Απόπειρα αυτοκτονίας 14χρονης στα κρατηρήρια αλλοδαπών γυναικών στο Ελληνικό

Share2016-01-10-4d810f4cde2db67ecc521a0ae46b2db09b871997aedad7d9930bb630240d1fb9-Picture_jpg

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Την Τρίτη 2 Αυγούστου η Φ, 14χρονη μετανάστρια από το Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας. Η Φ. ήταν κρατούμενη εδώ και 2 μήνες στα κρατητήρια μεταναστριών Ελληνικού, ενώ είναι ανήλικη και συνεπώς απαγορεύεται η κράτησή της σ’ αυτόν τον χώρο. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές μετά από επιτόπια παρουσία, στο χώρο αυτό κρατούνται συχνά μητέρες με τα παιδιά τους, παρά το ότι απαγορεύεται η κράτηση παιδιών, ενώ έχουμε βρει και αιτούσες άσυλο από Συρία.

Δυστυχώς, πρακτικές που είχαν στηλιτευθεί για πολλά χρόνια από το αντιρατσιστικό κίνημα και είχε δοθεί η ελπίδα ότι θα σταματήσουν με τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται αδιαλείπτως. Όσον αφορά το Μωβ, έχουμε δεσμευθεί σε τακτικότερες επισκέψεις, που συνήθως φέρνουν κάποια θετικά αποτελέσματα μετά από τις καταγγελίες που κάνουμε όταν βρίσκουμε παράνομη κράτηση. Βέβαια, η κράτηση αλλοδαπών για απέλαση είναι απεχθής και ακατάλληλη, ενώ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις προσώπων που έχουν κάνει ποινικά αδικήματα. Οι περισσότερες έχουν συλληφθεί χωρίς χαρτιά, πολλές από τις οποίες έχουν διαμείνει στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Ευτυχώς, η μικρή κοπέλα βγήκε από το νοσοκομείο, αλλά πρέπει επειγόντως να βρεθεί γι’ αυτήν κατάλληλος χώρος φυλοξενίας και όχι να συνεχιστεί η κράτησή της.

Την πληροφορία για την απόπειρα αυτοκτονίας, πήραμε από δημοσίευμα στο https://www.kar.org.gr/2016/08/08.

Οι φωτογραφίες στην αρχή, είναι από παλιότερες επισκέψεις στα κρατητήρια, σε συνεργασία με την Ένωση Αφρικανών Γυναικών με την οποία το Μωβ συνεργάζεται συστηματικά.