Υπάρχει Σεξουαλική Παρενόχληση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;

Diktiospartakos.blogspot.com

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Όπως τονίζουν δημοσιογραφικά σαιτ το σοβαρότατο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών αλλά και ανδρών στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι χαρακτηριστικό όλων των σύγχρονων στρατών. Αγκαλιάζει το σύνολο των Μισθοφόρων και ολόκληρη την Ιεραρχία, αφού άλλοι εκμεταλλεύονται τη θέση εξουσίας έναντι των υφισταμένων, άλλοι εκμεταλλεύονται τον σεξισμό που κυριαρχεί, ενώ σε κάθε περίπτωση οι όροι στρατολόγησης και  διαμόρφωσης ενός μισθοφορικού σώματος, που πρωταγωνιστεί σε επεμβάσεις και αναλαμβάνει ρόλο Στρατού Κατοχής, αποτελεί το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη τέτοιου είδους παραβατικών συμπεριφορών.

Και όπως συχνά συμβαίνει στα σύγχρονα πεδία μαχών, όπου είναι δύσκολο να διακρίνεις ή να ενδιαφερθείς για τη διάκριση εχθρού και φίλου, έτσι και στο εσωτερικό των στρατιωτικών σχηματισμών, τα βάρβαρα ένστικτα θα εκδηλωθούν και εναντίον αυτών που φορούν την ίδια στολή!  Αφού τέτοιου είδους Υπανθρώπους Ράμπο απαιτεί ο σύγχρονος Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός και οι πόλεμοι του, που ολοένα δυσκολότερα διακρίνεις τον Μισθοφόρο Πολεμιστή από τη Δύναμη Καταστολής, καθώς οι ρόλοι αλληλοδιαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται.

Και αν κατά διαστήματα, στο εξωτερικό, όλα αυτά έρχονται στο προσκήνιο μέσα από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις και το στρατιωτικό κατεστημένο να λάβει μέτρα.

nrm_1409070878-20140421_zaf_cv4_001

21 Απριλίου, 2014 – San Diego, Calif. – Η Melissa Bania κρατά ένα πανό πριν να το κρεμάσει στην πεζογέφυρα απέναντι από την είσοδο της Ναυτικής Εγκατάστασης του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο San Diego.

numberones_3381881b
Η Rebecca Crookshank ήταν στη στρατιωτική αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου, RAF, όπου υπέστη σεξουαλική παρενόχληση – Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα το 2014

moon_2403634b

Η Madeleine Moon, βουλεύτρια των Εργατικών, κάνει καμπάνια ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση στις Ένοπλες δυνάμεις για πολλά χρόνια. Λέει ότι αυτή μπορεί να είναι μια περίπτωση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά. “Το καταθλιπτικό είναι ότι ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι αυτό σέρνεται. Και όμως, έχουμε ακόμα μια αναφορά που φωτίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος.

Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις και η στρατιωτική ηγεσία σφυρίζουν αδιάφοροι, καθώς έχοντας επιβάλλει ένα καθεστώς ατιμωρησίας και συγκάλυψης, τα θύματα των επιθέσεων σπάνια καταγγέλλουν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αφού όχι μόνο «δε θα δουν να λάμπει η Δικαιοσύνη, αλλά θα δεχτούν εκ νέου επίθεση.

Το Υπουργείο Άμυνας  γνωρίζει το πρόβλημα αλλά παριστάνει ότι δεν υπάρχει!

Και φυσικά τα περιστατικά αυξάνονται. Και μάλιστα, όχι μόνο στον Στρατό Ξηράς, αλλά στα Επιτελεία ή στο Πολεμικό Ναυτικό που χαίρει κάποιας αίγλης για τα «φρονήματα του»!

6

Τα περιστατικά μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, αλλά σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν τη μορφή επίσημων καταγγελιών. Εμείς αναλαμβάνουμε να φωτίσουμε αυτή την άθλια και σκοτεινή πτυχή των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώνουμε Αλληλέγγυοι στα θύματα και τους καλούμε να αποκαλύψουν την βαναυσότητα που υπέστησαν, θεωρώντας μας συμπαραστάτες στον αγώνα δικαίωσης τους.
Όπως και τα δύο τελευταία περιστατικά τα οποία έγιναν γνωστά στο Militaire.gr. Το ένα αφορά σε γυναίκα υπαξιωματικό που υπηρετούσε σε γραμματεία Ανωτάτου, στην οποία προτάθηκε από δύο διαφορετικούς άνδρες συναδέλφους της, που υπηρετούν και οι δύο μαζί σε “θέση κλειδί”, να “διευκολυνθεί” και να μην πάει σε υπηρεσία επί πλοίου. Όχι φυσικά χωρίς ανταλλάγματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση. Η κοπέλα φυσικά προτίμησε την υπηρεσία στο πλοίο αλλά δεν κατήγγειλε το περιστατικό. Προφανώς φοβούμενη την μετέπειτα καριέρα της και φυσικά, ότι δεν θα έβγαζε άκρη.

Το δεύτερο περιστατικό έχει γίνει γνωστό  σε αξιωματούχο του ΥΠΕΘΑ, πάλι όμως χωρίς να έχει τη μορφή επίσημης καταγγελίας. Σ΄ αυτή τη περίπτωση ο “πρωταγωνιστής” των ανήθικων προτάσεων έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, αλλά με άλλη αιτιολογία!
Για να λύσεις ένα πρόβλημα, ή έστω να το αντιμετωπίσεις εν μέρει θα πρέπει να αναγνωρίσεις την ύπαρξή του. Κι εδώ στην Ελλάδα απέχουμε ακόμη κι απ΄ αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση έχει γίνει το 2011 στο Γ΄Σώμα Στρατού. Και σ΄ αυτή τη περίπτωση δεν έγινε απολύτως τίποτα!

Η καταγγελία που είχε κάνει τότε η γυναίκα στέλεχος των ΕΔ έχει σημασία να διαβαστεί:

“Καταγγελίες για κακοποίηση – μεταχείριση – χειραγώγηση του γυναικείου (και μη) προσωπικού του Γ΄ ΣΣ/NDC-GR, από αξιωματικό και με ανοχή μέχρι και της σημερινής ηγεσίας του, οι οποίοι αν και ενημερώθηκαν για τα γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του ως συνεργάτης κορυφαίου στελέχους του Γ’ ΣΣ/NDC επί πενταετίας, και την μετέπειτα μετακίνηση του σε μονάδα της 71 Α/Μ ΤΑΞ, δυστυχώς κώφευσαν διακριτικά.
Κατά την περίοδο αυτή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά δύο (2) γυναίκες υπαξιωματικοί – υφιστάμενοι του εν λόγω Αξκού, μία (1) Μόνιμη Υπάλληλος και τέσσερις (4) γυναίκες αξκοί – υπξκοί του Στρατοπέδου.
Από τον εν λόγω Αξιωματικό δημιουργήθηκαν ερωτικές κρούσεις, επιτυχείς και μη, με αποτέλεσμα το κλίμα εκφοβισμού, εκβιασμού, με “έργα και λόγια”, και παραινέσεις του ιδίου σε ένοχες σιωπές. Οι ερωτικές συνευρέσεις μαζί του, με χρηματικό (;) αντάλλαγμα ή όχι, συνεχίστηκαν και με κυρίες  της πόλης, μιας που το πρωτόκολλο του Σχηματισμού ευδοκιμεί για δημόσιες σχέσεις σε εκδηλώσεις, οι οποίες σε προσωπικές συναντήσεις με τους εκάστοτε διοικητές του Σχηματισμού (ραντεβού σαφώς κλεινόταν από τον ίδιο) αποκόμιζαν οι μεν (γυναίκες πολίτες) από τους δε (στρατιωτικούς) “κάτι” και ίσως τούμπαλιν.
Εντός και εκτός του Στρατοπέδου, αλλά και εντός του γραφείου του ιδίου, η ύπαρξη κρυφής κάμερας στο χώρο διανυκτέρευσης – εκτέλεσης υπηρεσιών των γυναικών – οργάνων υπηρεσίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Υπεύθυνος – υπόλογος για την τοποθέτηση και της κάμερας και των διανυκτερεύσεων ήταν ο ίδιος διαιρώντας και βασιλεύοντας επί πενταετίας με την ανοχή -αντοχή καμπόσων Αντιστρατήγων, παραδίδοντας τον ο ένας στον άλλον, σαν σκυτάλη επαγγελματισμού, γνώσης γνώμης και ηθικής (!).
Συνεπώς τα παραπάνω “θύματα” δεν αφορούσαν μόνο (;) υφιστάμενες και εργασιακά εξαρτώμενες από αυτόν άλλα και “θύμα-θύτης” στη “δράση” του η σύζυγος του, που αιτήθηκε ή ίδια τη συνδρομή των υπαξιωματικών γυναικών – εργαζομένων του συζύγου της, στην παρακολούθησή του, εξαιτίας παλαιοτέρας μοιχείας από μέρους του, σε παρελθόντα έτη, και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους εργαζομένους “γνωρίζω κάτι αλλά δεν μιλώ – δεν με αφορά”, ένας Σχηματισμός χωρίστηκε σε πηγαδάκια συζητήσεων αν μη τι άλλο εξευτελιστικού και ατιμωτικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές τους ιδίους εντός Στρδου και επί τα αυτά!
Ο κυβερνοχώρος δεν έμεινε πίσω μιας και η χρήση του facebook και σε αυτόν τον τομέα ήταν ιδανικό έδαφος τέτοιου είδους συζητήσεων και σχολιασμών.
Τα θλιβερά έως απαξιωτικά γεγονότα σαφώς δεν τιμούν την ιδιότητα κανενός και ειδικά την ιστορία μεγάλων και ενδόξων σχηματισμών όπως είναι αυτό του Γ’ ΣΣ και των άξιων στελεχών που το επάνδρωσαν και το επανδρώνουν. Ίσως όμως να συνεχίζονται, αφού με την σιωπή να κυριαρχεί, αφήνουμε “διάδρομο και αέρα” στα επόμενα και μη θύματα και θύτες με την άμεση και άνιση διάκριση και εκμετάλλευση του προσωπικού, καταργώντας όποιες ανθρώπινες έννοιες, αξιοπρέπειας και τιμής της στολής ή όχι. Κάποιος πρέπει να κουνήσει το δέντρο για να πέσει ο καρπός και ίσως τώρα να είναι η ώρα του “ωριμάζω”.
Ίσως και οι συναισθηματικές δεσμεύσεις κουμπαριών με τέως ανώτατο αξιωματικό να το υποβοηθούν και να το επιτρέπουν;
Η προσωπική γνωριμία με Αρχηγούς να το παγώνει; Μπορεί. Πιθανόν όποια ή όποιος διατελέσει  υπό τας “διαταγάς” του εν λόγω Αξκού και τυχόν τον αμφισβητήσει με σθένος φωνάζοντας δυνατά  “όχι” στη χρήση – κατάχρηση όποιας εξουσίας του παραπάνω από όσο χρειάζεται και να μην υποπέσει και στην ερωτική εκμετάλλευση και υποδούλωσή του, να περάσει τα πάνδεινα ενός ψυχολογικού πολέμου με “συναδέλφους αεροδιάδρομους” και ο κατάλογος με τη λίστα των εργαζόμενων θυμάτων, να μεγαλώσει. Θα ήταν ευχής έργο να αποφευχθεί το συντομότερο δυνατόν το χειρότερο ελπίζοντας για το καλύτερο των Ε.Δ. και των στελεχών, που ευτυχώς, δεν είναι μόνο “έτσι”, με τη βοήθεια της παρούσας δημοσίευσης.

ΠΗΓΗ: ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Ενδιαφέρον σχετικό άρθρο στο The Telegraph, πριν ένα χρόνο, για υπόθεση της Βρετανίας. http://www.telegraph.co.uk/women/womens-life/11751718/Sexual-harassment-in-the-UK-Armed-Forces-The-dark-truth.html

x1460723112174-jpg-pagespeed-ic-r51vpff1hv

Βιβλίο που έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ για την σεξουαλική επίθεση και την σεξουαλική παρενόχληση στο στρατό των ΗΠΑ.

Εδώ, μιλούν γυναίκες στρατιωτικοί στις ΗΠΑ – http://www.cosmopolitan.com/politics/a30465/mary-calvert-military-sexual-assault-photos/