Ντόναλντ Τραμπ κλπ… Όταν οι σεξιστικές επιθέσεις ανατρέπουν προέδρους

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Πού να το πίστευε άνθρωπος ότι τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ πριν δέκα χρόνια θα έβγαιναν στη δημοσιότητα και θα πριόνιζαν οριστικά την πιθανότητά του για την αμερικανική προεδρία…

Να τι είχε πει τότε, ο γνωστός από πολλές άλλες σεξιστικές ατάκες και ενέργειες ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία, ο Τραμπ φορούσε ένα μικρόφωνο και συνομιλούσε με τον Μπίλι Μπους, τον παρουσιαστή της εκπομπής «Access Hollywood» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν την βιντεοσκόπηση μέρους μιας εκπομπής.

«Προσπάθησα να την πηδ….ω. Ήταν παντρεμένη», ακούγεται να λέει ο Τραμπ. «Την προσέγγισα σαν να ήταν πουτ…α αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω».

Ο τωρινός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μιλούσε για την έλξη του για όμορφες γυναίκες. «Απλά αρχίζω να τις φιλάω», είπε. «Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις», πρόσθεσε. «Τις πιάνεις από τον πισ…. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες», συνέχισε.

Μετά το σάλο που φυσιολογικά προκλήθηκε και το “άδειασμά” του από πλήθος στελεχών του κόμματός του, ανάρτησε ένα βίντεο Facebook, ζητώντας τη συγγνώμη του για τα σεξιστικά του σχόλια για τις γυναίκες που ήλθαν στη δημοσιότητα, αλλά χαρακτήρισε τα επίμαχα βίντεο ως «περισπασμό» από τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα.

Δεύτερο λάθος, δεύτερη περιφρόνηση προς τις γυναίκες, αφού ο σεξισμός και η πλήρης απαξίωσή τους δεν είναι, γι’ αυτόν, “φλέγον πολιτικό ζήτημα”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αμολάει σεξιστικές ατάκες, αλλά και κάνει πράξεις παραβίασης της αυτονομίας των γυναικών βασισμένος στην κατάχρηση εξουσίας, αφού, όπως λέει, “Όταν είσαι σταρ, σε αφήνουν να το κάνεις”. Έχει στο παρελθόν δεχτεί κριτικές για σεξισμό και για εξευτελιστικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί για να περιγράψει γυναίκες, ανάμεσα τους και την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

imrs-php

Η γλώσσα του σώματος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του δεύτερου ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων, αναλύθηκε ως απειλητική εναντίον της Κλίντον

Αλλά οι σκοτούρες του δεν τελείωσαν εδώ. Άρθρο στους “New York Times” την Τετάρτη έχει τίτλο “Δυο ακόμη γυναίκες αποκαλύπτουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ τις άγγιξε με ακατάλληλο τρόπο”, καταγράφοντας τα περιστατικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δυο ακόμη γυναίκες έρχονται να κατηγορήσουν τον Τραμπ ότι τις φιλούσε και τις έπιανε χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε συνέχεια του πρόσφατου υλικού με τα σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες. Ο Τραμπ έσπευσε να ζητήσει από την εφημερίδα την ανάκληση του άρθου, αλλά ο δημοσιογράφος Dean Baquet δήλωσε “Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι αυτή η ιστορία εμπίπτει στο καθήκον της δημοσιογραφίας, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που βασίζεται στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την προβολή του βιντεοσκοπημένου υλικού και των σχολίων του (Ντόναλντ Τραμπ) που είδαν τη δημοσιότητα”.

Αρκετοί ακροδεξιοί πολιτικοί, όπως ο Φάραγκαν της Βρετανίας είπαν ότι κακώς έκανε τέτοιες δηλώσεις ο Τραμπ πριν δέκα χρόνια, αλλά αυτά είναι αντρικές κουβέντες, λέγονται σε όλες τις αντρικές συντροφιές και στις μπιραρίες. Αυτό ήταν το πνεύμα των δηλώσεων πολλών από τους επιμένοντες υποστηρικτές του. Και δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια, αλλά κάτι έχει αλλάξει όσον αφορά τα δημόσια πρόσωπα και την δημόσια αντιμετώπιση των γυναικών.

Βέβαια όλο αυτό το σκηνικό ευνοεί πολύ την υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, η οποία εκμεταλλεύεται τα κακουργήματα του Τραμπ αλλά η ίδια το βούλωνε όταν παρόμοια έκανε ο πρόεδρος σύζυγός της, και τον στήριζε. Βέβαια η Κλίντον έχει πολλές άλλες καταγγελίες εναντίον της τις οποίες εκμεταλλεύεται ο ακροδεξιός, αλλά καμιά αναλογία. Οπότε, θεωρείται πλέον ως το “μικρότερο κακό” και με αυτό το σκεπτικό φαίνεται ότι θα σαρώσει. Όμως εμείς δεν ξεχνάμε ότι υπάρχει και άλλη, μικρή υποψήφια για πρόεδρος των ΗΠΑ, η φεμινίστρια, οικολόγα και εναλλακτική Τζιλ Στάιν, την οποία θα προτιμούσαμε για πολλούς λόγους, και η οποία διακηρύσσει ωραιότατα ότι δεν επιλέγουμε το μικρότερο κακό αλλά το μεγαλύτερο καλό. (Βλ. Μωβ, Τζιλ Στάιν: Πράσινη διεκδικήτρια του Λευκού Οίκου, από τον Θανάση Τσακίρη).

index

Τζιλ Στάιν

Ο Ντόναλντ έχει υποτιμήσει τις γυναίκες σε απίστευτο βαθμό, χωρίς να θυμάται τι έπαθαν άλλοι πρόεδροι ή μεγαλοαξιωματούχοι όταν πρόσβαλαν με κακουργηματικούς τρόπους κάποιες γυναίκες, όπως ο Ντομινίκ Στρος Καν που τον έκοψε στο γόνατο μια καμαριέρα, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής βουλής των ΗΠΑ Ντένις Χάστερτ (Μάιος 2016), που κατέληξε στη φυλακή σε μεγάλη ηλικία (74 ετών) για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών όταν ήταν προπονητής, πριν 40 χρόνια, όπως ο οικολόγος αντιπρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ντενί Μποπέν που εξαναγάστηκε να παραιτηθεί (Μάιος 2016) κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση, όπως ο όγδοος πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ που καταδικάστηκε το 2011 σε 7ετή φυλάκιση για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση, παρενόχληση μαρτύρων και άλλα, μετά από δικαστικό μαραθώνιο 4 ετών, όπως ο Σιλβάν Σαλόμ, αντιπρόεδρος της ισραλινής κυβέρνησης, που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από αρκετές γυναίκες συνεργάτιδες (Δεκ. 2015).

dominique-strauss-kahn1

Ντομινίκ Στρος Καν

moshe-katsav-006

Ο Μοσέ Κατσάβ μεταφέρεται κρατούμενος

 salom_1317200124216-medium

Ο Σιλβάν Σαλόμ

a3b22df300-660x330

Ο Ντενί Μποπέν

chg_jxswgaaeomv

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις των μεγαλόσχημων που με περισσή έπαρση επιτίθονταν στις γυναίκες χωρίς φραγμό, πίσω από τις καταγγελίες υπήρξε συμπαράσταση από γυναικείες οργανώσεις ώστε να καταδικαστούν από τη δικαιοσύνη. Οπότε, φοβού τις γυναίκες, λέμε σε κάθε τέτοιο υποκείμενο.

Το σημαντικό είναι, ότι μετά από κάθε καταγγελία κάποιου που κάνει πάταγο, ακολουθούν άλλες γυναίκες που δεν τολμούσαν να καταγγείλουν και ξαφνικά παίρνουν το θάρρος και “σπάνε τη σιωπή”, όπως λέει το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα. Αυτό έχει γίνει σε όλες τις περιπτώσεις που καταγράφουμε, με περιστατικά που είναι ένα, πέντε, δέκα και περισσότερα χρόνια πριν. Και γνωρίζουμε από την ελληνική σκηνή των προβεβλημένων ανδρών στον πολιτικό χώρο κάθε απόχρωσης, στα Πανεπιστήμια με σεβαστούς καθηγητές, στο συνδικαλιστικό κίνημα με λαοπρόβλητους συνδικαλιστές, πολλές τέτιες πράξεις, και πολλά τέτοια υποκείμενα, που ενώ “συζητιούνται” και κουτσομπολεύονται, οι γυναίκες δεν τολμούν να τους καταγγείλουν. Και έχουμε κάνει φακέλους, που κάθε φορά που δίνεται η ευκαιρία, κάποιος θα ανοίγει.

Οπότε, όσοι, συνήθως πορνόγεροι (χωρίς ρατσισμό για την ηλικία – τον ρατσισμό αυτό τον ασκούν οι ίδιοι επιτιθέμενοι σε νέες κοπέλες) κοιμούνται ήσυχοι γράφοντας στα τεφτέρια τους με υπερηφάνεια τις ατιμώρητες παρενοχλήσεις τους ή κακουργήματά τους και τις καταχρήσεις εξουσίας τους, να ξέρουν ότι μπορεί κάποτε να έρθει η σειρά τους. Γιατί, όπως λέει ο Ουμπέρτο Έκο, το κουτσομπολιό είναι η πιο έγκυρη μορφή πληροφόρησης. Και κάποτε αυτή η πληροφόρηση μπορεί να βγει στο δημόσιο χώρο.

4496
Έξω από το γαλλικό κοινοβούλιο, γυναικεία διαμαρτυρία ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση. Φωτό: Dominique Faget/AFP/Getty Images

index

Φεμινιστική διαμαρτυρία έξω από το δικαστήριο του Κατσάβ