Ο Ορθιος Βράχος και οι φυλές των διαδηλωτών

Συντάκτρια: Κορίνα Βασιλοπούλου

Αν και όλη η προσοχή των αμερικανικών ΜΜΕ είναι στραμμένη στην προεκλογική εκστρατεία, στις ΗΠΑ συμβαίνουν και άλλα πράγματα, εξίσου αν όχι περισσότερο ενδιαφέροντα από τους διαξιφισμούς Χίλαρι – Τραμπ.

Οπως ένα οικολογικό και ιθαγενικό κίνημα στη Β. Ντακότα κατά της κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου σε συνδυασμό με απόπειρες φίμωσης και εκφοβισμού εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων.

Χθες, επρόκειτο να παραδοθεί στις Αρχές της Πολιτείας η ρεπόρτερ και παραγωγός του ιστότοπου Democracy Now Εϊμι Γκούντμαν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε εκδοθεί εναντίον της ένταλμα σύλληψης για «καταπάτηση ξένης περιουσίας», κατηγορία στην οποία στη συνέχεια προστέθηκε η «πρόσκληση σε αναταραχή».

Λίγο νωρίτερα, στις αρχές αυτού του μήνα, είχε συλληφθεί και η νεαρή ηθοποιός Σέιλιν Γούντλι, η οποία διαδήλωνε μαζί με άλλους στο ίδιο σημείο. Η Γούντλι κατέγραφε τη διαδήλωση και τη μετέπειτα σύλληψή της από το κινητό της και την αναμετέδιδε ζωντανά μέσω facebook. Την παρακολούθησαν πάνω από 2,4 εκατομμύρια χρήστες.
Στα νεκροταφεία

Από τον περασμένο Μάιο, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στο Στάντινγκ Ροκ (Ορθιος Βράχος) της Βόρειας Ντακότα, όπου βρίσκεται ένας καταυλισμός της φυλής των Σιου. Στόχος τους, να εμποδίσουν την κατασκευή ενός αγωγού που θα περνά κοντά από τα εδάφη τους για να καταλήξει σε διυλιστήριο κοντά στο Σικάγο.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο υπολογιζόμενου κόστους 3,7 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή ενός αγωγού ο οποίος θα περνά από τέσσερις Πολιτείες: Βόρεια και Νότια Ντακότα, Αϊοβα και Ιλινόι.

Η αφετηρία του θα είναι στην πετρελαιοπηγή του Μπράκεν στη Βόρεια Ντακότα και θα περνά κάτω από τον πυθμένα του ποταμού Μιζούρι. Οι ντόπιοι φοβούνται ότι το πετρέλαιο μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ αντιδρούν και στο γεγονός ότι ο αγωγός θα περνά και μέσα από ιερά νεκροταφεία των Ινδιάνων.

«Δεν είμαστε διαδηλωτές. Είμαστε προστάτες», λένε οι ίδιοι. Ο αγώνας των Σιου στη Βόρεια Ντακότα έχει προσελκύσει πολλούς συμπαραστάτες, ιθαγενείς και μη, απλούς πολίτες αλλά και διάσημους.

Εκπρόσωποι από 90 φυλές Ινδιάνων έχουν έρθει στο Στάντινγκ Ροκ. Ισως για να επαληθευτεί, όπως πιστεύουν οι ντόπιοι, η προφητεία του Μαύρου Ελαφιού, ενός παλιού αρχηγού της φυλής, ο οποίος το 1890 είχε προβλέψει ότι ύστερα από εφτά γενιές όλα τα ινδιάνικα έθνη θα ενωθούν για να σώσουν τη Γη.
Βία on camera

Πάντως, έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Το λόμπι του πετρελαίου εισέπραξε ήδη μια ήττα με τον Keystone XL, τον αγωγό που θα συνέδεε τον Καναδά με το Τέξας, ένα σχέδιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και το έθαψε οριστικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πέρυσι τον Νοέμβριο.

Οπότε, χρειάζεται μια νίκη, έστω και μικρότερη. Γι’ αυτό και απαντά στους διαδηλωτές με βία η οποία δεν πρέπει να βγαίνει στη δημοσιότητα.

Το «αμάρτημα» της Εϊμι Γκούντμαν είναι ότι στις 3 Σεπτεμβρίου κατέγραψε με την κάμερα τις επιθέσεις των σεκιούριτι, που φυλάνε την έκταση στην οποία θα ξεκινήσουν τα έργα, εναντίον διαδηλωτών με σπρέι πιπεριού και σκυλιά.

Το σχετικό βίντεο είχε περισσότερα από 13 εκατομμύρια «χτυπήματα» στη σελίδα του Democracy Now στο facebook και αναμεταδόθηκε από μεγάλα δίκτυα όπως CBS, NBC και CNN.

«Δεν καταπάτησα καμία ιδιοκτησία ούτε προέτρεψα σε αναταραχή», λέει η Εϊμι Γκούντμαν. «Εκανα τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος καλύπτοντας μια βίαιη επίθεση εναντίον γηγενών Aμερικανών διαδηλωτών», συνεχίζει η Γκούντμαν, η οποία κινδυνεύει να παραπεμφθεί σε δίκη, εφόσον ο δικαστής κρίνει ότι ευσταθεί η κατηγορία για υποκίνηση σε αναταραχή. Για «απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου» κάνει λόγο η δημοσιογράφος.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, πάντως, ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον διέταξε την προσωρινή παύση των εργασιών σε τμήμα του αγωγού, αναγνωρίζοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων και τονίζοντας την αναγκαιότητα για καλύτερη διαβούλευση μαζί τους.

Ισως οι αγριότητες που έγιναν λίγες μέρες νωρίτερα στην περιοχή και κατέγραψε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος να έβαλαν και αυτές το λιθαράκι τους. Θα αποφασίσει τελικά όμως η αμερικανική Δικαιοσύνη να «πυροβολήσει τον αγγελιαφόρο»;

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών – 18-10-16