλον να τη βοηθήσει.

Ωστόσο, έχει τη στήριξη του συζύγου της, Χαλίλ Χασέμ, που επίσης δέχεται σεξιστικές επιθέσεις και σχόλια.

«Με αποκαλούν γραμματέα της, γκουβερνάντα της, αλλά δεν με ενδιαφέρει» λέει.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι έχει διορίσει τέσσερις υπουργούς γυναίκες, από τότε που ήρθε στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2014, διακινδυνεύοντας πολιτικό κόστος και απώλειες ψήφων.

Πέρυσι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Αφγανιστάν είχε προταθεί γυναίκα για το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά όταν απορρίφθηκε η πρότασή του από το κοινοβούλιο διόρισε έναν άνδρα στη θέση αυτή.

Απέρριψε, επίσης, την πρώτη γυναίκα κυβερνήτη στην κεντρική επαρχίας Γκορ, τη Σέμα Τζοϊγιέντα (βλ. σχετικό δημοσίευμα του Μωβ), μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, που προκλήθηκαν από θρησκευτικούς ηγέτες και συντηρητικούς πολιτικούς και σήμερα υπάρχουν φόβοι ότι την ίδια τύχη μπορεί να έχει σύντομα και η Μουράντι.

πηγή: insideoutborders.com