Δεύτερη δικάσιμος για κατά συρροή βιασμούς – προκλητικός ο δικηγόρος του κατηγορούμενου

Ρεπορτάζ Σίσσυ Βωβού

Η σημερινή δεύτερη δικάσιμος στη δίκη του κατά συρροή βιαστή στα Εξάρχεια, ξεκίνησε με την κατάθεση του δεύτερου θύματος, μιας νεαρής Νορβηγίδας της οποίας ήταν φανερή η ταραχή και το άγχος. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ακριβής στην εξιστόρηση των γεγονότων και συνεκτική από την αρχή μέχρι το τέλος.  Είχε έρθει στο δικαστήριο μαζί με την μητέρα της.

Η 22χρονη κοπέλα ήρθε στην Ελλάδα στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 για 5ήμερες διακοπές, με σκοπό να συναντήσει μια φίλη της και να περάσει μαζί της τις ημέρες αυτές. Είχε κάνει κράτηση μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικιάσεων Rbnb, και είχε ραντεβού ορισμένο μέσα από την πλατφόρμα, για να παραλάβει το κλειδί σε ορισμένη διεύθυνση, στην οποία πήγε κατευθείαν από το αεροδρόμιο με ταξί.

Εκεί συνάντησε τον κατηγορούμενο, ο οποίος της είπε ότι δεν έχει ακόμα το κλειδί, θα το φέρει σε λίγο, οπότε να αφήσει τα πράγματά της στο σπίτι του που ήταν κοντά, και να περιμένουν εκεί. Στο μεταξύ κατέφθασε και η φίλη της, η οποία έμενε κοντά, γιατί η κοπέλα είχε διαλέξει να διαμείνει στο σπίτι εκείνο για να είναι κοντά στη φίλη της. Οι τρεις βγήκαν βόλτα, και στις συνεχείς ερωτήσεις πότε θα έρθει το κλειδί, εκείνος απαντούσε “σύντομα”. Σε δύο ώρες περίπου η φίλη έφυγε, και ο κατηγορούμενος την πήγε ξανά στο σπίτι του, όπου έδειξε κατευθείαν τις προθέσεις του. Η κοπέλα ζητούσε επιμόνως να φύγει, σηκώθηκε και πήρε τα πράγματά της αλλά εκείνος την εμπόδισε βίαια να φύγει. Την έσπρωξε σε έναν καναπέ, την ακινητοποίησε, και όταν εκείνη προσπάθησε να φωνάξει της έκλεισε το στόμα με τα χέρια του. Η κοπέλα βρέθηκε παγιδευμένη και ακινητοποιημένη, και εκείνος την βίασε.

Προσπάθησε ξανά να φύγει, αλλά την έσπρωξε στον καναπέ, όπως είχε κάνει και με το πρώτο θύμα, και την βίασε ξανά. Σύντομα την οδήγησε στο μπάνιο, όπου την βίασε για τρίτη φορά. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα την απειλούσε ότι θα την σκοτώσει.

Μετά από 3 ώρες περίπου την πήγε κάπου κοντά, όπου η ιδιοκτήτρια του σπιτιού της έδωσε το κλειδί. Η κοπέλα άφησε τα πράγματά της στο σπίτι και προσπάθησε να πάει στο σπίτι της φίλης της. Εκείνος την απειλούσε διαρκώς για τη ζωή της, μάλιστα έβγαλε μια σέλφι φωτογραφία, όπου την ανάγκασε να χαμογελά για να την στείλει στη φίλη της ώστε εκείνη να μην ανησυχεί. Η κοπέλα δέχτηκε και τη φωτογραφία, όπως είπε, γιατί φοβόταν για τη ζωή της.  Καθ’ όλο το διάστημα της αιχμαλωσίας της, η κοπέλα δεν είχε πρόσβαση στο κινητό της τηλέφωνο.

Οι δικαστές και δικάστριες και η εισαγγελέας κράτησαν αμερόληπτη στάση σε αυτή την περίπτωση, αντίθετα από ότι για το προηγούμενο θύμα το οποίο βρισκόταν σε πολύ πιο δύσκολη θέση. Ο τρόπος που ενεργούσε ο βιαστής ήταν πανομοιότυπος με την πρώτη περίπτωση, οπότε δεν υπήρχε κανένα σκοτεινό ή αμφισβητούμενο σημείο προς διακρίβωση κατά τη διάρκεια των διερευνητικών ερωτήσεων.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος του βιαστή έκανε ερωτήσεις άσχετες με το πραγματικό περιστατικό, πού σπούδαζε, πού έμενε, από πού είχε έρθει, αν είχε υποστεί απόπειρα βιασμού εκεί και λοιπά. Καθαρά για να την βασανίσει και να την λυγίσει. Το χειρότερο όμως ήταν ότι της ζήτησε να εξιστορήσει τι έγινε μετά το πρώτο βιασμό, να περιγράψει τον δεύτερο και τον τρίτο.

Εκείνη τη στιγμή οι δικαστές δυστυχώς δεν αντέδρασαν, η δικηγόρος του θύματος δυστυχώς δεν αντέδρασε, οπότε, μετά από κάποια δευτερόλεπτα, όταν είχε φανεί ότι η ερώτηση είχε κριθεί ως θεμιτή, εγώ που ήμουν στο δικαστήριο μαζί με άλλες γυναίκες για την αλληλεγγύη σηκώθηκα όρθια και είπα “εδώ είμαι από φεμινιστική οργάνωση, και αυτή η ερώτηση είναι παράνομη και βασανιστική και δεν πρέπει να απαντηθεί”. Το δικαστήριο αιφνιδιάστηκε, αλλά δεν διέταξε την αποπομπή μου από την αίθουσα, αντίθετα με πρακτικές άλλων δικαστηρίων στο παρελθόν όταν κάνουμε διαμαρτυρίες για να αποφευχθεί ο βασανισμός των θυμάτων. Ούτε ο δικηγόρος που έκανε αυτή την παράνομη ερώτηση ζήτησε την αποπομπή μου. Ο δικηγόρος συνέχισε με επόμενη ερώτηση, δεχόμενος, προφανώς, ότι η ερώτησή του ήταν παράνομη και ακατάλληλη.

Συνεπώς, με την παρουσία κάποιων γυναικών για αλληλεγγύη στο δικαστήριο αυτό, αποφεύχθηκε το περαιτέρω κουρέλιασμα της νεαρής κοπέλας που δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντα σε δίκες βιασμών, ξαναβίωνε την ακραία τραυματική εμπειρία της.

Έγινε φανερό και από τις φωτογραφίες που είχε βγάλει ο κατηγορούμενος, ότι η στάση του ήταν προμελετημένη και προετοιμασμένη καλά. Συνδύαζε τον φόβο που καλλιέργησε στην κοπέλα με το άλλοθι που ήθελε να δημιουργήσει με τις φωτογραφίες που έβγαλε. Όλες οι ερωτήσεις του συνηγόρου του κατέτειναν στο να αποδείξει ότι υπήρξε μια συναινετική σεξουαλική συνεύρεση και επικαλέστηκε τις φωτογραφίες γι’ αυτό το σκοπό.

Όταν η κοπέλα πήρε το κλειδί και άφησε τα πράγματά της στο διαμέρισμα που είχε προκρατήσει, πήγε αμέσως στη φίλη της και απευθύνθηκαν αμέσως στην αστυνομία.

Η αστυνομία ενήργησε όπως έπρεπε για τη σύλληψή του, που έγινε πολύ σύντομα, ανοίγοντας την πόρτα με την παρουσία εισαγγελέα, γιατί αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι του αλλά δεν άνοιγε. Και προφανώς αυτό το έκανε η αστυνομία γιατί επρόκειτο για δεύτερο βιασμό, αφού “δεν τον είχε βρει” και δεν τον είχε συλλάβει μετά την καταγγελία του πρώτου θύματος, παρά το γεγονός ότι η πρώτη κοπέλα είχε δώσει τα στοιχεία του τα οποία αυτός τα είχε δημοσίως στο facebook, με όνομα και διεύθυνση. Τόσο άνετος ένιωθε, φαίνεται.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την τρίτη καταγγελία, μιας Δανέζας η οποία υπήρξε θύμα απόπειρας βιασμού από τον ίδιο, και τον κατήγγειλε όταν είδε στις εφημερίδες τη φωτογραφία του που είχε δημοσιευτεί με από την αστυνομία με τον υπότιτλο “Ο δράκος των Εξαρχείων”.

Η επόμενη δικάσιμος είναι στις 30 Νοεμβρίου στο ίδιο δικαστήριο, 9 το πρωί, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη και να βγει απόφαση. Επίσης ευελπιστούμε να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός αλληλέγγυων γυναικών για την ενδυνάμωση των θυμάτων και την παρατήρηση της δίκης.

Ευελπιστούμε η απόφαση να είναι καταδικαστική, όχι απλώς για βιασμό δύο γυναικών και μια απόπειρα, αλλά για βιασμό μιας γυναίκας, για τρεις βιασμούς της δεύτερης γυναίκας, και την απόπειρα για την τρίτη.

Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος, ότι δεν έχει μετανιώσει, όπως φαίνεται και από τις ερωτήσεις του δικηγόρου του που επικαλείται συναινετικές ερωτικές συνευρέσεις του πελάτη του με τις παθούσες. Όμως τα γεγονότα βοούν, και είναι φυσικό να έχουν πείσει πλέον και το δικαστήριο αφού η περιγραφή των δύο θυμάτων για τον τρόπο που τις απειλούσε και για τον τρόπο που ενεργούσε δείχνουν την προμελέτη και προετοιμασία των κακουργηματικών πράξεων.

Το ρεπορτάζ του Μωβ για την πρώτη δικάσιμο: https://tomov.gr/2016/10/13/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9/