Δύο νέες απολύσεις εγκύων εργαζομένων

Δυστυχώς, οι απολύσεις εγκύων εργαζομένων γυναικών προχωρούν ασταμάτητα, και φαίνεται ότι οι προστατευτικοί νόμοι συχνά δεν φοβίζουν την εργοδοσία, αφού δεν υπάρχουν υπηρεσίες εφαρμογής τους.

Δύο απολύσεις αναφέρθηκαν αυτές τις ημέρες, η μια σε ιδιωτικό σχολείο και η δεύτερη σε τηλεφωνική εργολαβική εταιρία της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος),

“Η ΟΙΕΛΕ έγινε αποδέκτης καταγγελίας συναδέλφου μας που προκαλεί οργή και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι εκτεταμένα τα φαινόμενα ακραίας ανομίας και ασυδοσίας. Το Ιδιωτικό Εσπερινό Λύκειο “Β. Κοροπούλη” , για το οποίο υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες παραβίασης της νομοθεσίας , προέβη σε παράνομη και εκδικητική απόλυση εκπαιδευτικού που βρίσκεται εντός του νόμιμου χρονικού ορίου προστασίας της μητρότητας”. …

Η καταγγελία καταλήγει:

“Θεωρούμε αδιανόητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να παραβιάζονται τα πλέον θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη μητρότητα και στην προστασία των εργαζόμενων μητέρων. Κάποιοι επιχειρηματίες, που δυστυχώς δρουν στο χώρο της εκπαίδευσης, λειτουργούν ως αφεντάδες άλλων εποχών και αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως κατώτερα όντα. Η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει άμεσα από τον Υπουργό Παιδείας και τα εποπτικά όργανα του κράτους την εξέταση της σοβαρότατης καταγγελίας της εκπαιδευτικού, τον εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου ιδιωτικού σχολείου και την παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων».

Η Εφημερίδα των Συντακτών που δημοσίευσε την καταγγελία 10/11, αναφέρει ότι “προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το σχολείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό”.

d9e01587e564f765271f6a84bb492f7d-696x464

Η “δανειζόμενη” εργαζόμενη δεν μπορεί να μείνει έγκυος

Η δεύτερη απόλυση εγκύου δεν ήταν καν απόλυση,σύμφωνα με την εργοδοσία, αφού η εργαζόμενη ήταν δανειζόμενη από εταιρία τηλεφωνίας που εξυπηρετεί την Εθνική Τράπεζα, με το γνωστό καθεστώς ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και εργαζόταν ή “δανειζόταν” για δύο χρόνια. Το αίσχος των επιχειρήσεων υπεργολαβίας συνεχίζεται και επεκτείνεται, δυστυχώς, και συμπαρασύρει πολλά από τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί, όπως αυτό της προστασίας της μητρότητας.

Για την απόλυση αυτή έκαναν ερώτηση στη Βουλή 30 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρουν μεταξύ άλλων:

…”Οι συνθήκες εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τη δημοσιότητα και στις ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων στα κέντρα αυτά υπάρχουν συχνά καταγγελίες για ανακύκλωση του εργατικού προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας και αδικαιολόγητες απολύσεις.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα των εργασιακών συνθηκών στα εν λόγω κέντρα, αποτελεί η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής (ΔΙΔΑΛΤ) της Εθνικής Τράπεζας, λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος τριών μηνών, σύμφωνα με τη καταγγελία του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ).

..

…Επειδή η υπεράσπιση των εργασιακών και προνοιακών δικαιωμάτων αποτελεί αξιακό πρόταγμα της Αριστεράς,

Επειδή η «ενοικίαση εργαζομένων», θεσμός που έχει θεσπιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αποτέλεσε και αποτελεί «πολιορκητικό κριό» καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων, με μόνους ωφελούμενους τους εργοδότες,

Επειδή τα φαινόμενα καταπάτησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών είναι συχνή πρακτική στις εταιρείες «ενοικίασης» εργαζομένων, που εμφανιζόμενες ως εργολαβικές στην πραγματικότητα προβαίνουν σε δανεισμό εργαζομένων και έτσι δεν υπόκειται σε καμία νομοθετική ρύθμιση, ούτε αυτή που ισχύει για τις Ε.Π.Α. (Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης),

Επειδή το συγκεκριμένο γεγονός, μη ανανέωσης σύμβασης εγκύου εργαζομένης, αποδεικνύει περίτρανα πως ο θεσμός των ελαστικών σχέσεων εργασίας διευκολύνει την καταπάτηση δικαιωμάτων και ευνοεί την προβληματική τήρηση της εργατικής νομοθεσίας,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Τι περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα καταπάτησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών αλλά και γενικότερα σε περιπτώσεις υπενοικίασης εργαζομένων;

Προτίθεται να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο για τις «ενοικιάσεις» εργαζομένων, ώστε να μην είναι δυνατόν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών να βαφτίζονται ως «έργα» και να ανατίθενται σε εταιρείες «υπενοικίασης» εργαζομένων;”

Οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ σωστά καταγγέλλουν τις “ενοικιάσεις” εργαζομένων που νομοθέτησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά ήδη αρκετόν καιρό κυβερνά το κόμμα τους και τίποτα δεν έχει αλλάξει σ’ αυτή την αντεργατική νομοθεσία. Μπορούν να προτείνουν σχέδιο νόμου, και όχι απλά να ερωτούν.

Σίσσυ Βωβού

index