Από την Τουρκία στη Λέσβο, μια συμβολική χειρονομία φιλίας

 Της Kerry Kolasa-Sikiaridi – 23 Αυγούστου, 2016

Σε μια συμβολική χειρονομία τουρκο-ελληνικής φιλίας, η τουρκάλα κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων Seda Kansuk, κολύμβησε τα 11 χιλιόμετρα απόστασης μεταξύ της τουρκικής ακτής και της Εφταλού της Λέσβου. Πρόκειται για μια διαδρομή που οι μετανάστριες και οι μετανάστες που φεύγουν από τις ζώνες συγκρούσεων ακολουθούν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή. Η ελληνική ομάδα πολιτών για την συνύπαρξη, βοήθησε στην διοργάνωση της κολύμβησης της 45χρονης κολυμβήτριας, ενώ πολλοί από τους εθελοντές και τις εθελόντριες κολύμβησαν τα τελευταία 150 μέτρα.

Σύμφωνα με την Οργάνωση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μέχρι τις 21 Αυγούστου είχαν φθάσει στη Λέσβο μόνο για το 2016 από την τουρκική ακτή, 92,881 μετανάστριες και μετανάστες.

Ο αριθμός των μεταναστριών και μεταναστών που έφθαναν στην Ελλάδα προσπαθώντας να διαφύγουν από τις χώρες τους και να εισέλθουν στην ΕΕ είχε μειωθεί μετά την συνφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνήφθη τον Μάρτιο του 2016, η οποία προβλέπει ότι οι μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, αλλά κατά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αστάθεια στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, και η συμφωνία αυτή είναι εύθραυστη.

Από τους μετανάστες και μετανάστριες που έχουν εισέλθει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από αυτή την οδό το 28% είναι από Συρία, 25% από το Αφγανιστάν, 15% από το Ιράκ, 4% από το Πακιστάν και 3% από Ιράν. Ένα 4% είναι από διάφορες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

– See more at: http://greece.greekreporter.com/2016/08/23/turkish-swimmer-makes-11km-swim-from-turkey-to-lesvos-as-symbolic-gesture/#sthash.9bVHmc1r.dpuf