Πολίτες ξυλοκόπησαν δημοσιογράφο (έγκυο) στην Τουρκία για “απρεπές ντύσιμο”

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Αν  η περίπτωση δολοφονίας της Ντιλέκ Ντογάν τον Οκτώβριο του 2015 από το μίσος αστυνομικού (προϊόν της πατριαρχικής  και σουνιτικής ταυτότητας) αφορούσε την εγκληματική συμπεριφορά ενός αστυνομικού, σήμερα μετά το «αποτυχημένο πραξικόπημα» οι ίδιοι οι πολίτες  αυτοδικούν αναπαράγοντας πολιτικές του τουρκικού καθεστώτος  με  νομική κάλυψη για τη χρήση βίας, που έχει  μετατραπεί σε ένα τέρας που σκοτώνει εν ψυχρώ αθώους πολίτες.

Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία φαίνεται ότι εκτός από το πλούσιο παρελθόν τους απέκτησαν ζωηρό μέλλον.  Αυτή τη φορά θύμα ξυλοδαρμού έπεσε η γραμματέας της εφημερίδας Evrensel, Χαζάλ Ολμέζ. Το περιστατικό σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η Χαζάλ Ολμέζ  πήγαινε στο σπίτι της στην περιοχή Κοτσαμουσταφαπασά, όταν της επιτέθηκαν τρία άτομα, δύο εκ των οποίων ήταν γυναίκες που είχαν καλυμμένο το κεφάλι τους με την ισλαμική μαντίλα. Όπως αναφέρει η Χαζάλ είχε σχολάσει από τη δουλειά: «Πήγαινα σπίτι από τον δρόμο που χρησιμοποιώ καθημερινά. Ξαφνικά, κάποιος μου τράβηξε τα μαλλιά από πίσω. Όταν γύρισα είδα μία γυναίκα να φορά μαντίλα και την ρώτησα γιατί τράβηξε τα μαλλιά μου, αλλά εκείνη άρχισε να μου επιτίθεται» είπε η Ολμέζ, μιλώντας στην εφημερίδα όπου εργάζεται.

Η γυναίκα, η οποία είναι έγκυος 6 μηνών, πρόσθεσε ότι τα άτομα που της επιτέθηκαν την κατηγόρησαν για «προδοσία».
Ένας άνδρας, ηλικίας 26 – 27 ετών ήρθε κοντά της και άρχισε να της φωνάζει: «Υπάρχουν και άλλοι τέσσερις που έχουμε προσέξει στη γειτονιά. Θα έρθει και η σειρά τους». Ο άνδρας κλώτσησε την έγκυο στον αστράγαλο, με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει στο έδαφος.
«Κάλεσαν και άλλους να μου επιτεθούν. Ήθελαν να με λιντσάρουν» αναφέρει η Χαζάλ στην εφημερίδα. Οι δράστες της επίθεσης συνέχισαν να την χτυπούν, ενώ κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν προσφέρθηκε να βοηθήσει. Ακόμη κατηγόρησαν την γυναίκα ότι στηρίζει το κίνημα του Γκιουλέν, λέγοντάς της: «Γιατί φοράς αποκαλυπτικά ρούχα; Στηρίζεις το πραξικόπημα και τον Γκιουλέν». Τελικά, μία 60χρονη γυναίκα έσπευσε να σώσει την έγκυο.

Η Χαζάλ καταγγέλλει στην Χουριγιέτ πως αν και ο γιατρός την εξέτασε και είδε τα τραύματα της, δεν της έδωσε σχετική αναφορά για να μπορεί να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία.
«Μπορείς να πας στην αστυνομία και να καταθέσεις μήνυση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ευτυχώς δεν κατάλαβαν ότι ήσουν έγκυος, αλλιώς θα είχαν πειράξει το παιδί σου» φέρεται να της είπε ο γιατρός.

Από το 2013 γνωρίζουμε  τα σχετικά με τη βία κατά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην Τουρκία το οποίο είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα.* Ωστόσο στην προκείμενη περίπτωση είναι ολοφάνερο ότι ο γιατρός δεν εξέδωσε σχετική αναφορά για το περιστατικό ξυλοδαρμού γιατί η Τουρκία ζει στην σκιά πολιτικού τρόμου στο εσωτερικό της.
Η απαίτηση του λαού για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερίες και δικαιώματα, συνεχώς καταπνίγεται με καταπίεση, με τρομοκρατία, με πολεμικές επιχειρήσεις, με αποκλεισμούς περιοχών, συλλήψεις, κρατήσεις κτλ. Ο «Σουλτάνος»  Ερντογάν ισοπεδώνει κάθε αντίσταση και αντιπολίτευση που θα βρίσκει μπροστά του μετά το «αποτυχημένο πραξικόπημα». Με σημαία την εγκαθίδρυση και σταθεροποίηση του «απειληθέντος δημοκρατικού πολιτεύματος» ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία – καταστολή και οι πατριαρχικές αντιλήψεις που από καιρό ο Ερντογάν καλλιεργούσε (και έχουμε συχνά αναφέρει στο Μωβ) έχουν επικρατήσει κατά κράτος στη γείτονα χώρα.

ΠΗΓΕΣ: http://www.topontiki.gr, http://news.in.gr, http://www.pronews.gr, http://www.newsbomb.gr

* Σε έρευνα που έγινε στο χώρο της υγείας σε 81 επαρχίες της Τουρκίας το 44% των ερωτηθέντων είπε πως έχει δεχτεί τουλάχιστον μια φορά επίθεση στην καριέρα του. Το καθεστώς αυτό μας είχε γίνει γνωστό από την περίπτωση επίθεσης ασθενών σε έγκυο γιατρίνα. Η Türkan Akın φυσίατρος και ορθοπεδικός που εργάζεται στο Κρατικό Νοσοκομείο Iğdır, το 2013 δέχτηκε επίθεση. Εξέταζε ασθενή όταν τρεις γυναίκες μπήκαν στο δωμάτιο. Η γιατρός τους ζήτησε να βγουν από το εξεταστήριο και να περιμένουν έξω. Τότε εκείνες εξαγριώθηκαν και την ξυλοκόπησαν, παρ’ όλο που ανέφερε ότι είναι έγκυος..