Οι εταιρίες Bayer και Monsanto γιγαντώνονται μέσα από τη συγχώνευσή τους

Η επικίνδυνη ενεργή ουσία Glyphosate του φυτοφαρμάκου της Monsanto “RoundUp” , βρέθηκε σε 14 δημοφιλείς γερμανικές μπύρες

Συντάκτρια: Βιβή Συργκάνη |

Το φυτοφάρμακο Roundup της Monsanto, που χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο καθώς και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (IARC), κατέταξαν την ουσία glyphosate, βασικό συστατικό του φυτοφάρμακου της Monsanto Roundup, στις  “πιθανόν καρκινογόνες για τους ανθρώπους”.
Το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο στο Μόναχο διεξήγαγε δοκιμές στις 14 μπύρες με τα υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων στη Γερμανία και διαπίστωσε ότι όλες περιείχαν ίχνη του φυτοφαρμάκου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μπύρες της ζυθοποιίας Hasseröder είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα στο φυτοφάρμακο – με 29,74 μικρογραμμάρια ανά λίτρο μπύρας.
Τα χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στις μπύρες της βαυαρικής Augustiner, με 0,46 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr

Αυτό όμως είναι πταίσμα, μπροστά στον ανεξέλεγκτο κολοσσό που υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί με τη συγχώνευση, όπως παρουσιάζεται στο άρθρο που ακολουθεί

bayer-kreuz
Η Bayer εξαγόρασε τη Monsanto
66 δισ. δολάρια ήταν το τίμημα της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας όλων των εποχών για γερμανική εταιρεία

Συντάκτρια: Αρτεμις Σπηλιώτη

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες, μεταξύ δύο κολοσσών, ενός γερμανικού και ενός αμερικανικού, είναι πλέον γεγονός, έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών.

Η εταιρεία χημικών και φαρμάκων Bayer επιβεβαίωσε ότι εξαγόρασε έναντι 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων την αμερικανική Monsanto, που εξειδικεύεται στην παρασκευή εντομοκτόνων και γενικά τροποποιημένων σπόρων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για φέτος και τη μεγαλύτερη όλων των εποχών για γερμανική εταιρεία, ξεπερνώντας τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ Daimler και Chrysler το 1998.

Ο νέος κολοσσός που θα δημιουργηθεί θα ελέγχει πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και εντομοκτόνων και η συμφωνία θα επισημοποιηθεί μετά την έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε και των ΗΠΑ, με την Bayer να εκτιμά ότι θα πάρει το πράσινο φως μέχρι τα τέλη του 2017.

Ακόμα όμως και αν δεν δοθούν οι εγκρίσεις των εποπτικών αρχών, η Monsanto είναι… εξασφαλισμένη καθώς σε αυτή την περίπτωση η συμφωνία με την Bayer προβλέπει ρήτρα 2 δισ. δολαρίων.

Ανησυχούν τα συνδικάτα

Η Bayer θα καταβάλει περίπου 129 δολάρια ανά μετοχή ή 66 δισ. δολάρια, έναντι προηγούμενης προσφοράς για 127,5 δολάρια/μετοχή.

Σύμφωνα με το ΒΒC, γεωργικές ενώσεις και συνδικάτα εκφράζουν τις ανησυχίες τους μήπως οι συγχωνεύσεις που δημιουργούν τόσο μεγάλες επιχειρήσεις περιορίσουν τις επιλογές των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους και πιέσουν ανοδικά τις τιμές των γεωργικών προϊόντων.

Η Bayer, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των γεωργικών προϊόντων αλλά είναι ευρέως γνωστή για φαρμακευτικά προϊόντα όπως η ασπιρίνη, θα καταβάλει το τίμημα της εξαγοράς τοις μετρητοίς, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τη Monsanto, τη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής εντομοκτόνων στον κόσμο, είναι διάσημη για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους που παράγει.

Οπως μετέδωσε το BBC, «η χρήση των σπόρων αυτών είναι ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ, αλλά τα μέχρι στιγμής σχέδιά της να επεκτείνει τη χρήση τους στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μαχητικές διαμαρτυρίες από οικολόγους ακτιβιστές»

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, εκτίμησε ότι η εξαγορά της Monsanto θα ωφελήσει όχι μόνο την ίδια την επιχείρηση, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες αλλά «και την κοινωνία εν γένει».

«Χαμένοι οι αγρότες»

Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχει ο καθηγητής στο βρετανικό Warwick Business School Τζον Κόλι: «Η εξαγορά από την Bayer της παραγωγού των σπόρων-Φρανκενστάιν Monsanto πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μια ιστορία τρόμου τόσο για την Bayer όσο και για τους πελάτες της, τους αγρότες».

Οπως εξήγησε «οι αγρότες θα βγουν χαμένοι καθώς θα γίνουν στρογγυλοποιήσεις στις τιμές των προϊόντων με αποτέλεσμα να ανεβούν. Ασφαλώς η Bayer θα πετύχει οικονομίες κλίμακος με την εξαγορά, αλλά θα πρέπει να πληρώσει τεράστιο premium που φτάνει το 45%».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών