Γυναίκες σε απόγνωση και 12χρονος μαθητής δεύτερης γενιάς σε κέντρο κράτησης αντί στο σχολείο του!

ΤΟ ΜΩΒ

24/10/2016

Γυναίκες σε απόγνωση και 12χρονος μαθητής δεύτερης γενιάς σε κέντρο κράτησης αντί στο σχολείο του!

Μεγάλο το σοκ και η αγανάκτησή μας από την χτεσινή μας επίσκεψη στο κέντρο κράτησης γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στο Ελληνικό, στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεων αλληλεγγύης του Μωβ. Στις δεκάδες απελπισμένων γυναικών που κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες, μεταξύ άλλων και από τη Συρία, έχει προστεθεί και ένα 12χρονο αγόρι, γεννημένο και μεγαλωμένο στην Ελλάδα, με απολυτήριο ελληνικού δημοτικού σχολείου, που κατά τα άλλα δικαιούται την ελληνική ιθαγένεια! Το παιδί, ορφανό από πατέρα, κατέληξε πίσω από τα κάγκελα όταν συνελήφθη η μητέρα του λόγω ληγμένης άδειας παραμονής, και αντί να συνεχίζει τα μαθήματά του στο γυμνάσιο που έχει εγγραφεί στην Αθήνα, βρίσκεται ανήμπορο και κρατούμενο πρακτικά, ή νομικά κατά την αστυνομία «φιλοξενούμενο», χωρίς να φταίει σε τίποτα απολύτως!

Το Μωβ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και ρωτά τις αρμόδιες αρχές:

  • Είναι αυτό το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού που υποτίθεται διασφαλίζει μια δημοκρατική πολιτεία;
  • Είναι αυτό ένα κράτος δικαίου όταν παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα του παιδιού, ακόμα και τα βασικά όπως η ελευθερία κι η εκπαίδευση;
  • Ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος θα λογοδοτήσει για την παράνομη κράτηση του παιδιού αυτού και την διακοπή της υποχρεωτικής εκπαίδευσής του;
  • Για ποια προσπάθεια εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων μιλά η κυβέρνηση όταν το ίδιο το κράτος διακόπτει την εκπαίδευση ενός παιδιού δεύτερης γενιάς που ήταν εξ αρχής μαθητής σε ελληνικό σχολείο;
  • Πότε θα σταματήσει επιτέλους το αίσχος της διοικητικής κράτησης προσφύγων και μεταναστών/τριών;

Κατά την επίσκεψή μας στο κέντρο κράτησης Ελληνικού χτες, Κυριακή 23 Οκτωβρίου, υπήρχαν 38 γυναίκες κρατούμενες από διάφορες εθνικότητες, ακόμα και από χώρες στις οποίες είναι ανέφικτη η απέλαση, ή από χώρες από τις οποίες εξαναγκάστηκαν να φύγουν διότι κινδύνευε η ζωή τους, η σωματική τους ακεραιότητα ή η ελευθερία τους. Μεταξύ άλλων βρήκαμε γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, και εμπόλεμες χώρες της Αφρικής, αιτούσες άσυλο, και γυναίκες που είχαν δικαίωμα για οικογενειακή επανένωση με συγγενείς τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κρατούμενες μας μίλησαν για τα προβλήματά τους και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά μια σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάμεσα σε πολλές τραγικές ιστορίες, συγκλονιστική η περίπτωση κρατούμενης, από Αφρικανική χώρα, η οποία όπως μας κατήγγειλαν συγκρατούμενές της, ήταν μια δυνατή και επικοινωνιακή νέα γυναίκα, αλλά επί δυο εβδομάδες τώρα αρνείται να σιτίζεται, μετά βίας πίνει νερό, δεν μιλάει, δεν σηκώνεται από το κρεβάτι ούτε για να πάει στην τουαλέτα. Οι ίδιες οι συγκρατούμενές της την καθαρίζουν, και δεν την έχει δει, ακόμη, γιατρός, ούτε είχε μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο για ψυχολογική στήριξη, παρότι κάθε μέρα το ζητάνε από τις αρχές των κρατητηρίων οι συγκρατούμενές της, διότι ανησυχούν πολύ για την υγεία της. Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μιλάμε;

Πολλές κρατούμενες δεν γνώριζαν τη νομική τους κατάσταση, τον νόμο και τις διαδικασίες, δεν είχαν λάβει κανένα ενημερωτικό φυλλάδιο σε γλώσσα που να καταλαβαίνουν, σε κάποιες είχαν επιδοθεί αποφάσεις στα ελληνικά χωρίς να τους εξηγηθούν από διερμηνέα, και ρωτούσαν απεγνωσμένα πόσο καιρό θα κρατηθούν και τι τύχη θα έχουν, ζητούσαν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους κ.τ.λ. Εκτός της έλλειψης νομικής συνδρομής και της δυσκολίας, έως αδυναμίας, επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, αλλά και γενικότερα της δυσκολίας επικοινωνίας λόγω έλλειψης διερμηνέων, υπάρχει και προβληματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη, και γενικότερα οι συνθήκες κράτησης είναι ακατάλληλες και απάνθρωπες (όπως άλλωστε έχει κρίνει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζοντας την Ελλάδα).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας μοιράσαμε στις κρατούμενες το φυλλάδιο του Μωβ για το δικαίωμα διεθνούς προστασίας (ασύλου) και ενημέρωση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Το φυλλάδιο αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή σε 5 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά) και το διαθέτουμε ελεύθερα στην ιστοσελίδα μας για προώθηση και ενημέρωση των γυναικών προσφύγων και μεταναστών, κρατουμένων ή μη.

Ευχαριστούμε επίσης το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση και τη Χειραφέτηση από το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο “Εμπρός” για τη συμμετοχή στη δράση μας.

Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη συνέχιση της διοικητικής κράτησης, την επαίσχυντη εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την απαράδεκτη έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης ιδιαίτερα των κρατουμένων γυναικών προσφύγων και μεταναστριών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες σε όλες τις πρόσφυγες και μετανάστριες, και επαναλαμβάνουμε τα πάγια αιτήματά μας να σταματήσει η διοικητική κράτηση προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να ανοίξουν επαρκή και αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Παράνομη είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες!

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου της επόμενης ημέρας:

Ελεύθεροι ο 12χρονος και η μητέρα του από το κέντρο κράτησης Ελληνικού!